Piroğlu: Her yer 1 Mayıs alanı olmalı

HDP Milletvekili Musa Piroğlu hem işçileri üretime devam ettiren hem de salgın bahanesiyle 1 Mayıs’ın sembolik de olsa kutlanmasına engel olan iktidarın hilekarlığına teslim olmamak gerektiğini vurgulayarak, “1 Mayıs’ta her yer kutlama alanı olmalı” dedi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Bayramı’na saatler kala Taksim’in her bir noktasının polis ablukası altına alınmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Musa Piroğlu, 1 Mayıs’ta her yerin kutlama alanı olması gerektiğini vurguladı.

ANF’ye konuşan Piroğlu, Türkiye’de işçi ve emekçilerin her 1 Mayıs’ı büyük bir baskı ve zulüm ile karşıladığını hatırlattı. Süregelen engeller ve yasaklara bir de hilekarlığın eklendiğine işaret eden Piroğlu, 1 Mayıs anmalarına katılan insanlara 1 metre mesafeyi empoze edenlerin, fabrikalarda, şantiyelerde, atölyelerde, tersanelerde işçilerin omuz omuza, yan yana çalışmasına hiçbir ses çıkartmadığını hatırlattı.

‘BU HİLEKARLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ’

İktidarın devletin imkanları ve bütçesini bir avuç zengine ve patrona peşkeş çekerken, halkı salgın ve sefaletle baş başa bıraktığını vurgulayan Piroğlu, bu hilekarlığa teslim olmamak gerektiğinin altını çizdi.

“1 Mayıs bunlara karşı çıkışın adıdır. İktidarın dayattığı sefalete, sermaye ve patronlardan yana politikalara karşı isyanın adıdır” diyen Piroğlu şöyle konuştu: “1 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağı ilan ettiler. Yine fırsatçılık yaptılar. Hem tüm toplu iş kollarında üretimi devam ettiriyorlar, hem de salgın bahanesiyle 1 Mayıs’ın sembolik olarak bile kutlanmasına engel olmaya çalışıyorlar. Biz iktidarın bu hilekarlık üzerinden yaratmak istediği panik ve endişeye teslim olmamalıyız. Bulunduğumuz her yerde, bütün araçları ve yöntemleri kullanarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kendine yakışır bir biçimde kutlamalıyız. 1 Mayıs sokakta kutlanır, sokağı kullanma yollarını işçi sınıfı ve devrimci hareketler bulmalıdır. Bütün her yerde, şantiyelerde, mahallelerde, sokaklarda 1 Mayıs’ı kutlamalıyız ve itirazlarımızı yüksek sesle dile getirmeliyiz.”

‘İŞÇİLER YALNIZ DEĞİL’

Üniversitede okuduğu 1988 yılında inşaatta çalışırken düşüp belden aşağı felç kalan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, işçiliğin ne olduğunu iyi bildiğini hatırlatarak, ölüm ile iş kazası, salgın ile işsizlik arasında tercihe zorlanan işçilerin yalnız olmadığını, bu sömürü çarkını yok edene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.