Salgına rağmen çalışmak zorunda

İdris Tutum, İSTOÇ’ta ürün deposunda asgari ücretle çalışan bir emekçi. Salgına rağmen çalışmak zorunda olan milyonlarca emekçi gibi, açlıkla hastalık riski tercihi dayatılanlardan.

Sokağa çıkma yasaklarında bile işverenin aldığı özel izinle çalışmak zorunda bırakılan İdris Tutum, “Bu sürecin bitmesini en çok isteyen bir işçileriz. Tükenmişlik hali bizimkisi” dedi.

Türkiye’de koronavirüsü kapsamında alınan önlemler emekçileri kapsamıyor. Sokağa çıkma yasaklarında bile emekçiler, işverenlerin valiliklerden aldıkları izin belgeleriyle işe gitmek zorunda kalıyor. İstanbul’un Bağcılar ilçesindeki İstanbul Toptancılar Çarşısı’nda (İSTOÇ) ürün deposunda asgari ücretle çalışan İdris Tutum, Eyüp’te kirada oturuyor. Salgında önce zaten geçinemediğini, ancak salgın sürecinde maaşının bile düzenli verilmediğini söylüyor. İki çocuk babası Tutum, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını, maddi destek için başvurduğu hiçbir kurumdan olumlu yanıt alamadığını belirtiyor. Tutum, “Televizyonlarda her gün yardım kampanyalarını övüyorlar. İş verenlere yaptıkları yardımlardan söz ediyorlar. Kimse de bizim kapımızı çalıp ne yiyorsunuz demiyor? Bir gün geç versem kiramı, ev sahibi beni evden atacak” diyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF!

Hafta sonları sokağa çıkma yasakları var ama İdris Tutum çalışıyor. “Evde kalın, diyorlar. Ben evde kalırsam nasıl kiramı ödeyeceğim?” diye soran Tutum, şunları söylüyor: “Eve girmeden büyük tedirginlik yaşıyorum, ya taşıyıcıysam diye. İki yaşında bir kızım, 6 yaşında bir oğlum var. Çalışmasam olmuyor, çalışsam korkuyorum. Bu sürecin bitmesini en çok isteyen biz işçileriz. Tükenmişlik hali bizimkisi. Nereden tutsak elimizde kalıyor. Başka ülkelerde insanlar ne yapıyor bilmiyorum ama bizimkisi hal değil. Kim duyar sesimizi bilemem.”