Siyasi tutsaklar: Ölüme terk edildik!

"Ölüme terk edildik" diyen siyasi ve hasta tutsaklar, belirtilere rağmen test yapılmadığını, can güvenliklerinin olmadığını anlattı.

 

Covid-19 pandemisi tüm dünyada can almaya devam ederken, AKP-MHP iktidarı da yandaşlarını, tecavüzcüleri, çeteleri tahliye etti, siyasi ve hasta tutsakları ise ölüme sürüklüyor. İktidar, ölüm tehlikesi altındaki tutsakları tahliye etmezken, cezaevlerinde işkenceye başvuruyor, salgını bahane hak kısıtlamalarına gidiyor.

CAN GÜVENLİKLERİ YOK, TEMİZLİK YOK

Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Necdet Abi, kardeşi Meral Abi aracılığıyla, "Burada can güvenliğimiz yok” dedi.
Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Orhan’ın eşi Zekiye Orhan, "Yeme, içme, temizlik konusunda yeni bir gelişme yok” dedi.
Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Hüseyin Karabulut’un eşi Rengin Karabulut da koşulların sağlıklı olmadığını dile getirdi, "Salgından sonra da yemeklerde bir değişiklik yok. Bulunduğu koğuşta yaşlı tutsaklar da vardı" diye bilgi verdi.

HASTA TUTSAĞA YANIT: AŞÇI YOK

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 27 yıldır tutuklu çölyak hastası Nesimi Kalkan'a, aşçı olmadığı gerekçesiyle günlerdir glutensiz yiyecekler verilmediği öğrenildi. Eşi  Taybet Kalkan, "Eşim normal yemekleri tüketemez. Vücudu kabul etmediği için günlerdir eklem ağrıları, ishal, mide kasılması ve baş ağrıları yaşıyor" dedi.

'ÖLÜME TERK EDİLDİK'

Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Nazlı Solgun, 3 haftadır göz ve boğaz ağrısıyla denge bozukluğu yaşamasına rağmen hastaneye götürülmediğini ve 2 arkadaşıyla birlikte karantinada tutulduklarını belirtti. Solgun, “Bizi adeta ölüme terk etmişler” dedi.
Solgun, sürekli başgardiyanın hakaretlerine maruz kaldıklarını söylerken, "Cezaevi savcısı ve müdürü bize koronavirüs testi yapılmasını istemiyor. Yaşadığımız sorunları ailemizle paylaşmamıza izin vermiyorlar. Bize insanlık dışı muamele yapıyorlar. 22 Nisan’dan bu yana karantinadayız. Bizi hâlâ hastaneye götürmediler" diye aktardı.

3 AĞIR ENGELLİ AYNI KOĞUŞTA

Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde 3 engelli hasta tutuklu insanlık dışı koşullarda tutuluyor. Tutsaklardan 2’si kendi ihtiyaçlarını karşılamayacak derecede ağır engelli. Aynı koğuşta kalan Sedal Yıldırım (27) yüzde 98 engelli, Abdullah Turan’ın (23) ise boynundan aşağısı felçli. Engin Aktaş’ın (32) bir eli yok, verem hastası. 9 yıldır tutuklu olan Aktaş hakkında Adli Tıp Kurumu 5 defa cezaevinde kalamaz raporu verdi ama tahliye edilmiyor. Ağır hasta olmalarına rağmen “kaçma şüphesi “ iddiasıyla tahliyeleri engelleniyor.