Soma Davası: Aileler salonu terk etti-YENİLENDİ

Soma Davası’nın duruşmasında mahkeme kararını açıkladı, aileler heyeti protesto ederek salonu terk etti.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 301 maden işçisinin ölümüyle ilgili davanın duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Haklarında verilen kararların Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi tarafından bozulması üzerine Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’in yeniden yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.
Duruşmaya aileler, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütleri katıldı.

 Tutuksuz yargılanan sanık Can Gürkan'a “bilinçli taksirle öldürme” suçundan 20 yıl, Haluk Evinç'e beraat, sanıklar Adem Ormanoğlu ile Efgan Kurt'a 12 yıl ceza verildi.
Karara tepki gösteren aileler, salonu terk etti.  

İLELERDEN MAHKEME BAŞKANINA AYAKKABI!

Karara tepki gösteren avukatlar, alkışlarla tepki gösterirken, aileler mahkeme heyetine ayakkabılarını fırlattı. Protestoya karşı polisler mahkeme heyetinin önüne bariyer kurdu. Burada fenalık geçiren aileler, “Adaleniz batsın”, “Tarih sizi yargılayacak” diyerek “Hesap vereceksiniz” mesajını verdi. Süren gerginliğin üzerine aile ve avukatlar salonu terk ederek, adliye önünde açıklama yaptı.  Avukat ve aileler tek tek söz alarak karara ilişkin tepkilerini dile getirdi.
Dava avukatı Nergiz Tuba Aslan, “Aileler 7 yıldır adalet mücadelesini veriyor. Herkes utansın. Sermayeyi koruyan kollayan herkes bir gün hesap verecek. Bir daha katliamlar olmasın diye mücadele ettik. Bugün ki karar bundan sonraki işçi katliamlarına ferman çıkarmıştır. Utansınlar, çok öfkeliyiz. Bu davadan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu hikayenin sonu mutlak değişecek. Bu dosyanın tek tutuklusu Selçuk Kozağıçlı'dır. Patronlar elini kolunu sallayarak dışarda gezerken, ailelerin avukatı tutuklu bulunuyor.  Bozuk düzende sağlam çark düzen olmaz, ama biz bu düzeni mücadele ile bozacağız. Sonunda elbet biz kazanacağız” dedi.

'HESAP VERECEKLER!'

Avukat Can Atalay da “Bu feryadın nedeni duyulan acı değil bu insanlar kendi acılarını sağaltmak için 7 yıldır adalet diye tutunamıyorlar. Kundaktaki bebek duruşma salonlarında büyüdü. Can Gürkan'a 20 yıl dediler yatarı yok. Ademle Efkan'a 12 yıl dedi yatarı yok. Haluk'a beraat dedi. Bu memlekette kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin diyedir davamız. Bundan sonrasını bırakmayacağız. Sorumlular hesap verecekler" diye konuştu.
Herkesin safını belli ettiğini aktaran Avukat Seçil Ege Değerli ise "Bu salonda bu kararı bu heyet vermedi. Çok daha yukarıdan verilmiş bir karardır. Bu salonda adalet 301 canla birlikte Can Gürkan'ın ayakları altında ezildi” ifadelerinde bulundu.

 'ERDOĞAN DEVRİLMEDİKÇE...'

Avukatların ardından söz alan madenci ailelerinden Elmas Kaya, "19 yaşımda oğlumu kucağıma almıştım, beraber büyüdük. Ankara'ya bir dev oturttular, yedi başlı oldu. Tek kişiye çalışır oldular, bizi evlatsız bıraktılar. Biz, bizden sonrakiler için savaşıyoruz. Adalet istiyoruz. Adaleti belki biz görmeyeceğiz ama Ankara'daki dev devrilmedikçe ne adalet ne hak olacak" sözleriyle öfkesini dile getirdi.

 'UCU KENDİNE DOKUNUNCA SUSTU'

Adalet istediklerini ve bir daha 301’ler yaşanmasın diye mücadele ettiklerini anlatan madenci yakını Naciye Kaya, “Cumhurbaşkanı, en yakınım bile olsa cezasını çekecek, demişti. İşin ucu kendine dokununca sustu. Bizi her gün öldürdüler. Bu adalet kokuştu yerin altında kaldı. Biz bittik artık" dedi.
Madenci yakını Gülten Çolak da “Adalet duvarda asılı kaldı. Torunlarımız mücadelemiz gurur duyacaklar, biz bu davanın peşini bırakmayacağız. Kararı verenler çocuklarına ne diyecek? Nasıl bir vicdan bu? Adalet kime göre işliyor?  Ezilenlerin bu ülkede adaleti olmadığını bir kez daha gösterdiler” şeklinde konuştu.
Berkan Köse, "Bu kara lekeye tüm ülke şahit oldu. Bu ülkede alınteri ölüm olduğunu anladık. Sistem sermayenin yanında. Biz her zaman direneceğiz. Bu davanın arkasındayız” dedi.
Maden çökmesinde oğlunu kaybeden İsmail Çolak "301'i bu mahkemede yeniden öldürdüler. Burada bir cinayete tanıklık ettiniz. Zaten adil yargılama olmadı. Sonunda da beraat kararı verecek kadar gücünü almış. Biz asla unutmadık, unutmayacağız. Biz bu mücadeleyi verirken emeğiyle geçinen insanlar katledilmesin diye mücadele ettik. Yargının olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Kararı verenler burada yargılanacak. Bir gün adalet herkese lazım olacak" diye konuştu.
"Benim eşim orada 3 gün çalışmıştı. Mahkeme başkanı Allah'tan rahmet dilediğinde anlamıştım bu davanın bizden yana sonuç çıkmayacağını” diyen Gülten Kavas, “Bundan sonra 301 işçi daha öldürebilirim, çocukları babasız bırakabilirim demektir bu karar. Babasını görmeyen var ya aramızda. Adalet yok. Adaleti bizimkilerle birlikte gömdüler" dedi.
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, 7 yıl önceki acıyı bugün bir kez daha yaşadıklarını vurguladı.

HDP:  DEVRAN DÖNECEK!

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, karara çok öfkeli olduklarını söyleyerek, “Sözde olan adalet tescillendi. Sözün bittiği yerdir. Bu mücadele sürecek. Gün gelenek devran dönecek, Soma katilleri halkın önünde hesap verecek” diye konuştu.
Son olarak söz alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de "Yargı ve saray çetesinin peşinde olacağız. Mücadele edenler eninde sonunda kazanacak. Bugün kazananlar yarın hesap verecek. And olsun ki hesap verecekler" dedi.
Son olarak dava avukatları “Bu hesap burada bitmeyecek. Dönen dümenlerin hesabı ant olsun ki sorulacak” diye açıklamayı bitirdi.