Soykırımcı zihniyet de halkların mücadelesi de sürüyor-YENİLENDİ

Parti ve sivil toplum örgütleri, Ermeni Soykırımı'nda katledilenleri andı, soykırımdan geçen halkların yan yana mücadele ettiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Nor Zartonk ve Arjantin Ermeni Kültür Derneği, Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklamalar yaptı.

ADALET VE YÜZLEŞME İSTENDİ

Nor Zartonk İnisiyatifi ve Arjantin Ermeni Kültür Derneği, 105 yıl önce Osmanlı coğrafyasında yaşayan Ermenilerin sistematik ve planlı bir şekilde katledildiği, yaşadığı yurtlardan sürgün edildiği, mülklerinin gasp edildiği, kültürel birikimlerinin ortadan kaldırıldığı, hayatta kalanların ise anayurtlarına dönmelerinin engellendiğini belirtti.

Açıklamada, "Ermeni halkı için ve aynı yıllarda soykırıma uğrayan Süryani ve Pontus halkları için adalet ve yüzleşme talep etmeye devam ediyoruz” denilirken, devletin soykırım ve asimilasyon cenderesinden geçen halkların bugün yan yana adalet mücadelesini büyüttüğüne dikkat çekildi.

'SOYKIRIMCI ZİHNİYET DEVAM EDİYOR'

FEDA, "Hepimizin bildiği gibi 24 Nisan tarihi, Ermeni Soykırımı'nın ve tehcirinin başlangıç tarihidir. Dolayısıyla da 23 Nisan’ın Türkler tarafından 'çocuk bayramı' olarak ilanı bir tesadüf değil, 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nı görünmez kılmak içindir. Ayrıca on binlerce Ermeni çocuk zorla ailelerinden koparılmış ve İslam dinine geçirilerek geriye dönüşü engellenerek köksüzleştirilmiştir" dedi.

Açıklamada, soykırımcı zihniyetin Koçgiri’de, Dersim’de, Çorum’da, Cizre bodrumlarında, Efrîn'de aynı katliamları uygulamaya devam ettiğine dikkat çekildi.

'105 YILDIR NEFRET SUÇU İŞLENİYOR'

HDP, "Bir soykırıma neden olan ‘Tehcir’ başta Ermeniler olmak üzere; Süryani, Keldani, Êzidî ve Rum halklarında büyük yıkımlara yol açtı. Anadolu Hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi. Türkiye, Ermeni Soykırımı ile 105 yıldır yüzleşmedi. Tam tersine soykırımın baş failleri Talat ve Enver paşaların isimlerini binlerce kamusal alana verildi" dedi.

Açıklamada, katledilenler anılırken, "Ayrımcılık ve nefret söylemi bir kural oldu. Türkiye, 105 yıldır nefret söylemi ve nefret suçlarının kol gezdiği bir ülke haline geldi" denildi.

'SOYKIRIMLA YÜZLEŞMEDEN...'

Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) ise Ermenileri katleden soykırımcı zihniyetin günümüzde de Kürtleri, Alevileri hedef aldığına dikkat çekti.
MARDEF, Ermeni Soykırımı'na karşı çıkmadan başka katliamlarla da hesaplaşılamayacağına dikkat çekti.