TJA Kürt Dil Bayramı’nı kutladı, dile sahip çıkmaya çağırdı

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutlayarak, dile sahip çıkmaya çağırdı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle yazılı bir açıklamada bulunan TJA, “Dil ve varoluş mücadelesini veren kadınlardır” dedi.

TJA, “Kürt kadını, dil ve kültüre yönelik yoğun bir şekilde gerçekleştirilen saldırıya karşı kendi benliklerinden ödün vermiyor. Kürt kadını, celladına karşı dilini kalem yapmıştır ve geri adım atmamıştır. Bundan kaynaklı iktidarlar asimilasyona başvurdukları zaman öncelikle kadını hedef alıyor” diye ekledi.

Hükümetin yaptığı kampanyalarla Kürt kadınını dilinden uzaklaştırma amacı güttüğüne vurgu yapan TJA, “Toplumun kimliği ve inşası olan kadın, sürekli iktidarların hedefinde olmuştur ve olmaya da devam ediyor” ifadelerini kullandı.

TJA aynı açıklamada, Irak’ta Baas rejimi tarafından idam edilen Leyla Qasım ile İran rejimi tarafından idam edilen Şirîn Elhemhulî’yi de anarak şunları belirtti:

“Bu anlamlı günde dil için mücadele eden, kimliğinden ve dilinden ödün vermeyen, inkara karşı geri adım atmayan ve asimilasyon ile inkarı yerle bir edenleri saygı ve minnetle anıyor, bayramlarını kutluyoruz. Bu anlamlı günde dile sahip çıkma çağrısını tekrar ediyoruz. Sonuna kadar dillerin özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz.”