Tutsak Kaya haksız cezalardan dolayı serbest bırakılmıyor

Hukuksuz bir şekilde 10 yıldır cezaevinde olan Eşref Kaya, aldığı disiplin cezalarından dolayı 8 aydır tahliye edilmiyor.

İstanbul'da 2011 yılında yapılan bir basın açıklamasına katıldığı için, "Örgüt propagandası ve örgüt üyeliği" iddiasıyla 10 yıldır cezaevinde olan Eşref Kaya, haksız disiplin cezalarından dolayı tahliye edilmiyor. Avukatın Adalet Bakanlığı’na verdiği dilekçeler sonucu Kaya’nın haksız disiplin cezaları aldığı onaylandı. Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi 'sıra' gerekçesiyle 8 aydır Kaya’yı tahliye etmiyor. Kaya’nın avukatı Ayşe Acinikli, Yargıtay'ın 1. Ceza Dairesi’nin keyfi uygulamada bulunduğunu belirtti.

Yıllardır verdikleri dilekçelerin bir türlü sonuçlandırılmadığını söyleyen Acinikli, "Üç farklı hücre cezalarından birisini kabul ettiler. Mala zarar verme yüzünden ceza verilmiş, aynı dosyadan açılan davada Eşraf Kaya beraat etmiş. Aslında yapmadığı ispatlanmış ama yine de disiplin cezası vermişler ve hücre cezası almış. Bir buçuk yıldır bu disiplin cezaları için dilekçeler veriyordum. Diğer iki disiplin cezaları için kabul edilmediğine dair yazı geldi. Kabul ettiklerinin de dosyalarını istemişler.

Adalet Bakanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından dosyanın bozulması için iddianame hazırlanmasını istemiş. Şu anda dosya Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nde bekliyor. On beş güne kadar sonucun çıkacağını söylemişler. Buradan ilerisine gidemiyoruz. Eşref’in 28 Ağustos 2019 tarihinde tahliye olması gerekiyordu. Ama Yargıtay 1. Ceza Mahkemesi'nin keyfini bekliyoruz. 10 yıldır cezaevinde. Disiplin cezalarından ötürü çıkamıyor. Adalet Bakanlığı da verilen disiplin cezalarının yanlış olduğunu kabul etti" diye konuştu.

KARDEŞİM VİRÜSTEN EN ÇOK ETKİLENECEK OLAN TUTSAKLARDAN

Tutsak Eşref Kaya'nın ağabeyi Şeref Kaya da kardeşinin sağlık durumundan endişeli olduklarını vurguladı. Kardeşinin 10 yıldır ailesinden, çocuklarından uzak olduğunu hatırlatan ağabey Kaya şunları söyledi: "Zaten haksız yere tutuklandı, şimdi de haksız yere fazladan ceza yatıyor. Kardeşim tutuklanmadan önce tüberküloz tedavisi görüyordu. Koronavirüsten en fazla etkilenecek kişiler arasında. Hastalık kapması an meselesi. Bir an önce çıkmasını istiyoruz ancak bütün başvurularımız sonuçsuz kalıyor."