Tutsak Tokmak’ın durumu ağır; sürekli kanaması var

Hasta tutsak Fatma Tokmak’ın sağlık durumu giderek ağırlaşıyor. Tokmak'ın sürekli kanaması oluyor.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olan kalp hastası Fatma Tokmak’ın sağlık durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Pazartesi günü ziyaretine gittiğimizde hastaneden yeni gelmiş olan Tokmak, zararlı pıhtı oluşumunu önlemek ve kontrol altına almak için kendisine verilen Coumadin isimli ilaç nedeniyle rahim bölgesinde sürekli kanama geçirdiğini belirtti. 

‘KANAMAM HİÇ DURMUYOR’ 

Pıhtı atmaması için ise Coumadin kullanmak zorunda olan Tokmak, ANF'ye bilgi vererek, “Kanamam hiç durmuyor, o yüzden kan takviyesi için sürekli hastaneye gitmek zorunda kalıyorum” dedi. Dişlerinden de rahatsız olan Tokmak, askerler tarafından dayatılan kelepçeli muayene nedeniyle 3 yıldır dişini çektirmeye gidemediğine dikkat çekti. Yüzünün solgun ve yorgun olduğu gözlemlenen Tokmak, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şubesi’nin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) düzenlediği “cezaevinde kalabilir” raporu nedeniyle yıllardır serbest bırakılmıyor. 

‘AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLAR DİRENMEYE KARARLI’

Bakırköy Cezaevi’nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine devam eden kadın siyasi tutsakların durumu hakkında da bilgi veren Tokmak, C-10 ve C-9 koğuşlarında toplam 6 kadının açlık grevinde olduğunu aktardı. Tokmak, özellikle açlık grevlerinin 73’üncü gününde olan Esma Başkale, Belgin Kanat ve Zozan Kutum’un çok zayıfladığına, baş dönmesi, bulantı ve uykusuzluk gibi sorunların baş göstermeye başladığına işaret etti. Cezaevi hekimi tarafından yapılması gereken günlük kontrollerin yapılmadığına dikkat çeken Tokmak, bizzat koğuşlara gelip muayene yapması gereken hekimin bilinçli bir şekilde kendi yerine sağlık personelini gönderdiğini anlattı. 

Hasta tutsak Fatma Tokmak, son olarak açlık grevindeki tutsakların moralinin iyi olduğunu ve tecrit kırılana kadar da direnişi sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.