Uçar: Toplum iptalini bekliyor

Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ayrımcı, eşit olmayan ‘yeni infaz yasası’nı iptal ederek yeni bir düzenlemenin önünü açabileceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, CHP’nin başvurusunda eksik olmadığını tespit ederek, esastan görüşülmesine karar verdi. Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, toplumsal beklentinin yasanın iptali yönünde olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu”nun tümünün şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. CHP, kanunun tümünün yanı sıra bazı suçlar hariç denetimli serbestlik süresinin bir yıldan üç yıla çıkarılmasına olanak tanıyan 52. maddesi ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun değiştirilen geçici 6. maddesinin şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini talep etmişti.

AYM Genel Kurulu, dünkü gündem toplantısında başvurunun ilk incelemesini yaptı. Başvuruda bir eksiklik tespit etmeyen AYM Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek, karara bağlayacak. Yürürlüğün durdurulması talebi de esas inceleme aşamasında karara bağlayacak.

YENİ DÜZENLEMENİN ÖNÜNÜ AÇABİLİR

ANF’ye konuşan Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, beklentilerinin eşitlik ve hukuk devleti ilkeleri ile ayrımcılık yasağına aykırı olarak yasalaşan düzenlemenin iptal edilmesi olduğunu söyledi. Böyle bir iptalin toplumda yaratılan bu ayrımcı durumun giderilmesi, toplumsal barışa hizmet etmesi gereken yasanın evrensel hukuk kuralları çerçevesinde ele alınmasının önünü açacağını kaydeden Uçar, “Maalesef fikir suçluları, avukatlar, siyasiler, gazeteciler, akademisyenler hala Terörle Mücadele Kanunu’nun oluşturduğu durum nedeniyle hala cezaevlerinde. Bizler sürekli eşit yurttaşlık, demokratik ve özgürlükçü bir devlet anlayışla toplumsal barışın sağlandığı bir devlet anlayışının artık Türkiye için kaçınılmaz olduğunu görüyor, söylüyoruz” diye konuştu.

Bu doğrultuda başta Anayasa olmak üzere, Terörle Mücadele Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda acilen toplumsal mutabakat da sağlanarak kalıcı düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydeden Baro Başkanı Uçar, şunları ekledi: “Tam da bu noktada özellikle son aylarda vermiş olduğu özgürlükçü ve hukuki kararlarla Anayasa Mahkemesi önüne gelen ayrımcı, eşit olmayan yasayı iptal etmeli, sonrasında toplumsal barışa ön ayak olması için eşitlik ilkesine ve ayrımcılık yasağına aykırı olmayan, Meclis’te yer alan tüm partilerin ortaklaşacağı yeni bir infaz yasası düzenlemesi yapılmalıdır. Toplumun beklentisi de bu yöndedir.”