Vaka sayısı 3 milyona ilerliyor, Türkiye gerçeği gizliyor!

Covid-19'da vaka sayısı 3 milyona, can kaybı sayısı da 200 bine yaklaşıyor. Türkiye'de HDP'nin dayanışma kampanyası büyürken, devlet milyonlarca kişiyi maskesiz bırakıyor ve tutsakları ölüme terk ediyor.

Dünya genelinde 2 milyon 850 binden çok kişi Covid-19 pandemisine yakalandı. Pandemi dolayısıyla yaşamını yitirenlerin sayısı da 198 bini aştı. En fazla ölüm ve vaka ABD'de. Avrupa genelinde vaka sayısı ise 1 milyon 236 bin civarında. Avrupa'da 118 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

WHO: KANIT YOK

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), iyileşen Covid-19 hastalarında antikor geliştiği ve bu hastaların bir daha koronavirüse yakalanmayacağına dair kanıt olmadığını açıkladı. WHO, ülkeleri koronavirüs salgınıyla mücadelede "bağışıklık pasaportu" uygulamasına güvenmemeleri için uyardı. Söz konusu uygulama, iyileşen Covid-19 hastalarına, işe dönebilme veya seyahat edebilme izni verilmesi fikrine dayanıyor.

'AÇIKLANAN GERÇEĞİN YARISI BİLE DEĞİL'

AKP-MHP iktidarı yetkilileri, Türkiye'de vaka sayısının 101 bin 790, can kaybı sayısının 2491 olduğunu açıkladı. Ülke ve dünya kamuoyu ise Türk devletinin verilerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekiyor. Sağlıkçılar da bunu destekleyici beyanlarda bulunuyor.
BBC'de de Türkiye’de ölüm oranlarının bilinçli olarak düşük gösterildiğine dair bir haber yayımlandı. Kimliği açıklanmayan Türkiyeli doktor, hastanesinde ölümlerin en fazla yarısı kadar gösterildiğini, enfekte sayısının da çok daha az gösterildiğini açıkladı.

MASKESİZ TÜRKİYE!

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, 30 büyükşehir ve Zonguldak dışındaki illere henüz maske gitmediğini açıkladı.
Çolak, "Türkiye'nin her tarafında yok maske maalesef" dedi.

KARDEŞ AİLELER

HDP'nin Kardeş Aile Kampanyası ve toplumsal dayanışma büyürken, devletin açıkladığı 'destek paketleri'nin ise halkta bir karşılığı olmuyor.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Amed esnafının yüzde 95.7’sinin salgınla mücadele kapsamında devletin açıkladığı destek paketlerinden faydalanamadığına dikkat çekti. Esnaf kira ve faturalarını da ödeyemiyor.
HDP’nin Kardeş Aile Kampanyası kapsamında ise 21 bin 759 aile tespit edildi. 11 bin 16’sına gıda ve temizlik malzemesi ulaştırıldı. 4 bin 212 aileye de 'kardeş aile' bulundu.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da kadın gündemiyle yaptığı açıklamada, "Başlattığımız Kardeş Aile Kampanyası aynı zamanda kadınların kız kardeşlik dayanışmasıdır. Şimdi bunu daha fazla büyütme zamanıdır" dedi.

CEZAEVLERİ: TEDBİR YOK, İŞKENCE VAR

AKP-MHP yandaşlarının, çetelerin, tecavüzcülerin tahliye edildiği cezaevlerinde siyasi tutsakların yaşamı tehlikede.
Mezopotamya Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), siyasi tutsakların ölüme terk edildiğini ve cezaevlerinde tedbir alınmadığı gibi işkence ve baskının olduğunu açıkladı. MED TUHAD-FED, herkesi tutsaklar için duyarlılığa çağırdı.
Van T Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak Ayhan Yılmaz, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, “Koşullar çok kötü, tedavi imkânları kısıtlı. Kovid-19 hastalığını unuttuk, kronik hastalığa yenik düşebiliriz. Bu son görüşmemiz olabilir” dedi.

ABD
ABD'de vaka sayısı 925 bini, ölü sayısı 52 bin 200'ü geçti.
Başkan Donald Trump, tedavi yöntemi olarak dezenfektanların insan üzerinde kullanılmasını önermiş ve tepkiyle karşılaşmıştı. Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tıpkı sizin yaptığınız gibi, sırf ne olacağını görmek için kinayeli bir soru soruyordum’’ ifadesini kullandı.
Küçük işletme ve hastanelere dönük 484 milyar dolarlık yeni destek paketi de Trump'ın imzalamasıyla yasalaştı.
Öte yandan ABD'nin Georgia, Oklahoma ve Alaska eyaletlerinde ekonomik yaşama yönelik bazı kısıtlamalar kaldırıldı. Üç eyaletin valilileri de "acele ettikleri" gerekçesiyle tepki çekti.

İTALYA
İtalya'da vaka sayısı 193 bine, ölü sayısı 26 bine dayandı.
İtalya Kültür ve Turizm Bakanı Dario Franceschini, koronavirüs krizinden ağır etkilenen turizm sektörünü ve aileleri destekleyeceklerini belirtti. Dario, bu yaz vatandaşlara tatil ikramiyesi ödemeyi planladıklarını duyurdu.
Japonya'nın Nagazaki kentinde bakım için demirleyen İtalyan yolcu gemisi Costa Atlantica’nın mürettebatından 57 kişinin daha koronavirüs testi pozitif çıktı. Japonya Kamu Yayın Kuruluşu NHK, böylece 623 kişilik mürettebatın yaklaşık dörtte birine koronavirüs bulaştığına dikkat çekti.

İSPANYA
İspanya'da 219 binden çok vaka saptanırken, 22 bin 500'den fazla can kaybı var. İspanya'da 105 bine yakın kişi de tedavi görüyor. ABD'den sonra en çok vaka bu ülkede.

FRANSA
Vaka sayısının 160 bini bulmak üzere olduğu Fransa'da 22 bin 200'den çok kişi yaşamını yitirdi.
Fransa Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, Covid-19 virüsünün havalandırma cihazları aracılığıyla bulaştığı iddialarına ilişkin, “Bunu gösteren gerçek bir tespit söz konusu değil. Virüsün aerosol yani hava yoluyla yayılma ihtimalinden söz ediliyor. Bu risk halen kanıtlanmış değil” dedi. Salomon, ülkede halen kolektif bağışıklık oranına ulaşılmadığını kaydetti.

İNGİLTERE
İngiltere'de 143 binden fazla vaka saptandı. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 19 bin 500'ü aştı.
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Fransa ve İrlanda ile ilaç geçişini kolaylaştıran bir sınır anlaşması yaptıklarını açıkladı.

ALMANYA
155 binden çok vakanın olduğu Almanya'da 5767 ölüm görüldü.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüs krizi nedeniyle Almanya’nın AB bütçesine planlanandan fazla destek olacağını açıkladı. Merkel, kriz nedeniyle konjonktürü canlandıracak bir programa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Nürnberg İstihdam Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstisüsü (IAB) ise Alman ekonomisinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır resesyona giriyor olduğunu belirtmişti. Enstitüye göre ekonomi bu yıl yüzde 8,4 daralabilir.

BELÇİKA
Belçika'da 45 bin 300'den çok vaka var. Ülkede 6900'den fazla kişi de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 28 bine yakın kişi de Belçika'da tedavi görüyor.

İSVİÇRE
İsviçre'deki vaka sayısı 29 bin, can kaybı sayısı da 1600 olmak üzere. 6300'den fazla kişi tedavi sürecinde.

HOLLANDA
Hollanda'da vaka sayısı 37 bin 190 oldu. Ülkede son açıklanan can kaybı sayısı da 4409.
Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB), yeni pandemi nedeniyle 2019-2020 sezonunun iptal edildiğini duyurdu. Federasyon, liglerde şampiyon çıkmayacağı, küme düşme ve yükselme olmayacağını açıkladı.

İRAN
Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri de İran. Ancak hükümet yetkililerinin gerçek verileri açıklamadığı belirtiliyor. Resmi açıklamalara göre ülkede son bir gün içinde 76 kişi daha yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bin 650'ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur'un verdiği bilgilere göre, ülkede vaka sayısı 89 bin 328.
İran'da 3 bin 96 hastanın durumunun da kritik olduğu açıklandı.