Van’da mezarlıklar üzerinden yeni baskı kampanyası

Türk askerleri Van’da mezarlıklar üzerinden yeni bir baskı ve sindirme kampanyası başlattı. Önce gerilla mezarlarında fotoğraflar çekiliyor, sonra ailelerin kimlik bilgileri alınıyor ve mezarlara bırakılan semboller toplatılıyor.

Yeni uygulamanın iki gün önce başlatıldığı öğrenildi. Askerlerin Van merkezi ile özellikle Çaldıran, Muradiye, Saray ve Özalp ilçelerinde yanlarına muhtarları da alarak gerillaların defnedildikleri mezarlıkları gittiği öğrenildi.

Mezarları tek tek dolaşarak, bayrak, flama ve sarı-kırmızı-yeşil sembolleri toplayan askerler, daha sonra da ailelerin evlerine giderek her bireyin kimlik bilgilerini aldığı bildirildi. Askerlerin, aileleri semboller konusunda tehdit ederek evlerden ayrıldığı belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı’na göre güvenlik gerekçesiyle adını vermeyen bir kişi, “Dün (Perşembe günü) öğleden sonra muhtar bizi arayarak askerlerin aileden birinin numarasını istediğini söyledi. Biz de nedeni sorduk. Muhtar da bize ‘Devlet mezarlığa bakacak’ cevabı verdi” dedi.

Aynı kişi şunları ekledi: “Bu uygulama sadece bize mi uygulanıyor diye düşündük ama sonradan öğrendik ki tüm mahallelere gitmişler. Çocukları yaşamını yitirmiş tüm alileri aradıklarını öğrendik. Mezarlığa giden askerler mezarların fotoğraflarını çektiler. Mezarların üzerinde olan sarı-kırmızı-yeşil flamaları bile aldılar.”

Başka bir ailenin bireyleri, yaşadıkları mahallede çatışmalarda hayatını kaybeden herkesin ailelerinin hedef alındığına dikkat çekti. Sözkonusu kaynak şunları anlattı: “Mezar taşları üzerinde bulanan bez ya da flamaları alıp yok etmişler. Sonra da bu ailelere giderek neden mezar taşına bez bağladıkları konusunda bilgi almışlar. Bizim ailemizden de bir kişinin kimlik numarasını istediler. Daha sonra bize, ‘Sizi uyarmak için geldik’ dediler. Bu durumla ilk kez karşılaştık. Bu süreçte böylesi bir uygulama yeni bir konseptin başladığını gösteriyor.”

Askerlerin başka bir mahalle mezarlığında ise “Türkiyeli olmayan” kişilerin defnedilmesini gerekçe göstererek, sözkonusu cenazelerin açılarak cenazelerin götürüleceğini bildirdiği belirtiliyor.