Van Kalesi eteklerinde Bijî Serok Apo sloganı yükseliyor

Van’da yıllardır sistematik olarak süren yasaklar ve benzeri görülmemiş baskı kampanyasına rağmen son yılların en görkemli Newrozlarından biri kutlanıyor.

Kutlamalar Van Kalesi eteklerinde yapılıyor. Onbinlerce kişi sabah saatlerinden itibaren alana aktı.

"Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla gerçekleştirilen kutlamalarda renkli kıyafetler göze çarparken, kitle ellerinde HDP bayrakları taşıdı.

Kutlamada "Siz faşistleştikçe biz direneceğiz" pankartının dikkat çektiği kutlamada, Kürt Halk Önderi Abullah Öcalan üzerindeki tecride tepki sloganlarla dile getirildi. Kitle içerisinde "Bijî serok Apo" sloganı sık sık yükseldi.

Newroz programı bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken, saygı duruşu biter bitmez onbinler hep bir ağızdan yeniden “Bijî serok Apo” sloganını attı.

Newroz Terpit Komistesi Başkanı Sedat Düşünmez sahnede yaptığı konuşmada Newroz’un barış ve özgürlüklere vesile olmasını istedi.

HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan “Mücadelemizi her yönüyle cendere altına almaya çalışan iktidar tarihte görülmemiş bir saldırıyla halklarımıza yönelmektedir” dedi.

Doğan,  “Cezaevlerindeki siyasi tutsakların tecridin sona erdirilmesi ve Kürt sorunun demokratik barışçıl yöntemlerle çözümü için başlattıkları açlık grevleri devam etmekte. Cezaevlerindeki anti-demokratik uygulamalar son bulmalıdır. Özellikle İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan özelinde tüm topluma uygulanan tecrit bir an önce kaldırılmalıdır" diye ekledi.

Binlerce kişi halen alana akmaya devam ediyor. Birçok noktada kurulan kontrol noktalarında bekleyiş var.  Newroz ateşinin yakılacağı kutlama coşkuyla sürüyor.