Yahudi öğrenci örgütünden Kürt halkına destek çağrısı

Avrupa’daki Yahudi üniversite öğrencilerinin çatı örgütü EUJS’nin kongresinde Kürt halkına yönelik katliamlara karşı durulması istenirken, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkına destek verildiği vurgulandı.

Avrupa’daki Yahudi üniversite öğrencilerinin çatı örgütü olan European Union of Jewish Students (EUJS)’nin kongresinde Kürdistan'a ilişkin de kararlar alındı.

EUJS’nin Avrupa ülkelerinde bulunan üye örgütlerinden 40 delegenin katılımıyla online yapılan yıllık kongresinde Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı.

Tüm delegelerin oyuyla kabul edilen karar tasarısında, son 6 yılda Kürt halkının Suriye ve Irak’ta DAİŞ çeteleriyle mücadelede çok önemli bir rol oynadığı ve bu rolün 2014'te Şengal'de Êzidîlere yönelik soykırımı durdurmaya yardımcı olduğu hatırlatıldı.

Bu mücadelede 11 binden fazla Kürt savaşçının, komşularının ve müttefiklerinin özgürlüğü de dahil olmak üzere, radikal İslamcılıktan kurtulmak için savaşarak hayatını kaybettiği belirtilen tasarıda, buna karşın Kürt halkının yalnız bırakıldığı kaydedildi.

Tasarıda, 6 Ekim 2019'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Suriye'den (Rojava) desteğini geri çekme kararı ve Batı hükümetlerinin bölgede yarattığı güç boşluğunun Kürtleri açıkça tehlikeye attığı vurgulandı.

Kürt halkının son on yıldır sürekli olarak soykırım ya da soykırım tehdidine maruz kalması, dünyanın tavırsız kaldığı dile getirilen tasarıda, Yahudilerin de geçmişte soykırıma maruz kaldığı hatırlatıldı. Kürtlerin Irak, Türkiye, Suriye ve İran’da ezilmeye devam edildiği ifade edilen tasarıda, son olarak Kerkük ve çevresindeki Kürt bölgelerinde doğal kaynakları sömürülen Kürtlerin sosyo-politik ve ekonomik zorluklarının arttığına yer verildi.

KÜRTLERE YÖNELİK SOYKIRIM TEHDİDİ

Kürtlerin uluslararası alanda desteklenmesi istenen tasarıda alınan kararlarda özellikle kendi kaderini tayin hakkına da vurgu yapıldı. EUJS delegelerinin oyladığı tasarıda yapılan tespitler şöyle: EUJS,

-Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki (Rojava) İslamcı militanlarla birlikte askeri eylemlerinin Kürt halkına yönelik baskılarıyla birleştiğinde, daha fazla yerinden edilmeye, kan dökülmesine ve DAİŞ'in yeniden ortaya çıkma potansiyeli olduğuna; bölgedeki yaygın istikrarsızlıkla birleşen bölgesel azınlık gruplarının karşı karşıya kaldığı boyun eğme, 2014 yılında Şengal'deki Êzidîlerin soykırımı gibi bölgedeki azınlık gruplarının başka bir soykırım tehdidinin ayrı bir olasılık olarak kalmasını sağlandığına; Bu tür zulümlerin yaşanmaması için Kürt öz savunma güçlerine doğrudan destek verilmesi önemli olduğuna inanmaktadır.

-Türk-Faşist Bozkurtlar Hareketi, Avrupa Birliği üye devletleri de dahil olmak üzere Türkiye ve dünyadaki Kürtler, Ermeniler, Süryaniler, Türkler ve diğerleri için tehdit oluşturmaktadır.

-Bozkurt taraftarları Avrupa'nın dört bir yanındaki Kürt halkına ve Avrupa kurumlarına, örneğin Haziran 2020'de Viyana'da ve Eylül 2020'de Fransa'da olduğu gibi saldırmıştır.

-Bir Yahudi örgütü olarak, vatansızlık, zulüm ve soykırımı yaşayan insanların yanında durulmasının önemli olduğuna inanır.

SALDIRILARA KARŞI DURULMASI VE KADERİNİ TAYİN HAKKINA SAYGI TALEBİ

EUJS kongresinde Kürtler hakkında alınan kararlar ise, şöyle:

1.   Kürt halkının altı yıldır IŞİD ile mücadelede oynadığı önemli rolünün tanınması;

2.   Şengal'de 2014’te Êzidîlere yönelik soykırımın tanınması;

3.   Türkiye ve Avrupa Birliği'ni Kuzey Suriye'deki (Rojava) Türk askeri varlığını durdurmaya ve Kasım 2019'un başlarında Xanêsor gibi Irak'taki Kürtlerin yönettiği bölgelerde Kürtlere karşı bir soykırıma izin verecek şekilde bombalanmalarının durdurmaya çağırmasına;

4.   Türkiye'ye ve Avrupa Birliği'ne, Türkiye'de ve komşu bölgelerde Kürt halkına yönelik zulmün durdurmaya çağırmasına;

5.   Kuzey Suriye'deki (Rojava) Türk askeri varlığını durdurmak ve Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını desteklemek için Avrupa Birliği, hükümetler, uluslararası örgütler, STK'lar, üniversiteler, öğrenciler ve diğer ilgili kurumlar nezdinde lobi çalışmalarının yürütülmesine;

6.   Türk milliyetçisi Bozkurtların yasaklaması için Avrupa Birliği, hükümetler, uluslararası kuruluşlar, STK'lar, üniversiteler, öğrenciler ve diğer ilgili kurumlara dönük lobi çalışmalarının yürütülmesini;

7.   Kürt halkıyla dayanışma göstermek ve Kürtlerin demokratik özerk yönetimine ve kendi kaderini tayinine desteğini teyit ederek karar altına alır.