GÖRÜNTÜLÜ

YJA Star: Özgürlük için direnen tüm kadınların ilham kaynağı oldular

Şehit 2 kadın gerillayı saygıyla anan YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, “kadınca düşünmenin, mücadele etmenin, yaşamanın ve yaratmanın öncülüğünü yaparak özgürlük için direnen tüm kadınların ilham alacağı bir mücadelenin sahibi oldular” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaşan 2 kadın gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Partimiz PKK ve PAJK’ın yiğit ve öncü militanları Berfîn Roj ve Têkoşîn Dilgeş yoldaşlarımız 30 Kasım 2023 günü sömürgeci soykırımcı Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği saldırı sonucunda şehadete ulaştı. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin ve kadın kurtuluş ideolojisinin emektar devrimcileri Berfîn ve Têkoşîn yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyor, mücadelelerini zafere taşıyacağımızın sözünü yineliyoruz.

Berfîn ve Têkoşîn yoldaşlarımız her ne kadar Kurdistan’dan uzakta yaşamak zorunda kalmışlarsa da yürekleri her zaman halkımızın yanında, gerillanın soluksuz mücadelesiyle birlikte oldu. Bu nedenle erkenden halkımızın özgürlük mücadelesine atılarak, halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirdiler. Her iki yoldaşımız da Önderliğimiz şahsında halkımıza ve tüm ilerici insanlığa karşı geliştirilen Uluslararası Komplo’ya karşı net tavır alarak yüzlerini Kurdistan dağlarına döndüler ve komploculara gerekli cevabı verdiler. Bu özellikleriyle Türkiye metropollerinde yaşamak zorunda kalan halkımıza en doğru mücadele çizgisini göstererek örnek oldular. Gerilla mücadelesine fedakarca ve tereddütsüzce katılarak, birer özgürlük tutkunu PAJK militanı olarak Kurdistan’ın dört bir yanında mücadele eden Berfîn ve Têkoşîn yoldaşlarımız, halkımızın ve kadınların özgürlük özleminin savaşımını en güçlü şekilde verdiler. Aynı zamanda Apocu ideoloji ve paradigmaya tüm benlikleriyle katılan yoldaşlarımız; kadınca düşünmenin, mücadele etmenin, yaşamanın ve yaratmanın öncülüğünü yaparak özgürlük için direnen tüm kadınların ilham alacağı bir mücadelenin sahibi oldular.

Yoldaşları olarak başta Berfîn ve Têkoşîn yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere yüreği özgürlükten yana atan tüm kadınlara ve yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Berfîn Roj
Adı Soyadı: Caize Selber
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Sakine – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Kasım 2023 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Têkoşîn Dilgeş
Adı Soyadı: Şîrvan Ulaş
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Perîxan – Süleyman
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Kasım 2023 / Medya Savunma Alanları

 

BERFÎN ROJ

Berfîn yoldaşımız Sêrt’in Şêrwan ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Fakat ailesinin Türkiye metropollerine göç etmesinden dolayı ülkemiz Kurdistan’dan uzakta büyümek zoruna kaldı. Ailesinin ve yaşadığı çevrenin derin bir yurtseverlik bilincine sahip olması, her koşul altında Kürtlüklerini sahiplenmesi Berfîn yoldaşımızın da özüne bağlı bir şekilde yetişmesini sağladı. Henüz küçük yaşta büyüklerinden sömürgeci soykırımcı Türk devletinin Anadolu ve Kurdistan’daki halklara karşı geliştirdiği soykırım hikayelerini dinleyen yoldaşımız, düşman gerçekliğini de tanımaya başladı. Özellikle İstanbul’da yaşadığı dönemlerde ilk çelişkilerini yaşayan yoldaşımız, düşmanın Kürt diline, kültürüne ve kimliğine yönelik tahammülsüzlüğüne şahitlik etti. Kendisini var eden değerlerin yasaklanması ve ortadan kaldırılmaya çalışılmasına karşı bu değerleri daha fazla sahiplenen Berfîn yoldaşımız, tüm baskı ve zulme rağmen direnişçi bir Kürt kadını olarak değerlerine sahip çıktı. 1990’lı yılların başından itibaren Kurdistan’da yükselen gerilla direnişi ve halkımızın Botan’dan Amed’e, Serhed’den Garzan’a kadar birçok yerde serhildana kalkması ve ulusal dirilişini sağlaması kuşkusuz Türkiye metropollerinde yaşayan ve büyük bir zulümle karşı karşıya olan halkımızı da derinden etkiledi, moral aşıladı ve güç verdi. Özellikle gerillanın işgalci Türk ordusuna yönelik sarsıcı eylemleri Türkiye metropollerinde yaşayan Kürt gençlerinin de akın akın gerilla ve mücadele saflarına akmasını sağladı. Halkımızda gelişen bu devrimci ruhtan ürken soykırımcı Türk devleti, Kurdistan kentleri başta olmak üzere halkımızın direnişini ördüğü her yerde saldırı, katliam ve işkencelerini artırdı. Berfin yoldaşımız da 1993 yılında dayısının aranması olduğu bahanesiyle düşman tarafından korsanvari bir şekilde kaçırıldı ve henüz 12 yaşında bir çocuk olmasına rağmen insanlık dışı işkencelere maruz kaldı. Bu süreçte yiğit bir Kürt kızı olarak direnişi seçen yoldaşımız, adeta işkencecileri hayrete düşüren bir irade ile onurunu ve kendisini var eden kimliğini korudu. Daha sonra aynı bahanelerle birkaç kez daha düşman tarafından kaçırılan yoldaşımız, bu işkence sürecini büyük bir mücadelenin ve yiğitlik destanının temeli haline getirdi. İşkenceciler ne kadar işkence ederse etsin Berfîn yoldaşımız da direnişini büyüterek intikam alacağı günleri beklemeye başladı.

Bu temelde sistem okullarında okumayı bırakan yoldaşımız, ilkin yerel düzeyde daha sonra da profesyonel düzeyde Yekitiya Ciwanên Kurdistan (YCK) bünyesinde yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer almaya başladı. Zîlan – Zeynep Kınacı yoldaşımızın 1996 yılında Dersîm’de bir düşman birliğine yönelik fedai eylem gerçekleştirmesiyle aynı döneme denk gelen katılımı, Berfîn yoldaşımızın mücadele çizgisini de belirlemiş oldu. Özgürlük mücadelesinin ancak fedai yoldaşlarımızın izinde ve onlara layık olmanın çabasıyla başarıya ulaşacağına derinden inanan Berfîn yoldaşımız, bu bilinç düzeyi ile mücadelesini daha da büyüttü. İstanbul’un birçok bölgesinde faaliyet yürüten yoldaşımız, onlarca Kürt gencinin bilinçlenmesini ve mücadele saflarına katılmasını sağlayarak başarılı bir pratiğin sahibi oldu. Önderliğimize yönelik Uluslararası Komplo’nun geliştiği 1999 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönen Berfîn yoldaşımız, böylece komplocu güçlere karşı en anlamlı cevabı vererek, halkımızın özgürlük yürüyüşünü daha fazla güçlendirme kararlılığına ulaştı.

Gerilla saflarına Şehîd Zîlan’ın fedai eylem yaptığı Dersîm’den katılan Berfîn yoldaşımız, gerillacılığa dair ilk bilgilerini burada aldı. Daha önce faaliyetlerde bulunmasından kaynaklı partimiz PKK’ye, yoldaşlık ilişkilerine ve komünal yaşama yabancı olmayan yoldaşımız, kısa sürede dağ yaşamına da uyum sağlayarak aktif bir katılım sergiledi. Dürüst ve samimi katılımı ve sisteme bulaşmayan temiz yüreğiyle tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazandı. Dersîm’de yaklaşık bir yıl mücadele ettikten sonra Erzirom bölgesine geçen yoldaşımız, burada da bir yıl mücadele yürüttükten sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. Burada Xinêre ve Qendîl bölgelerinde bir süre pratik yürüten yoldaşımız, kendisini askeri ve ideolojik anlamda derinleştirme çabasında oldu. Özellikle Önderliğimizin çözümleme ve savunmaları ekseninde kendisini eğiten yoldaşımız, Rêber Apo gerçekliğini bizzat kendisinden öğrenmek istedi. İdeolojik akademilerde aldığı eğitimlerle kadın kurtuluş ideolojisini içselleştiren Berfîn yoldaşımız, her geçen gün kendisini özgürlük ilkelerinde derinleştirerek Rêber Apo’nun iyi bir yoldaşı olmaya çalıştı. Kadın özgürlüğünün salt ideolojik yetkinlikle sağlanamayacağının bilinciyle kadın cinsinin ve halkımızın savunulması gerektiğinin de farkında olan Berfîn yoldaşımız, özellikle 1 Haziran 2004 Hamlesi ile düşmana karşı aktif mücadelenin verildiği bölgelere geçme önerisinde bulundu. Bu temelde 2005 yılından 2009 yılına kadar Zap ve Zagroslar’da mücadele yürüten yoldaşımız, askeri anlamda önemli tecrübeler kazandı. Fedakar ve dürüst katılımı sayesinde birlikte mücadele ettiği her bir yoldaşında silinmez izler bırakan yoldaşımız, Rêber Apo’nun kadına biçtiği öncülük misyonuna denk bir mücadele yürütmeyi başardı. Daha sonra uzun yıllar boyunca Qendîl ve Behdînan bölgelerinde gerilla komutanlığı yapan Berfîn yoldaşımız, bulunduğu her alanda özgür kadın kimliğinin temsiliyetini layıkıyla yerine getirdi.

Rêber Apo’nun özgürlük felsefesiyle aydınlanan Berfîn yoldaşımız, askeri alanda olduğu kadar toplumsal alanda da üstlendiği militanlık görevlerini yerine getirmek için emek verdi. Rêber Apo’nun fikirlerinin tüm halkımıza ulaşması için bir havari ve özgür yaşam elçisi gibi başta Başûrê Kurdistan olmak üzere Kurdistan’ın birçok alanında mücadele yürüten yoldaşımız; halkçı, doğal, dürüst ve samimi yaklaşımlarıyla temas ettiği her kesimden insanın yüreğini kazanmayı başardı. Özellikle kadınların özgürlük felsefesi temelinde bilinçlenmesinde ve kendilerini örgütlemesinde eşsiz bir çabanın sahibi oldu. Yer aldığı her çalışmaya aşkla ve tutkuyla sarılan Berfîn yoldaşımız, içerisinde bulunduğumuz tarihi sürecin gerekliliklerinin farkındalığıyla kendisini her zaman geliştirmenin ve mücadelesini büyütmenin arayışı ile hareket etti.

Düşmanın işkence tezgahlarında başladığı özgürlük mücadelesini Kurdistan dağlarının zirvelerinde sürdüren ve bu zirvelere sevdalanan Berfîn yoldaşımız, adını aldığı Berfîn çiçeği gibi tüm zorluklara göğüs germeyi başararak Güneşimizin hayat veren ışınlarıyla kendisini büyüttü ve bir hakikat oldu. Şehadetiyle Kurdistan’da onurlu yaşamın adeta manifestosu olan Berfîn yoldaşımızın mücadelesini zafere taşıma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz.

 

TÊKOŞÎN DILGEŞ

Têkoşîn yoldaşımız aslen Mêrdîn’li bir ailenin ferdi olarak Amed’de dünyaya geldi. Ailesinin Kürt kültür ve geleneklerine sıkıca bağlı olmasından ve partimiz PKK’den önce de Kürtlük davasını sahiplenmesinden dolayı Têkoşîn yoldaşımız küçük yaştan itibaren özüne bağlı bir şekilde yetişti. Partimiz PKK’nin öncülük ettiği Kurdistan özgürlük mücadelesinin Bakurê Kurdistan’da giderek gelişmesi, tutarlı bir pratik sahibi olması Têkoşîn yoldaşımızın ailesini de derinden etkiledi. Özellikle abisi Têkoşer – Abidin Ulaş yoldaşımızın 1992 yılında mücadele saflarına katılması, ailenin olduğu gibi Têkoşîn yoldaşımızın da aktif bir şekilde mücadeleye katılmasına vesile oldu. Ailesinin Kurdistan’da artan düşman baskı ve katliamlar nedeniyle Türkiye metropollerine göç etmesinden dolayı Têkoşîn yoldaşımız Kurdistan’dan ayrılmak zorunda kaldı. Fakat aklı ve yüreği her zaman ülkemizde yürütülen mücadeleyle birlikte oldu. Bu nedenle gittiği İstanbul’da da mücadelesini sürdürerek, halkımıza karşı görevlerini yerine getirdi. 1994 yılında abisi Têkoşer – Abidin Ulaş yoldaşımızın Amed’de şehadete ulaşması, Têkoşîn yoldaşımızın yaşamında yeni bir sayfa açmasına neden oldu. Yaşanan şehadete layık olmanın ve şehit yoldaşlarımızın mücadelesini sürdürerek büyütmenin yolunun daha fazla katılmak olduğunun bilinciyle aktif bir şekilde Yekitiya Ciwanên Kurdistan - YCK saflarında faaliyet yürütmeye başladı. İstanbul’un birçok bölgesinde çalışma yürüten Têkoşîn yoldaşımız, Kurdistan’daki özgürlük rüzgarının metropollere taşınması için büyük bir emeğin ve çabanın sahibi oldu. Metropollerde temas ettiği her bir Kürt gencinin özüne dönmesinde ve mücadele saflarına katılmasında eşsiz bir çabası olan yoldaşımız, yaklaşık 4 yıl boyunca önemli başarıların elde edilmesini sağladı. 1998 yılında Serhildan – Sema Yüce yoldaşımızın Çanakkale zindanında bedenini ateşe vererek Önderliğimize yönelik geliştirilmek istenen Uluslararası Komplo’yu protesto etmesi ve şehadete ulaşması, Têkoşîn yoldaşımızın mücadele çizgisini de tayin etti. Bu tarihten sonra özgürlük yürüyüşünü daha tempolu ve emin adımlarla yürütmeye başlayan yoldaşımız, özellikle Rêber Apo’ya karşı daha da duyarlı olmaya başladı. Önderliğimizi anlamayı ve hissetmeyi temel önceliği haline getiren Têkoşîn yoldaşımız, Uluslararası Komplo’nun başlangıç tarihi olan 9 Ekim 1998 günü yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek, gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarındaki ilk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda gören Têkoşîn yoldaşımız, gerillaya katılım gerekçesi olan Önderliğimize yönelik komployu daha fazla bilince çıkarmak, komploya neden olan yetmezlikleri kişiliğinde aşmak için kesintisiz bir yoğunlaşmanın içerisinde oldu. Bu nedenle kendisini Rêber Apo felsefesiyle donatarak militan bir kişilik haline getirmek istedi. Tüm özgürlük gerillalarında olduğu gibi Têkoşîn yoldaşımız da düşmandan halkımıza karşı yaptığı suçların ve geliştirilen komplonun hesabını sormak istedi. Bunun da ancak kendisini askeri, ideolojik ve örgütsel anlamda yetkinleştirmekten geçtiğinin bilinciyle tereddütsüz bir katılım sergiledi. Kendisini özellikle gerilla savaş sanatında derinleştirerek bir an önce Bakurê Kurdistan’a geçip halkımızın özgürlük mücadelesini büyütmek istedi.

Türk devletinin ve komplocu güçlerin tüm tahminlerinin aksine Rêber Apo’ya olan bağlılıklarını mücadeleyi daha da büyüterek gösterme kararlılığında olan Kurdistan Özgürlük Gerillası büyük bir öfke, iddia ve kararlılıkla yüzünü Bakurê Kurdistan’a döndü. Bu gerillalardan biri olan Têkoşîn yoldaşımız, 2003 yılında Dersîm bölgesine geçerek mücadelesini burada sürdürdü. 1 Haziran 2004 Hamlesi’nin başlamasıyla düşmana olan öfkesini eyleme dönüştürme imkanına kavuşan yoldaşımız, düşmana vurduğu her darbede halkımızın onlarca yıllık intikamının ve özgürlüğe susamışlığının cevabı oldu. Dersîm’de 2009 yılına kadar mücadele eden Têkoşîn yoldaşımız burada askeri anlamda önemli tecrübeler kazandı. Bir YJA Star gerillası ve komutanı olarak olarak üstlendiği öncülük misyonunu en iyi şekilde yerine getirerek örnek bir Apocu kadın militan oldu.

Daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız, burada ideolojik eğitimlere katılarak kendisini özellikle kadın özgürlük ideolojisinde yetkinleştirmeye çalıştı. Ancak bu şekilde halkımıza öncülük edebileceğinin farkında olan Têkoşîn yoldaşımız, yer aldığı eğitimlerde büyük bir anlama çabası ve hakikat savaşçılığı gösterdi. Gerillaya katılmadan önce Rêber Apo’yu görmeyi ve O’nunla diyalog geliştirmeyi çok isteyen yoldaşımız, bunu okuduğu Önderlik savunmalarıyla gerçekleştirmek istedi. Bu nedenle her anında Rêber Apo’yu hisseden Têkoşîn yoldaşımız, yoğunlaşmalarını, düşüncelerini ve geleceğe dair hayallerini Rêber Apo ile paylaşarak bu hayalini kısmen de olsa gerçekleştirdi. Yer aldığı eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlayan yoldaşımız, Medya Savunma Alanları’nın birçok bölgesinde mücadele etti, emek verdi ve değer yarattı.

2011 yılında düşmana karşı yer aldığı bir eylemde ağır yaralanan Têkoşîn yoldaşımız, güçlü iradesi ile kendisini toparlamayı başardı ve mücadelesine kaldığı yerden devam etti. Daha sonra sağlık çalışmalarından yoldaşlarının eğitimiyle ilgilenmeye kadar birçok alanda emek vererek devrimci görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye çalıştı. Yine halkımızın Rêber Apo paradigması çerçevesinde örgütlenmesi çalışmalarında da yer alarak, halkımızın kendisini yönetebilmesi için yoğun bir çaba ve emek harcadı. Mücadele ettiği her alanda samimi ve fedakar kişiliği ile öne çıkan yoldaşımız, tüm halkımızın ve yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı. DAİŞ çetelerinin halkımıza yönelik saldırılarına karşı bu sefer halkımızla birlikte direniş mevzilerinden yer alan Têkoşîn yoldaş, özellikle kaçırılan ve pazarlarda satılan kadınların çığlıklarına cevap olarak çetelerin Kurdistan’ın özgür kadınları eliyle yenilgiye uğratılmasında önemli bir emeğin sahibi oldu ve rol oynadı.  

Çok yönlü kişiliği ve kendisini mücadeleye adamasıyla tanınan Têkoşîn yoldaşımız, YJA Star birliklerinde çeşitli düzeylerde komutanlıktan, sağlık, eğitim ve toplumsal çalışmalarda yer almaya kadar nerede ihtiyaç duyulmuşsa orada olmayı ve devrimci görevlerini en iyi bir şekilde yerine getirmeyi esas alarak özgür kadın hareketinin çok yönlü ve gelişkin bir kadrosu olmayı başardı. Küçük, büyük ayrımı yapmaksızın her çalışmaya büyük bir aşk, coşku, moral ve fethetme arzusuyla yaklaşarak başarıyı hedefledi. Zafer kişiliğini kendisinde yaratmayı esas alan Têkoşîn yoldaşımız, yaşadığı derin yoğunlaşmaları pratiğe geçirmek için büyük bir ısrarla başarı dışında herhangi bir seçeneği kendisine kabul etmedi. Mücadeleye atıldığı andan şehadete ulaşana kadar her zaman şehitler çizgisine ve Önder Apo’ya bağlılığını koruyan Têkoşîn yoldaşımız, ardından zengin bir mücadele mirası bıraktı. Yoldaşları olarak Têkoşîn yoldaşımızın bizlere devrettiği mücadelesini zafere taşıyacağımızın, özgür yaşam aşkını daima diri tutacağımızın ve hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyor, anısını mücadelemizde yaşatacağımızı belirtiyoruz.”