Yüz binler İŞKUR mağduru!

Koronavirüs salgını sırasında kısa çalışma ödeneği vaadiyle ücretsiz izne çıkartılan firma çalışanı Emrah İzci, başvurusu İŞKUR tarafından onaylanmadığı için 1 aydır maaş alamıyor.

Barkot makineleri satan bir firmada malzeme satın alma uzmanı olarak çalışan Emrah İzci, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) mağdur ettiği binlerce işçiden biri. Koronavirüs salgını nedeniyle 5 kişi dışında kısa çalışma ödeneği vaadiyle ücretsiz izne çıkartılan 25 işçi arasında yer alan İzci, yaşadıklarını ANF’ye anlattı.

İşverenin kendilerine kısa çalışma ödeneğinden faydalanacaklarını söyleyerek eve gönderdiğini aktaran İzci, "27 Mart günü işveren bize kısa çalışma ödeneğinden faydalanacağımızı; maaşımızın yüzde 60’ının karşılanacağını söyleyerek iş yerine gelmemize gerek olmadığını belirtti. Maaşın geri kalanını kimin ödeyeceğini sorduğumda ise ekonomik kriz olduğunu ve bu konuda bir şey yapamayacağını söyledi. Böylece normalde 4 bin TL olan maaşım 1.700 TL tutarına gerilemiş oldu" dedi.

DESTEK KAĞIT ÜZERİNDE KALDI

İşine evden devam eden İzci, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için firmanın başvurduğu İŞKUR’dan 1 aydır maaşını alamıyor. Prosedür gereği başvurular devlet tarafından onaylandıktan sonra maaşının yüzde 60’ını alabildiğini belirten İzci, 1 aydır başvurular onaylanmadığı için maaşını alamadığına işaret etti. Kısa çalışma ödeneğinin, afet, deprem, ekonomik kriz olduğu dönemlerde kapanma noktasına gelen firmalara devletin verdiği bir destek olduğunu hatırlatan İzci, pandemi döneminde bu desteğin sadece kağıt üzerinde kaldığını vurguladı.

Yüz binlerce kişinin aynı mağduriyeti yaşadığına dikkat çeken İzci, "Türkiye’de kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için İŞKUR’a 3 milyon kişi başvurmuş ve 700 bin kişinin başvuruları daha yeni onaylanmış. Yani şu an İŞKUR sadece 700 bin kişiye maaş verecek, geri kalanı bekleyecek. Artık 15 gün sonra mı, 1 ay sonra mı onaylanır belli değil" diye konuştu.

FATURALAR BEKLEMİYOR

Büyük bir mağduriyet yaşadığını ifade eden iki çocuk babası İzci, gıda, kira, elektrik, gaz faturaları gibi giderleri olduğunu hatırlatarak, bu giderlerin karşılanması için de para gerektiğinin altını çizdi. Bu belirsizliğin sonlanmasını isteyen İzci, "Bu, insanlara ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir. Fatura hep işçilere, yoksullara çıkartılıyor. Bu belirsizlik sona ermeli, bürokratik engeller aşılmalı ve kısa çalışma ödeneği hızlandırılmış bir şekilde hayata geçirilmeli çünkü faturalar beklemiyor" ifadelerini kullandı.