BM: Kemer sıkma politikaları kadına zarar veriyor

Birleşmiş Milletler Kadın örgütü, dünyanın yedi kentinde yayınladığı raporunda kemer sıkma politikalarının kadının iş dünyasındaki yerine ve teşvik edilmesine zarar verdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Kadın örgütü, dünyanın yedi kentinde yayınladığı raporunda kemer sıkma politikalarının kadının iş dünyasındaki yerine ve teşvik edilmesine zarar verdiğini kaydetti.

Raporda, benzeri görülmemiş küresel zenginliklerin olduğu bir dönemde milyonlarca kadının halen az ücretli ve vasat nitelikli işlere sürüldüğü tepkisi yer aldı.

BM kadın örgütü, kadınların halen temel sağlık tedavileri, temiz su ve uygun iyileştirme sistemlerine erişemediklerini belirtti.

Dünyada kadınların ortalama ücretinin halen erkeklerden yüzde 24 daha az olduğunu ifade eden BM Kadın örgütü, kadınların çocukları olduğunda bu açığın daha da büyüdüğüne dikkat çekti.

Londra'da raporu açıklayan BM Kadın örgütü Yürütme Müdiresi Phumzile Mlambo-Ngcuka, "Wall Street'ten şeker kamışı tarlalarına, her iki cinsiyet arasındaki normlar kadının aleyhine işliyor" dedi.

Raporda, kalkınmakta olan bölgelerde kadınların çalıştığı işlerin yüzde 95'e varan oranda iş yasaları tarafından korunmadığı ve sosyal korumadan faydalanmadığı kaydedildi.

Batılı ülkelerde de eşitsizlik önemli oranda kalmaya devam ediyor.

Fransa ve İsveç'te tüm bir yaşam boyunca kadınlar erkeklerden yüzde 31 daha az kazanıyor. Almanya bu açık yüzde 49, Türkiye'de ise yüzde 79'a çıkıyor.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, "Temel sorunlardan biri, evdeki yükün genellikle ve tamamen kadınların üzerinde kalmasıdır" dedi.

Kadının bu yükü, çocuk veya yaşlılara bakmak ya da her gün kilometrelerce yürüyerek su getirmek gibi işlerle özetlenebilir.

Kadınların düşük ücretli işlere sürüklendiğinin altını çizen rapora göre ev işlerinde çalışanların yüzde 83'ünün kadın oluşuyor ve bunların yarısına yakını asgari ücret hakkına sahip değil.

Raporda, Avrupa ülkelerinde uygulamaya konulan kemer sıkma politikalarının, kadınlara iki kat daha fazla zarar verdiği kaydedildi. Zira kadınlar günlük olarak kamu hizmetlerine bağımlı ve iş konusunda da bu alanda daha fazla temsiliyete sahip.

Raporda, "Kadınlar ve erkekler için işleyen daha adil ve kalıcı ekonomiler geliştirmek amacıyla, daha fazla kemer sıkma ve bütçe kesintisinin olduğu bir gelecek artık uygun değil" denildi.