Fransa yeni istihbarat yasasına tepki büyüyor

Fransa’da hükümetin ‘terörle mücadeleyi güçlendirme’ amacıyla yasalaştırmaya çalıştığı istihbarat yasasına karşı tepkiler devam ediyor.

Fransa’da hükümetin ‘terörle mücadeleyi güçlendirme’ amacıyla yasalaştırmaya çalıştığı istihbarat yasasına karşı tepkiler devam ediyor. 120 bini aşkın kişi tarafından imzalanan bir dilekçe ile Başbakan Manuel Valls’a başvuru yapılırken, sivil toplum örgütleri de yasaya karşı direnmekte kararlı.

Fransa’da geçtiğimiz haftalarda mecliste görüşülen ve 5 Mayıs’ta oylanacak istihbarat yasasına karşı tepkiler büyüyor. Yeni yasada ‘terörle mücadeleyi güçlendirme’, ‘siber suçlarla mücadele’ ve ‘Fransa’nın ekonomik çıkarlarını koruma’ gibi birçok hedef gözetiliyor.

Ancak istihbaratın bilişim alanında daha fazla takip ve özel yaşama sızmasını kolaylaştıracak yasa sert eleştiriler alıyor. Yasaya karşı hazırlanan kampanyaya en az 120 bin imza atıldı.

Katerina Ryzhakova ve Thomas Guénolé adlı iletişim danışmanları tarafından Başbakan Manuel Valls’a sunulan dilekçenin giriş bölümünde, “bizler Fransa’nın sıradan vatandaşları olarak bu dilekçeyi kaleme almaya karar verdik ve kısaca bir bilişim polisi devletinde yaşamayı reddediyoruz” ifadesine yer verildi.

Dilekçede ayrıca “özgürlük karşıtı otoriteye argüman olarak sunulan terörist tehdit şantajını kabul etmiyoruz” denilirken, güvenlik ve özgürlük arasındaki dengenin korunması gerektiğine dikkat çekildi.

120 bin imzalı dilekçede hükümetin bazı sivil toplum örgütlerine danıştığı, ancak bunun hızlı ve eksik olduğunun altı çizildi.

5 Mayıs’ta oylanacak yasanın aldığı tepkilerden dolayı Cumhurbaşkanı François Hollande ülke tarihinde bir ilke imza atarak, yasayı Anayasa Konseyi’ne götürme kararı almıştı. Yine bazı parlamenteler tarafından Konsey’e yapılan başvuruda da, yasanın anayasaya uygunluğu konusunda görüş bildirilmesi istenmişti.