Girê Amediyê direnişinin öncü militanı: Welat Dalaho

Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarına karşı suikasttan sabotaja ve sızma taktiğine kadar birçok yaratıcı eylem gerçekleştiren Welat Dalaho, Girê Amediyê direnişinin öncü militanı oldu.

ŞEHİT WELAT DALAHO (PORIYA ÎRFANÎ)

Welat, devrimci yaşamında Rêber Apo'nun "Genç başladık, genç başaracağız" sözünü esas aldı ve şehadetine kadar bu yolda yürüdü. Ali Çiçek gibi asi bir duruş sergileyerek dönemin gençliğinin sembolü haline geldi.

Lozan Antlaşması ile 24 Temmuz 1923'te işgalciler tarafından bölünen Kürdistan, bu kadere razı olacak mı? Yoksa kağıt üzerinde olan bir anlaşma, birkaç mektup ile Kurdistan’ı dört parçaya ayıracak mıydı? Kurdistan zorla dört devlete bölünse de toprağı ayıramadılar, halkını ayıramadılar, kültürünü ayıramadılar. Çünkü Kürdistan'ı birbirine bağlayan Zagros sıradağları, işgalcilere beni bölemezsiniz demeye yeterlidir. Aynı toprakta ve kültürde yetişen insanlar, birlik ve beraberliğini asla kaybetmeyeceğini, mücadele edeceğini söyleyecektir. Bu nedenle bugüne kadar Kurdistan'ın her yerinde benzersiz mücadeleler, direnişler ve savaşlar yaşandı. Rojhilat halkı da bu mücadelede ağır bedeller ödedi. Direnişlerinden hiçbir zaman vazgeçmeyen halk, Önderliğin çıkışıyla umutlarını tazeledi ve özgürlük mücadelesinde çocuklarının yanında yer aldı.

Poriya Îrfanî, Rojhilatê Kurdistan’ın kadim şehri Kirmaşan’da yurtsever bir ailede dünyaya gelir. Ailesinin, özgürlüğü PKK’de görmesi ve yurtsever olması nedeniyle daha küçük yaşlardan itibaren Kürt Özgürlük Hareketi’ni tanır. İran devletinin Kürtlere yaptığı zulmün farkında olan Poriya Îrfanî, çocukluğunda annesinden Demirci Kawa ve Zalim Dehaq’ın hikayesini dinler. Kürt halkına yönelik baskı ve zulmünden dolayı İran rejimini de dönemin Dehaq’ı olarak görür. Poriya Îrfanî, devlet okuluna gittiğinde rejimin gençleri ajan yaptığını görür ve bu durum rejime olan öfkesini daha da büyütür. Arayış içinde olan Poriya Îrfanî, abisinin gerilla saflarına katılmasından çok etkilenir ve o da gerilla saflarına katılma hayalleri kurmaya başlar.

KENDİSİNİ TAMAMIYLA MÜCADELEYE KATAR

Poriya, abisinin Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılmasına ilişkin şunları belirtir: "Abim Kurdistan’ın işgal altında kalmasını hiçbir zaman kabul etmedi, bu yüzden bu yolu seçti. Bundan dolayı ben de en doğru ve en iyi yolun onun kabul ettiği yol olduğuna inanıyorum. Bu da en dürüst ve özgür yaşamın PKK’de olduğu anlamına gelir.”

Böylelikle abisinin katılımından kısa bir süre sonra Poriya Îrfanî, de 2016 yılında yönünü Kurdistan dağlarına vererek gerilla saflarına katılır. Çocukluğundan beri ülkesine sevdalı olduğu için Welat Dalaho ismini alır. Heval Welat gençlik enerjisiyle bulunduğu her alanda o enerjiyi yaşama, eğitime ve tüm çalışmalarına katar. Welat, kendisini tümüyle mücadeleye katar, her anında mücadelesini büyütmek için çaba gösterir. Bunun için de durmadan kendisini eğitir ve geliştirir. Genç bir gerilla olarak düşmana karşı aktif bir mücadelenin sahibi olmak için askeri anlamda da derinleşir ve aktif bir keskin nişancı olur.

Gerilla saflarına katıldığında yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenen Welat, aynı şekilde tüm yoldaşlarına saygı ve sevgiyle yaklaşır. PKK'nin yaşamı o kadar komünal ki, eski ve yeni arkadaşlar arasında, genç ve yaşlılar arasında ve savaşçı ile komutanlar arasında bir fark yoktur. Herkes herkese aynı saygıyla davranıyor, aynı yaşamı paylaşıyor ve aynı hedeflere sahip. Bu, heval Welat’ı çok etkiler ve onun katılımını daha da güçlendirir. Gerilla Welat, birçok farklı alanda çalışma yürüttükten sonra sömürgeci Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’na yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı direnişte yer almak ister. Bunun için 2022 yılında büyük bir coşku ve moralle Medya Savunma Alanlarına geçer. Aynı gençlik enerjisiyle yeni bir süreci başlatır.

Yoldaşlarının da dönem taktikleri ve silahlar konusunda uzmanlaşabilmeleri için gece gündüz onlara ders verir. Silahına o kadar bağlı ki, canının bir parçaymış gibi bağlanır. Elbette sevginin olduğu yerde başarı kaçınılmazdır. Heval Welat, bu sevgisi ve askeri duruşuyla şehit Simko Serhildan’ın izinden yürür. Bölgede savaşın büyümesi ile direnişe katılmak için çok ısrar eden Welat, Kurdistan’ın özgürlüğü için verdiği sözü yerine getirmek ister. Bu yüzden, “Ben söz verdim, partimiz de bu sürece fedai bir katılım sağlamamızı istiyor. Bundan dolayı sözümü bir kez daha yineliyorum; fedaice bir katılım için sonuna kadar hazırım” der. Bu temelde hareketli timlere dahil olur ve savaşın en yoğun yaşandığı alanlardan biri olan Girê Amediyê Direniş Alanı’na gider.

GİRÊ AMEDİYÊ DİRENİŞİNİN ÖNCÜ MİLİTANI OLDU

Hareketli timlere fedakarca katılan Welat, Türk devletinin saldırılarına karşı nasıl konumlanacağını ve kendini koruyacağını iyi bilir. Ancak sadece kendini korumakla kalmaz, güçlü eylemlerle düşmana çok ağır darbeler de vurur. Gerektiği yerde suikast düzenler, gerektiği yerde mevzilere geçer ve eylem yapar. Yüreğinde yanan intikam ateşine ve heyecanına rağmen soğukkanlılığı ve cesareti ile arkadaşlarına güç verir.

Türk devletinin tüm tekniğine ve kullandığı kimyasal silahlara rağmen direnişi kıramadığı Girê Amediyê’de hecal Welat, yoldaşı Nîrvana birlikte gerçekleştirdiği eylemlerle düşmana etkili darbeler vurur. Suikastten sabotaja, sızma taktiğine kadar birçok yaratıcı eyleme öncülük eden Welat Dalaho, bu şekilde verdiği sözleri tek tek yerine getirir. Girê Amediyê direnişinde öncü militan olan Welat, 22 Ağustos 2022 yılında düşman askerleri ile çatışmaya girer. Onlarca düşman askerinin öldüğü çatışmada, yoldaşı Nîrwana ile birlikte son mermisine kadar savaşarak şehitler kervanına katılır. Kurdistan’da heval Welat gibi kahramanlar olduğu sürece intikam fırtınaları durmayacaktır.