HDP Van Adayı Yıldırım: Kendini sistem dışında görenlerin partisiyiz

HDP Van Milletvekili Adayı Yıldırım, "Halkların, inançların, cinslerin, eski sistemi kabul etmeyen sınıf ve katmanların kendilerini kendi kimliğiyle temsil ettiği başka bir parti göremiyorum" dedi.

HDP Van Milletvekili Adayı Yeliz Yıldırım, HDP'de herkesin kendini temsil edebileceğine dikkat çekerek, "Halkların, inançların, cinslerin, eski sistemi kabul etmeyen sınıf ve katmanların kendilerini kendi kimliğiyle temsil ettiği başka bir parti göremiyorum" dedi.

'SAYIN ÖCALAN'IN ÖNERİLERİNİ ÖNEMSEMELİYİZ'

Siyasete nasıl başladınız?

Siyasete ilgi aile geleneğimizde olan bir realite. Ben böyle bir ortamda büyüdüm. Özellikle de kadınlarımızdaki siyasete olan ilgi, benim aktif siyasete atılmamda büyük bir etkendir. Yine yakın tarihimizde yaşadığımız siyasal ve sosyal depremler beni oldukça etkilemiştir.

HDP'nin kadın partisi olma iddiası var. Kadın sorununa dair neler söylersiniz?

Kadın sorunu aslında çağımızın en önemli sorunu. Bununla beraber ekolojik durum. Kadın ve ekoloji sorununu çözen toplumlar büyük gelişmeler yaratabilirler. Bunun için bence Sayın Öcalan'ın düşünce ve pratik önerilerini iyice özümseyip yaşamsallaştırmamız gerekiyor. Daha yolun başındayız, diyebilirim. Diğer toplumlara göre bir adım ileri olabiliriz ama yeterli değil. Önümüzde zorlu geçecek bir mücadele süreci var. Buna göre kadın örgütlülüğünü geliştirip hazırlanmamız gerekiyor.

'HERKESİN KENDİNİ TEMSİL EDEBİLECEĞİ PARTİ'

Neden HDP?

HDP bu coğrafyada yaşayan halkların acil çözülmesi gereken sorunlarından doğmuş bir partidir. Yenidir ama köklü bir geleneğe sahiptir. Benim için kadın rengi ağır basan bir partidir. Kendisini sistem dışında görenlerin partisidir, özgürlükçüdür. Bütün toplumsal kesimlerin kendisini ifade ve temsil ettiği bir partidir. Diğer eski klasik partilerden ayıran en önemli özelliği, kendini temsil etme durumudur. Halkların, inançların, cinslerin, eski sistemi kabul etmeyen sınıf ve katmanların kendilerini kendi kimliğiyle temsil ettiği başka bir parti göremiyorum. 

Özetle belirttiğim bu nedenden dolayı HDP'deyim. Halkımızın ve halkımızın özgürlük sevdasının en güzel temsilini burada gördüğüm için genç bir Kürt kadını olarak HDP'deyim. 

HDP seçimlere çeşitli kesimlerle ittifaklar yaparak giriyor. İttifakların nasıl bir önemi var?

Ben buna klasik bir seçim ittifakı olarak bakmıyorum. Ortak bir coğrafyada insanların kendi kimliği ve kültürüyle, kendi inancıyla, kendi manevi değerleriyle, özgürlükçü siyasal duruşlarıyla geleceğe büyük umutla yürüyen güzel bir buluşmadır bu. Yeni bir başlangıçtır, bazı eksiklikleri olabilir ama umut doludur. Acılarla dolu bu coğrafyada yeni bir yaşam umudu yaratmıştır. Herkes bunun canlı tanığıdır. Egemen sistemin yaşadığı korkulara ve saldırılarına bakıldığında ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu görebiliriz. Büyük bilgenin dediği gibi, rengarenk çiçeklerle dolu insanlık bahçesinin yaratılmasının ön ortaklaşmasıdır.

'VAN'IN SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ'

Aday bölgeniz olan Van'ın mevcut sorunlarına dair gözleminiz nedir?

Kürt coğrafyasında en acılı ilimizin Van olduğunu hepimiz biliyoruz. Kürt özgürlük mücadelesinde ağır bedeller ödediğini de çok iyi biliyoruz. Bunu hepimiz beraber yaşadık, yaşıyoruz. Bunun yanında bu süreçte yaşanan deprem gibi afetler insanlarımızın yaşamını çok olumsuz etkilemiştir. Yerel yönetimlerimizin yoğun çabaları halen devam ediyor. Yoğun nüfusun yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları yerelde çözme projesini partimizin programında görebilirsiniz. Bunu uygulamak için yoğun pratik bir çalışmamız olacak. Yerelden yönetmenin önemini Van örneğinde daha iyi görebiliriz. Bunu da başaracağımıza inanıyorum. 

Seçim sonuçları çözüm sürecini nasıl etkiler?

Seçim sonuçları birçok şeyi etkileyecektir. Sistemin korkuları da bundandır. Biz halklarımıza yeni bir yaşamın nasıl olabileceğini anlatıyoruz. Bu özgür ve insanca yaşam projesidir. Bitmeyen bir özgürlük türküsüdür. Seçim bu merdivenin bir basamağıdır ama tutku hep devam eder.

KİMDİR?

Aslen Van Çaldıranlı olan Yıldırım, 1988'de Ankara Mamak'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mamak ilçesinde, lise öğrenimini çocuk gelişimi ve eğitimi alanında tamamlayan Yıldırım, Toplu Konut Spor Kulübunde 2001-2005 yılları arasında voleybol alanında sporculuk, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Başkent Tiyatroları’nda eğitim alıp tiyatro oyunculuğu yaptı. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Yıldırım, evli ve bir çocuk annesi.

...