Kasım'da 27 kadın katledildi

Kasım'da 27 kadın katledildi, 39 kadın cinsel şiddete uğradı. 29 çocuk da cinsel istismara maruz kaldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Kasım ayı şiddet çetelesi raporunu açıkladı. Platform, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un önemine dikkat çekerek, bazı basın organlarında yasa için çıkan, "yuva yıkan" ve "aile parçalayan" manşetlerini de sert bir dille eleştirdi.

Raporda, 6284 Sayılı Koruma Kanununun bir yılda 42 bin kadının hayatını kurtardığı belirtilirken, Ekim ayında kadın cinayetlerinde ciddi artışın görüldüğü vurgulandı. Kadına yönelik şiddete karşı 25 Kasım haftasında 6284'ü savunan kadınların meydanları doldurması ile bu sayının düştüğünün kaydedildiği raporda, kadınların bu konuda kamuoyu oluşturması, tüm tarafların kadına yönelik şiddeti kınamasının önemine işaret edildi.

BİLANÇO

Sadece 25 Kasım'da değil, her gün kadına yönelik şiddet ile mücadele edilmesi gerektiğinin ifade edildiği raporda, Kasım ayında 27 kadının katledildiği belirtildi.

Raporun devamında şu veriler paylaşıldı:

"İstanbul 4, Sakarya 3, Mersin 3, Şırnak 2 ve Antalya 2. Kadınların 12'si kendi evinde, 5'i sokakta, 1'i arabada, 2'si yakınının evinde, 1'i bahçede, 1'i otobüs durağında, 1'i deniz kenarında katledilirken, 3'ünün nerede katledildiği tespit edilmedi.

Bu ay katledilen kadınların 25-35 yaşları arasında oldukları ve kadınların yüzde 75'nin boşanmak istediği için katledildiği belirtildi."

CİNSEL İSTİSMAR VE ŞİDDET

Rapora göre, Kasım ayında 29 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı. Çocukların en yakınları tarafından, en çok bulundukları alanda istismara maruz bırakıldıklarının ifade edildiği raporda, 4 çocuk okullarında, 6 çocuk evinde, 6 çocuk ise kaldığı öğrenci yurdunda istismara maruz bırakıldı.

39 kadın ise Kasım'da cinsel şiddete maruz bırakıldı. Rapor, cinsel şiddet uygulanan kadınların yalnız bırakıldığını, kendi yöntemleriyle korunmaya çalıştıklarını ya da çözümsüzlüğe hapsedilen kadınların intihara sürüklendiğinin altını çiziyor.

Raporda, İstanbul Sözleşmesi kapsamında kadınların örgütlü mücadelesi sonucu çıkarılan 6284 yasasının önemi vurgulandı.