PAJK, Beritan'ı andı: Teslim alınamayan kadın iradesi
PAJK, Gülnaz Karataş'ı (Beritan) anarak, "Kürt kadınlarının teslim alınamayan iradesiyle son mermisine dek savaşmış, teslimiyete karşı direnişi tercih etmiştir" dedi.
PAJK, Gülnaz Karataş'ı (Beritan) anarak, "Kürt kadınlarının teslim alınamayan iradesiyle son mermisine dek savaşmış, teslimiyete karşı direnişi tercih etmiştir" dedi.
PAJK Koordinasyonu tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, Gülnaz Karataş (Beritan) anıldı.
PAJK'ın açıklaması şöyle:
"Ekim dünya devrim tarihi olduğu kadar Kürdistan halkı için de anlam yüklü bir aydır. Her gününe büyük direnişler sığdırdığımız, şehitlerimizin ayıdır. Bu ayı taçlandıran ise 92 Xakurke destansı direnişinde şehit düşen Gülnaz Karataş-Berîtan yoldaşın şehadet yıl dönümüdür. Beritan yoldaş şahsında tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor. Özgür Kürdistan hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.
'KADIN ORDULAŞMASIYLA BÜYÜK ADIM ATILDI'
Kürt Özgürlük Hareketinin en güçlü geleneği her bir şehidin ardından mücadele daha büyük adımlar atmıştır. Gülnaz Karataş-Beritan yoldaşın büyük direnişi ve şehadetine biçilen anlam ve büyük adım kadın ordulaşmasının kurulması olmuştur. Kadın Hareketimizin direnişi ve mücadele geleneğinde bir çizgi olan Beritan çizgisi tüm direniş şehitlerimizin emekleri ile daha da güçlenip büyümüş. Bugün bu gelenek Arin, Amara ve Barinleşerek tüm dünya özgürlük hareketlerine yeni umutlara dönüşmüştür. Beritan özgürlük adına kararlılık, direnç ve irade olmuştur.
İhanet, işbirlikçilik ve soykırım politikalarını güncelleyen karşı devrimci güçler faşist TC şahsında bugün Bradost ve Haftanin alanı başta olmak üzere, Rojava özgür alanlarına saldırılarını yoğunlaştırmış durumdalar. Amaç Kürt soykırımını gerçekleştirmek, Kürt halkının ve kadınlarının özgür yaşam alanlarında nefesini kesme ve özgür yaşam tutkusunu ve umudunu kırmadır. Buna karşın gerek gerilla gerek Kürt kadınları, halkı ve dostları olacaksa bir yaşam özgür olmalı, bunun dışında yaşam haramdır, diyerek, direniş ve mücadele cephesini örmekte ve büyütmektedir.
'TESLİM ALINAMADILAR'
İşgalci Türk devleti 25 Ekim 1992’de işbirlikçi güçlerle Güney Kürdistan’a yaptığı işgal saldırısında Xakurke cephesinde büyük bir direniş hattıyla karşılaşmıştır. Bu direnişin sembolü olan Gülnaz Karataş-Beritan yoldaşımız Kürt kadınlarının teslim alınamayan iradesiyle son mermisine dek savaşmış, silahını kırdıktan sonra kendisini uçurumlardan atarak teslimiyete karşı direnişi tercih etmiştir. Bu destansı direniş Beritan çizgisi olarak tanımlanmıştır. Erkek egemenliğine karşı Kürdistanlı kadınlar yeni bir savunma hattı örgütlemenin ihtiyacını bu dönemden sonra daha fazla hissetmiştir. Bu nedenle Kadın Ordulaşması ile yeni bir örgütlenme inşa edilmeye başlanmıştır. İdeolojik, siyasi ve askeri örgütlülük kadınların bugünkü teorik-entelektüel-diplomatik- derinliğini ve yaygınlığının gelişmesine öncülük etmiştir. Kadınlar kendilerini savundukça, özgür toplumsallık daha hızlı ve güçlü inşa edilebilir kararlığıyla kadınlar 1992 serhildanları ile birlikte hareketmizin saflarına daha fazla katılmış. Üniversitelerden, tarlalardan, fabrikalardan grup grup kadınlar özgürlük saflarına akmıştır. Kadınların özgürlük dağlarına ilerleyişi PKK ve PAJK çizgisinin toplumsallaşması ve özgürlüğün Kürdistan topraklarından bir kez daha sökülmemek üzere yeşermesini sağlamıştır. Bunun başat mimarlarından biri de Gülnaz Karataş-Beritan yoldaş olmuştur.
Beritan’ın direniş çizgisi PKK-PAJK ile ideolojik doğrultu olmuş, ortadoğu halklarına ve kadınlara umut olmuştur. Beritan bir sembol olmuş ve Ekim ayı içinde Beritan yoldaşın takipçisi onlarca şehit yoldaşımız vardır. Türk, Çerkes, Alman, Arap kadınları Rêber Apo’nun başlattığı özgürlük yürüyüşüne katılmıştır. Bu yürüşü PKK ve PAJK çizgisi ile örgütleyen kadınlar bugün özgür yaşamı inşa etmek için dünyanın her yerinde özgürlük mücadelesini yükseltiyorlar. Kürdistan’ın doğusunu, batısını, Rojava'sını, Rojhilat'ını direnişle birleştiren, kadınları bu özgürlük yürüyüşünü büyüten bu kadınlar; (Beritan)-Gülnaz Karataş, (Zeynep)-Gurbetelli Ersöz, (Sarya)- Nursel İnce, (Ekin)- İnci Çelik, (Meryem)-Meryem Hazar Çolak, (Canda)- Sanem Sertap, (Helin Çerkez)-Nermin Akkuş, (Ronahi)- Andrea Wolf, (Bermal)-Güler Ortaç, (Rewşen)- Leyla Kaplan, Rojbin Arap, Selamet Menteş, Aynur Artan, Ruken Bingöl, Rojin Gevda, Arin Mirkan, Dicle Zafer, Medya Mawa yoldaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, anıları olan özgür Kürdistan'ı inşa edeceğimizin sözünü veriyoruz."