SOHR: DAİŞ Suriye’de en az 2 bin 154 kişiyi idam etti

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında sözde ‘hilafet’ ilan eden DAİŞ çetelerinin sadece Suriye’de çatışmalar hariç 2 bini aşkın kişiyi idam ettiği bildirildi.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında sözde ‘hilafet’ ilan eden DAİŞ çetelerinin sadece Suriye’de çatışmalar hariç 2 bini aşkın kişiyi idam ettiği bildirildi. İdam edilenlerin çoğunu siviller oluştururken, gerçek rakamın çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yayınlanan verilere göre, DAİŞ çeteleri son 10 ayda en az 2 bin 154 kişiyi idam etti. Vahşice yöntemlerle idam edilenlerin yarısından çoğunu siviller oluşturuyordu.

Buna göre, DAİŞ çetelerinin infazlarının en vahşicesi ülkenin doğusundaki Şaytat aşiretinden idam edilenlerin sayısı 930 iken, savaşmayı reddeden DAİŞ üyelerinden 126’sı da infaz edildi. DAİŞ’in infazlarından 137’si savaş halinde oldukları El Nusra çetelerine yönelik olurken, toplamda bin 362 sivil idam edildi.

SOHR verilerine göre, DAİŞ’in katlettiği kişilerin çoğu kurşuna dizme, recm ve baş kesme gibi vahşice yöntemlere kurban edildi.

İdamların sayısının DAİŞ’in çatışmalar dışında yaptığı infazlara ait olduğu kaydedilirken, gerçek rakamın çok daha fazla olduğu da biliniyor.

SOHR açıklamasına göre, Kobane’ye yönelik işgal saldırısı sırasında kaybolan onlarca Kürdün akıbeti ise henüz bilinmiyor.