YPJ’den 25 Kasım mesajı

YPJ Genel Komutanlığı, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’ne ilişkin açıklama yayınladı.

YPJ açıklamasında Rojava ve Kuzey Suriye’de kadın mücadelesinin ulaştığı düzeye dikkat çekilerek, “Bu aşama soluksuz mücadele, direniş, bedel, emek, cesaret, irade ve inançla elde edilmiştir” denildi.

YPG sitesinde yayınlanan açıklama şöyle:

“25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle, Partia, Maria ve Minevra Mitabel kardeşler şahsında tüm mücadeleci kadınları, başta egemen sisteme boyun eğmeyen ve kadın haklarını elde etme uğruna direnen kadınları saygıyla anıyor ve tüm kadınların ve insanlığın özgürlüğü için mücadeleyi yükseltme sözü veriyoruz.

Dünyada erkek egemen sistem, kadınlara hiçbir şekilde hak ve yaşam tanınmamıştır. Erkek egemenliği toplum ve kadın üzerinde hakimiyeti için her türlü kurnazlığı yapmış ve tüm toplumsal krizlerde kadını kurban yapmıştır. İnsanlık tarihinde topluma öncülük rolü olan kadın, bugün olumsuz bir durumda yaşamaktadır. Başta kadının irade, fikir, kültür, öz ve beden anahtarı elinden alınmıştır. Erkek egemenliği, yaşamın tüm alanlarında hastalık gibi yayılmıştır. Kadınların katledilmesi artık sıradanlaşmıştır ve her gün namus adı altında onlarca kadın katledilmektedir. Son olarak da bu sistem DAIŞ çeteleri şahsında somut olarak ortaya çıkmıştır. 20.yy sonunda ve 21.yy başında ortaya çıkan birçok hareket ve şahsiyet, kadın mücadelesini bir aşamaya ulaştırmıştır. Mirabel kardeşlerin 1930’lu yıllardan 1961 yılına kadar süren mücadelesine sahip çıkmak ve mücadeleyi yükseltmek her kadının görevidir.

Toplumun örgütlenmesinden felsefik ve ideolojik derinliğine; öz savunma güçlerinin oluşturulmasından Kuzey Suriye-Rojava devrimine dek kadın mücadelesi bugün Kürt kadınları şahsında en üst dereceye ulaşmıştır. Bu aşamaya gelmek kuşkusuz soluksuz mücadele, direniş, bedel, emek, cesaret, irade ve inançla elde edilmiştir. Bugün Kürt kadınlarının yürüttüğü mücadele, tüm dünyada ses getirmiş ve tüm dünya kadınlarına ilham olmuştur. Arap, Asuri, Türkmen ve birçok kesimlerden kadınlarla Rojava kadınları, kadınların ruh ve fikir birliğini oluşturmuştur. Mirabel kardeşlerin, Rosa, Clara, Sara, Şervin, Arin, Delal ve Azêlerin mücadele ve büyük emekleriyle bu aşamaya gelinmiştir.

Kadın Savunma Birlikleri YPJ olarak bu mücadeleyi yükseltme inancımız var. Tüm kadınları savunma görevimizi yerine getireceğiz ve büyük emek dolu kadın tarihine sahip çıkacağız. Her kadın öz savunma düşüncesine ve özgürlüğüne ulaşıncaya dek mücadele irademiz var. Bu temelde tüm kadınlara yalnızca 25 Kasım’ı değil, her günü mücadele gününe çevirmeleri çağrısı yapıyoruz.

Bir kez daha Mirabel kardeşler şahsında kadın özgürlük mücadelesinde şehit olan tüm mücadeleci kadınları saygıyla anıyoruz, kadınların ve tüm insanlığın mücadelesi için mücadele sözümüzü yineliyoruz.”