Sosyolog Özdemir: Rönesans ilk önce Ortadoğu'da başladı
Sosyolog Özdemir: Rönesans ilk önce Ortadoğu'da başladı
Sosyolog Özdemir: Rönesans ilk önce Ortadoğu'da başladı
Sosyolog Arslan Özdemir'in Rönesans'ın ilk önce Ortadoğu'da başladığına dair yazdığı araştırma-inceleme kitabı yayınlandı. Kitabının daha çok anti-oryantalist bir bakış açısıyla bir dönemi aydınlatma çabası olduğunu belirten Özdemir, bugüne kadar medeniyetlerin başlangıç noktası olan Ortadoğu kültürünün, Batı Rönesansı'ndan çok önce bilim, sanat ve kültür alanında daha ileride olduğunu söyledi.
Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB)'nde belediye personellerine "Halkla İlişkiler ve İletişim" konularında eğitim verirken KCK ana davasında 14 Nisan 2009 tarihinde tutuklanan ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sosyolog Arslan Özdemir, cezaevinde kaldığı yıllar içinde "Ortadoğu Rönesansı" adıyla bir kitap yayınladı.
Sınırsız Yayınları'ndan piyasaya çıkan ve kısa zamanda ilgi gören kitap, bir anlamda Batı Rönesansı eleştirisini de dile getiriyor. Kitapta ara başlıklar halinde birinci bölümde 8. ve 12. yüzyıl arası Avrupa, Skolastik felsefe, 8. ve 12. yüzyıllar arası Avrupa'nın sosyolojik yapısı, Rönesans, Karojen imparatorluğunun parçalanışı, Batı Fransa, Germen ve kutsal imparatorluğunun başlangıçları, feodal Avrupa, feodal sınıflar, dönemin ekonomik ve sosyal gelişmeleri, yeni kent ve komün hareketi, Bizans ve durumu ile Slavlar ele alınıyor. İkinci bölümde ise Ortadoğu Rönesansı, İslamiyetin doğuşu, Hicret, Halifeler Dönemi, Emevi İmparatorluğu, Abbasiler, Ortadoğu Rinesansı'nın temel özellikleri, Ortadoğu Rönesansı'nın doğuşu, ekonomik ve sosyal yapının durumu, İslam'ın siyasal parçalanışı, Ortadoğu Rönesansı'nın gerileyişi, İslam-Türk dünyasının parçalanışı, Ortadoğu Rönesansı'nın batıya etkisi, Ortadoğu Rönesansı'nda Kürtler ve Ortadoğu Rönesansı'nın çöküş nedenleri ele alınmış.
Kitapta ayrıca, Buhari, İbni Nedim, İbni Harizm, Yakubi, Teberi, Mesudi, Firdevs, İbni Sina, El Battani, El Harezmi, İbn-ül Haysem, El Farabi, Hallac-ı Mansur, İmam Gazali, Ömer Hayyam gibi düşünür, sanatçı ve bilim insanlarının ürettikleri, yaşamları ve Ortadoğu Rönesansı'na katkıları anlatılıyor.
YENİ RÖNESANS YARATILMALI
Kitabının tarihi ve sosyolojik bir araştırma-inceleme kitabı olduğunu belirten sosyolog Arslan Özdemir, ANF'ye yaptığı açıklamada yeni Rönesans'ın yaratılması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:
"Bu çalışmada detaylara boğulmak yoktur. Bilgiler kısa ve öz ifadelerle anlatılmıştır. Bir nevi bu dönemi anlamak isteyenler yol göstericidir. Daha detaylı araştırma yapmak isteyenlere bir yol haritası niteliğindedir. Bugüne kadar medeniyetlerin başlangıç noktası olan Ortadoğu kültürü, oryantalist bakış açısıyla ortaya konulmaya çalışılırken, aslında ortaya konulmak istenen, Batı hayranlığını arttırma çabasıdır."
Ortadoğu kültürünün kültürlerin ana beşiği olduğunu kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: "Ortadoğu Rönesans'ı olarak anılan dönemde bu kültür doruğa çıkmıştır. Bu çalışmayla, bu doruğu ifade eden 8. ve 12. yüzyıllar arası Ortadoğu kültürü anti - oryantalist bir barış açısıyla aydınlatılmaya çalışılmıştır" şeklinde konuştu. Kitabının bir nevi bu dönemi anlamak isteyenlere yol gösterici bir kaynak olduğunu ifade eden Özdemir, "Bu çalışma bir cezaevi çalışmasıdır. Olanakların kıt olduğu bir ortamda, var olan koşullar sonuna kadar zorlanarak gerçekleştirilmiştir. Cezaevinde olanaklar kıt olsa da motivasyon en üst noktadadır. Bu ortamda var olan motivasyonla çok verimli çalışmalar yapılabilmektedir. Bu anlamda bu bakış açısıyla Cezaevi krizi fırsatlara dönüştürme mekanları olabilmektedir."