Yılmaz Güney Film Festivali Şengal’e adandı
Yılmaz Güney Film Festivali Şengal’e adandı
Yılmaz Güney Film Festivali Şengal’e adandı
Batman Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi’nin ortaklaşa gerçekleştireceği ve bu yıl Şengal’e adanan 5. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali duyurusu Belediye Eşbaşkanı Gülistan Akel tarafından düzenlenen bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.
Batman’da bu yıl 10 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında beşincisi düzenlenecek olan Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali için başvurular başladı.
Belediye Eşbaşkanı Gülistan Akel, Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Semra Güneş ve Ortadoğu Sinema Akademisi yöneticileri ile birlikte belediye meclis salonunda düzenlediği basın toplantısıyla festivalin startını verdi.
10 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında yarışmaya katılacak filmlerin değerlendirilmesi sürecinden sonra 9- 14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 5. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali duyurusu için kameraların karşısına geçen Eşbaşkan Akel, bu yıl ki festivali, İŞİD çetesi tarafından gerçekleştirilen Şengal’deki soykırım kurbanlarına adanacağını açıkladı.
Sinemanın kapitalist modernite açısından toplumları, kültürleri, dilleri, farklılıkları görmezden gelen tekçi anlayışla sadece kapitalizmi besleyen bir alanda kendini var etmeye devam ettiğini dile getiren Eşbaşkan Akel, “ Biz Kürdistan’da alternatif sinemayı yaratma hedefi ile yola çıktık ve bu çerçevede Yılmaz Güney film festivalini de Kürt halkı açısından bir değere dönüştürdük” dedi.
‘HEDEFİMİZ ÖZGÜRLÜKÇÜ SİNEMA ANLAYIŞINI GERÇEKLEŞTİRMEK’
Festivalin her yıl, kendi dili ve kimliğiyle kültürel, sanatsal üretimlerde bulunan yeni nesil Kürt sinemacılar için önemli bir sinema organizasyonu olarak gerçekleştiğini ifade eden Eşbaşkan Akel, “Yılmaz Güney Kısa Film Festivali, sinema özelinde sanatın demokratik dayanakları olan, endüstriyel pazarın karşısında özgürlükçü bir tutumla cinsiyet eşitlikçi, ekolojik hedeflerle gerçekleştirmeyi amaç edindik. Bunun dışında bu festival, aynı zamanda Batman’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmayı, festival vesilesiyle kente gelecek olan yönetmen, yapımcı, oyuncu gibi sinema alanında faaliyet yürütenleri kentle buluşturmayı amaçlıyor. Festivalimiz kültürler arası etkileşimin yaratılmasını, Kürt sinemacıları ve bu sinemacılarla halkı bir araya getirecek. Bu yıl ki festivalimiz, film gösterimlerinin yanı sıra film üretim süreçlerine katkı sunmak amacıyla kısa film senaryo destekleme bölümü ve kentteki sinema ile ilgilenen genç potansiyelin asgari sinema eğitiminin sağlanması için birçok panel, atölye, sergi, söyleşi gibi bir kapsama da sahip olacak” şeklinde konuştu.