21 yıl aradan sonra topraklarıyla buluşacaklar

21 yıl önce kaybedilen 13 yaşındaki Davut Altınkaynak, 16 yaşındaki Nedim Akyön, 21 yıl aradan sonra Dargeçit'te toprağa verilecek.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde yaklaşık bir yıl önce yapılan kazı sonucu bulunan kemiklerin 21 yıl önce kaybedilen 13 yaşındaki Davut Altınkaynak, 16 yaşındaki Nedim Akyön ile yaşı 14-15 civarında olan bir kişiye ait olduğu tespit edildi. Altınkaynak ve Akyön aileleri çocuklarının kemiklerini teslim alırken, İHD tespit edilemeyen cenaze için ailelerin kendilerine başvuru yapmasını istedi.

Dargeçit’te 29 Ekim 1995 ve 8 Mart 1996 tarihleri arasında 3’ü çocuk 7 sivil ve 1 askerin katledilmesine ilişkin 19 yıl aradan sonra açılan davanın 3’üncü duruşması Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İHD Mardin Şubesi ve kayıp yakınlarının Kürdistan’da kayıpların akıbetine ilişkin verdiği mücadelenin sonucu 2015 Nisan ayında Dargeçit’e bağlı Gundê Dîlana (Ulaş) köyünden geçen Dicle Nehri kenarında bulunan bir mağarada kazı yapılmıştı. Savcılık gözetiminde yapılan kazıda 3 kişiye ait kemik bulunmuş ve İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

Geçtiğimiz hafta sonuçlanan DNA eşleşmesinde kemiklerin aynı tarihlerde kaybedilerek katledilen 13 yaşındaki Davut Altınkaynak, 16 yaşındaki Nedim Akyön ile yaşı 14-15 civarında olan bir kişiye ait olduğu tespit edildi. Altınkaynak ve Akyön'ün kemiklerini bugün teslim alana aileler, çocuklarının kemiklerini 21 yıl sonra Dargeçit’teki Seyîd Hesen Mezarlığı’nda toprağa verilmesi bekleniyor.

Öte yandan kimliği netleştirilemeyen 14-15 yaşlarındaki cenaze için ise İHD Mardin Şubesi, o dönem bölgede yakınları kaybedilen ailelerin İHD’ye başvurmalarını istedi.