'5 Nolu Apoculara değil sömürgeciliğe mezar oldu'

Urfa'da 14 Temmuz ölüm orucunda yaşamını yitiren PKK'nin öncü kadroları anılarak, Apoculara mezar olacağı söylenen Diyarbakır 5 Nolu Zindanı'nın sömürgeciliğe mezar olduğu kaydedildi.

Diyarsakır 5 Nolu Zindanı'nda 14 Temmuz 1982'de ölüm orucuna bedenlerini yatırarak, yaşamlarına son veren Kürt Özgürlük Hareketi'nin mücadele seyrini değiştiren; Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz Urfa'da 78'ler Dayanışma ve Araştırma Derneği Urfa Şubesi tarafından düzenlenen program ile anıldı. Urfa MKM binasında yapılan anmaya, Barış Anneleri, döneme şahitlik edenler, Ali Çiçek'in ablası Ayşe Çiçek, HDP ve DBP Urfa il ilçe parti yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Programın düzenlendiği salonda  yaşamını yitirenleri fotoğrafları ile süslenirken, yine sinevizyon gösterimi yapıldı.

Program özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısında durulan saygı duruşu ile başladı. Ardından Diyarbakır 5 Nolu'da Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz ile beraber kalanlar ve döneme tanıklık edenler birer konuşma yaptı. Burada konuşan ve Kemal Pir cezaevine girmeden tanıştığı ve çalışmalarda bulunduğu Salih Sürücü, enternasyonalizmi okuduğu kitap ve dergilerden değil, bizzat canlı yaşayarak pratikte Kemal Pir'den öğrendiğini belirterek, Kemal Pir'in halkların komutanı ve devrimcisi olduğunu söyledi.

'ÖLÜMÜ ÖNLERİNE KOYARAK YAŞAMI SEÇTİLER'

Kemal Pirler'in ölüm orucuna çıktıklarını açıkladıkları mahkemede siyasi tutuklu olarak bizzat katılan ve tanıklık eden Mehmet Ali Artuk, "Ölümden yaşamı aradılar ve ölümü önlerine koyarak yaşamı seçtiler" diyerek Kemallerin Kürdistan'ın özgürlüğü için yaşamlarını feda ettiler.

'YAŞI KÜÇÜK AMA YÜREĞİ BÜYÜKTÜ'

Ali Çiçek'in ablası Ayşe Çiçek'te, kardeşi Ali Çiçek'in yaşının küçük ama yüreğinin büyük olduğunu söyledi. Abla Çiçek, "Kardeşim yurtsever ve yüreği Kürdistan'ın özgürlüğü için atan pırıl pırıl bir gençti" dedi. Abla Çiçek, yaşadığı yoğun duygular nedeniyle konuşmasını yarıda keserek, kardeşi Ali Çiçek ile gurur duyduklarını ve başlarının dimdik olduğunu dile getirdi.

'5 NOLU ZİNDAN APOCULARA DEĞİL SÖMÜRGECİLERE MEZAR OLDU'

Son olarak konuşan PKK Ana danasından cezaevi yatan Abdülrahman Pişkin ise, Amed Cezaevi'nin anlatılamayacağını ancak yaşanılacağını dile getirdi. Pişkin, Kemal ve Hayrilerin kararlı ve inançlı bir yürüyüş ile halka mal olduklarını belirterek, Kürt halkının kazanımlarının Kemallerin öncülük ettiği mücadele sayesinde oluştuğunu dile getirdi. Pişkin, Esat Oktay Yıldıran tarafından PKK'lilere "5 Nolu Zindan'ın Apoculara mezar olacağı" söylendiğini ancak, Kemallerin 5 Nolu zindanı sömürgecilere mezar yaptığını söyledi.

Program sinevizyon gösterimi ile son buldu. 

 

...