7 yıl geçti ama gazeteci Serdeşt Osman'ın failleri bulunmadı!

2010 yılında KDP tarafından kaçırıldıktan sonra ölü bulunan gazeteci Serdeşt Osman'ın failleri aradan 7 yıl geçmesine rağmen bulunamadı.

Barzani ailesine yönelik bir hiciv yazısı kaleme aldığı için 4 Mayıs 2010 tarihinde Hewlêr'de kaçırılan ve iki gün sonra cenazesi bulunan gazeteci Serdeşt Osman'ın ölümünün üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hala failleri bulunmuş değil. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Barzani ailesine yönelik bir eleştiri yazısı kaleme alan 22 yaşındaki Osman, kaçırıldıktan sonra Musul yolu üzerinde, elleri bağlı ve kafasına tek kurşun sıkılmış halde bulunmuştu.

BASIN ÖRGÜTLERİ SORMUŞTU

Osman'ın ailesi ve arkadaşları, genç gazetecinin katledilmesinden KDP ve Barzani ailesini sorumlu tuttu. Daha sonra Committee to Protect Journalists (CPJ) ve Reporters Without Borders (RSF) gibi basın örgütleri de açıklamalar yaparak Osman'ın faillerinin bulunmasını talep etti. Ancak KDP güdümlü Güney Kürdistan yargısı, geride kalan 7 yılda davada herhangi bir ilerleme kaydedemeyerek, dosyayı tozlu raflarda bıraktı.

Güney Kürdistan hükümeti ise yaptığı bir açıklamada, Osman'ın "bir örgüte üye olduğunu" iddia etmiş ancak örgütün ismini dahi açıklamamıştı. 100 kadar Iraklı gazeteci de Barzani’ye açık mektup yazarak yapılan açıklamayı inandırıcı bulmadıklarını belirtmişti.

'BARZANİ AİLESİNİ ELEŞTİRMİŞTİ'

Serdeşt Osman, kaleme aldığı hiciv yazısında Barzani ailesinin bir yakını olması durumunda tüm Kürdistan'da kapılan kendisine açılacağını yazmıştı. Barzani ailesinin Güney Kürdistan'daki tüm devlet kurumlarına ve zenginliklerine el koymasını eleştiren Osman, yazısının bir bölümünde "Eğer Barzani ailesiyle bir hısmı olsaydım, yıllarca pêşmergelik yaptığı halde hala pêşmerge olarak kabul edilmeyen dedemi, Pêşmerge Bakanı yapardım (...)" demişti.

'SADECE KDP BASINI RAHAT ÇALIŞABİLİYOR'

Gazeteci Serdeşt Osman'ın kaçırılarak katledilmesini Güney Kürdistan'da KDP'nin hakim olduğu Duhok-Zaxo-Hewler hattında gazeteciler için milat oldu. Bu tarihten sonra bölge gazetecilere yönelik katletme, işkence ve gözaltı durumlarıyla sık sık gündeme geldi. Son zamanlarda Güney Kürdistan'daki birçok basın kuruluşu, Hewlêr-Duhok-Zaxo hattındaki muhabirlerini geri çekiyor. Bölgede kalan az sayıdaki muhabir ise mahlas isimlerle haber yapabiliyor. Bölgede sadece KDP'ye yakın medya kuruluşları rahat çalışabiliyor.

'ELÎ VE ZEYNEDİN'İN FAİLLERİ DE BULUNMADI

13 Ağustos 2016 tarihinde Rojnews muhabiri Wedat Hisên Elî ve 2 Aralık 2016 tarihinde ise KNN muhabiri Şûkrî Zeynedin Duhok'ta kaçırıldıktan sonra işkence edilerek katledilmişlerdi.

KDP'ye bağlı asayiş güçleri 3 Mart günü de gece saatlerinde gazeteci İbrahim Abbas'ın Hewlêr'deki evine baskın düzenleyerek gözaltına almışlardı. Sosyal medya üzerinden KDP ve Barzani ailesini eleştirdiği için gözaltına alınan Abbas'ın nereye götürüldüğü ise bilinmiyor.