Çeteler 'mülteci' maskesiyle Kürdistan'a yerleştiriliyor

Kürtlerin direnişini kıramayan AKP, Kürdistan'a "mülteci" kılığında başka kesimleri getirerek amacına ulaşmaya çalışıyor. "Mülteciler" için kurulduğu söylenen köylere AKP'nin çeteleri yerleştireceği belirtiliyor.

Türkiye'nin AB'yi İran'da bulunan 3 milyon Afgan mülteciyi Türkiye'ye kabul ederek ve sınırları açarak tehdit etmesinin ardından, mülteciler için Bitlis’te 'Çadırköy' kuruluyor.

AKP hükümeti, direnişi kıramadığı Kuzey Kürdistan'da her türlü yöntemi denemeyi sürdürüyor. AKP, "mülteci" kılığında başka kesimleri Kürdistan'a yerleştiriyor. Önceki yıllarda Van'a yerleştirilen Afganlar, Kürt halkına karşı kullanılmış, silah verilerek korucu yapılmıştı. Türk devleti bir kez daha Afganları "mülteci" maskesiyle Kürdistan'a yerleştirmek için adım atıyor.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Moğolistan, Pakistan ve Ürdün büyükelçiliklerinden 4 ataşenin katıldığı bir törenle kurulması planlanan 'Çadırköy’ün tanıtımı yapıldı.

Türk Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın geçen ay içinde yaptığı "İran’da bulunan 3 milyon mülteci bize gelmek istiyor" şeklindeki açıklamasının ardından ilk olarak geçen hafta 150 Afgan mülteci devlet kontrolünde getirilerek Van’a yerleştirildi. Kaynak'ın, "Sadece 2016'da Iğdır ve Ağrı'da izinsiz geçiş yapan 30 bin kişi girdi ve işlem yapıldı" sözleri ise Türk Genelkurmay Başkanlığı'nın "Sınırlarımızı BBG evi gibi izliyoruz" açıklamasına ve "Van giriş ve çıkışlarındaki yoğun kontrollere" rağmen, 60 civarında kadın ve çocuğun bulunduğu 150 mültecinin devletin bilgisi dışında Van otogarına kadar ulaşması ise kafalarda soru işaretleri bıraktı.

75 BİNİ BULACAK

Önümüzdeki günlerde bu sayının artması beklenirken, mültecilerin nasıl ve nerede barındırılacağı da tartışma konusu oldu. İddiaya göre sayıları 75 bini bulan mülteci Türkiye’ye getirilecek.

Konuya ilişkin henüz kamuoyuna bir açıklama yapılmamasına rağmen Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan Süphan Dağ eteklerine Çadırköy yapılması için çalışmalar başladı.

Çadırköy projesi Bitlis Valiliği tarafından ‘Ortaçağ hayatının yaşanacağı köy’ olarak tanıtıldı. Çadırköy’ün kurulacağı alanda Bitlis Valisi Ahmet Çınar’ın daveti üzerine Moğolistan, Pakistan ve Ürdün büyükelçiliklerinden ilçeye gelen 4 kişilik kültür ataşeleri, alanda incelemelerde bulundu.

VALİ ÇINAR: 12'SİNDE ORTA ÇAĞ KÖYÜ TAMAMLANACAK

Vali Çınar, Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman ve Belediye Başkanı Necati Gürsoy, kültür ataşelerine burada yapılacak olan 'Çadırköy' hakkında bilgiler verdi.

Çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bitlis Valisi Çınar, Adilcevaz’da Ortaçağ hayatının yaşandığı bir çadır köy kuracaklarını savundu. Çınar, şunları söyledi: "Burada bir Ortaçağ köyü kurmak istiyoruz. Modern hayattan tamamen uzak, insanların orta çağı burada hem mekân itibarıyla, hem yaşam alanı itibarıyla, hem de yiyecek ve içecekler itibarıyla orta çağı yaşayabilecekleri bir köy kuracağız. Bugün Asya’dan bazı ülkelerden diplomatik davetlilerimiz geldiler. Hep birlikte burada incelemelerimizi yaptık ve planlamalarımızı konuştuk. İnşallah bu yıl Ağustos ayının 12’sinde bu mekânda bu köyün kurulumunu tamamlamış olacağız."