Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından başlatılan Ekmek ve Adalet Kampanyası kapsamında Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde Tarım Mitingi düzenlendi. Otogar Meydanı’nda düzenlenen mitinge halk "Sermayedarı değil, çiftçiyi koru", "Savaşa değil, tarıma kaynak", "Asıl biz sizin fişinizi çekeceğiz", "Bize elektrik ver", "Sizden elektrik alamadık", "Işığı kapat, bize güneşimiz bize yeter" ve "Tarımda gelişim üreten çiftçiyle mümkündür", "Vejîn li axê hatiye, ax keda destê me ye", “Heke hilberîn tune be dê pêşeroj jî tune be!", "Dest dirêjî keda min, axa min, ava min neke", "Xelk çû hîvê em li pey ceyranê ne", “Mesrefê zewacê biha ye, genim erzan e" dövizleriyle katıldı.
Mitingde, “Şehîd namirin" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.
ÇİFTÇİLER SÖZ ALDI
Çiftçi kadınlar adına Şükran Aktaş konuştu. Şükran Aktaş, yaşadıkları sorunları anlatarak, “Çiftçilerin alın terini yerde bırakmayacağız. 13-14 saate varan elektrik kesintileri yapılıyor. Yaklaşık 20 yıldır bu derdi çekiyoruz. Sürekli eşitlikten yana olduğumuzu ifade ediyoruz. Ama bu durumu bölge olarak sadece biz yaşıyoruz. Elektrik kesintilerinden dolayı emeklerimiz heba oluyor” ifadelerini kullandı.
Qoser Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey, çiftçilerin bir karış toprağı boş bırakmadığını dile getirerek, devletin üzerine düşeni yapmadığını söyledi. "Özel şirket DEDAŞ, çiftçiyi canından bezdirdi" diyen Erbeyi, "Kendi paramızla aldığımız trafomuzu söküp alıyorlar. Bize hırsız diyorlar. Asıl hırsız sizsiniz. Bu halkın emeğini çalan sizsiniz. Bu sorun tüm Türkiye’nin sorunudur. Hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.
Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir, "Kirli politikalara izin vermeyecek, toprağımızı savunacağız” dedi.
BAKIRHAN: MÜCADELENİN KALBİSİNİZ
Mitingde DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da bir konuşma yaptı. Konuşmasına halkı selamlayarak başlayan Bakırhan, direnişin merkezlerinden birisi olan Qoser’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu paylaştı.
Türkiye’nin ekonomisine değinen Bakırhan, yürütülen mevcut politikalarla uçuruma sürüklendiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Biliyorsunuz, AKP-MHP iktidarı Türkiye’yi her anlamda uçurumun kenarına getirdi. Ekonomi desen yok, Türkiye’de ciddi bir geçim sıkıntısı var. Emekliler geçinemiyor, asgari ücretle çalışanlar kirasını dahi ödeyemiyor. Bir taraftan büyük bir işsizlik var. İnsanlar doğru dürüst belenemiyor. Demokrasi desen yok, Kürt’ün diline kültürüne düşmanlık halen devam ediyor. İki kelime konuştuğumuz Kürtçe’ye halen bilinmeyen dil diyorlar. “
'BUNLAR BİZİM EKMEĞİMİZİ ÇALANLARDIR'
Özgürlük deseniz hiç yok. Sizin seçtiğiniz yüzlerce yoldaşınız, Selahattin Demirtaş’lar Figen Yüksekdağ’lar, Leyla Güven’ler, Ayşe Gökkan’lar ve yüzlerce canımız, yoldaşımız şu anda cezaevinde. 22 yılda Türkiye’nin kısa bir özetini yaparsanız ekmek yok, iş yok, demokrasi ve özgürlük yok. Peki, bu tablonun sebebi kimdir AKP ve MHP iktidarıdır. 31 Martta başta Kızıltepe halkı, Mardin halkı, Kürt halkı, Türkiye halkları aslında bu yönetemeyen bu Türkiye’yi yoksullaştıran özgürlüklerimizi demokrasiyi yok sayan anlayışa büyük bir cevap verdi sandıklarda. Bu büyük cevaptan ders almamış olacaklar ki hala zama zulme baskıya devam ediyorlar. O zaman biz ne yapacağız, onları daha büyük bir ders vermek için örgütleneceğiz. Güçleneceğiz, büyüyeceğiz, hakkımızı arayacağız, emeğimizin karşılığını almak için mücadele edeceğiz. Cezaevindeki arkadaşlarımızın özgürleştirmek dilimizi özgürce konuşmak Türkiye’deki halklarla birlikte demokratik bir Türkiye’de eşit bir şekilde yaşamanın mücadelesini vereceğiz. Şimdi bugün daha çok ekmek ve adalet kampanyası üzerine konuşacağım. Türkiye’de olmayan iki temel mesele ekmek dedik niye ekmek dedik, milyonlarca emekli, milyonlarca asgari ücretle çalışan insanımız çocuklarını okutamıyor, doğru düzgün beslenemiyor, milyonlarca insanımız işsiz, binlerce insanımız KHK’li milyonlarca gencimiz aş ve iş bulamadıkları için göç yollarında ya hayatlarını kaybediyorlar ya da aile ekonomisine çok düşük ücretlerle çalışıp katkı sunmaya çalışıyorlar. Ekmek yok bizim ekmeğimizi düşünen yok. Aksine soframızdaki ekmeği daha küçültmek için zeytini daha küçültmek için sermayeye daha büyük rantlar kazandırmak için AKP ve MHP iktidarı yemin etmişler. Sermayeye rant kazandırıyorlar, asgari ücretlilere emeklilere zam yok diyorlar. Zam yaptıklarında komik bir zam yapıyorlar. Enflasyon TÜİK rakamlarına göre bile yüzde 75 iken gerçek enflasyon yüzde 150’lerde iken emeklilere 2 lira zam yapmayı büyük hizmet olarak sunuyorlar. Evet, bunlar bizim ekmeğimizin düşmanı, bunlar bizim ekmeğimizi çalanlar.
‘ONLARIN PROGRAMINDA RANT VAR’
Öte yandan bir adalet yok, Kürtler on yıllardır adalet arıyor aleviler on yıllardır eşit yurttaş olmak için mücadele ediyorlar. Türkiye’deki demokratik güçler özgür ve demokratik bir ülke için yaptıkları mücadelelerinin karşılığında cezaevi, dipçik, kelepçe, jopla susturulmaya çalışılıyorlar. Her gün onlarca kadın katlediliyor her gün cezaevinde bir kaç arkadaşımızın cenazesini almak zorunda kalıyoruz. Emek yok adalet yok özgürlük yok beyfendiler Türkiye’yi mutlu bir ülke olarak anlatmaya çalışıyorlar. Sizlere soruyorum bu hükümetin demokrasi ve özgürlükler konusundaki karnesinden memnun musunuz. Peki, Çukurova’dan daha bereketli Mezopotamya’nın bereketli topraklarında yaşayan Kızıltepe halkımız bu verimli topraklarda geçinebiliyor mu? Adalet yok ekmek yok ama diyorlar ki buna şükredin. Bir gün bizim yaşadığımız gibi siz yaşayın da siz şükrediyorsunuz hep birlikte şükredelim. Değerli halkımız Türkiye’de bir az önce saymış olduğum alanların yanında tarımda da büyük bir kriz var. Bu krizin ana aktörleri kimdir AKP ile MHP iktidarıdır. Ne yapıyorlar? Onların programlarında üretici yok, çiftçi yok esnaf yok üretmek yok. Onların programında savaşa, saraya ve sermayeye rant yaratmak var. O zaman biz emekçiler biz üretenler biz topraktan geçim sağlayanlar savaşa sermayeye ve saraya ranta hep birlikte hayır demeliyiz. Bu ülkenin ekonomisinin büyük bir bölümü savaşa gidiyor. Bu ülkede tarıma desteklemek yok çiftçiyi desteklemek yok. Bu ülkede kıt kanaat geçinen Küçük esnafla dayanışmak yok. Onların üretim yapması için herhangi bir programı yok bu ülkede.
'ÇİFTÇİNİN İKTİDARI DEĞİLSİNİZ'
Bu iktidarın tek bir programı var Kürt’ü yok saymak, Kürdü yok etmek, Kürdün diline kültürüne düşman ettirmek, Kürdü aç ve yoksul bırakmaktır. İşte bizler tam da buna itiraz ediyoruz. Diyoruz ki bu bereketli topraklarda yaşayan çiftçiler, tarımla uğraşanlar geçimini topraktan kazananlar eğer ekemiyorsa, ektiğini biçip yaptığı masrafın maliyetini çıkaramıyorlarsa siz bu ülkeyi yönetmiyorsunuz. Siz üreticinin, çiftçinin iktidarı değilsiniz. Siz bu ülkenin kaynaklarını bir avuç sermayedara peşkeş çeken bir iktidarsınız. Sizler tarımın merkezindesiniz, enflasyon TÜİK rakamlarına yüzde 75. Peki Kızıltepeli buğday ekenler, Buğdayın geçen yılki taban fiyatına göre yüzde kaç arttı. Yüzde 10-12 arasında arttı. Enflasyon yüzde 75 oldu. Enflasyonun bu kadar arttığı bir ülkede sizin ürettiğiniz buğdayın taban fiyatına sadece yüzde 10 zam yapıyorlarsa bu iktidar kimin iktidarıdır. Sizin değil, tarımla uğraşanların değil, çiftçilerin değil. Bir de TÜİK diye bir Dehaq üretmişler yalanla algıyla enflasyonu düşük gösteriyor. Bugün Genel Merkez olarak TÜİK hakkında suç duyurusunda bulunduk. TÜİK’in bu yalan bu halkı kandıran bu iktidara sermayeye yandaşlık yapan anlayışını yargının huzuruna taşıdık. Umarım demokrat yargıçlar bu yalan dolan bu algıyla bu oyunla bu istatistiki sonuçları açıklayan TÜİK’i mahkum edeceklerdir. Ne yapıyorlar mazot geçen yıl kaç liraydı, 24 lira. Şimdi kaç lira 47 lira. Mazot yüzde 100 artıyor, elektrik fiyatları yüzde 20 artıyor, sulama şirketleri verdikleri suyun ücretini yüzde 60 ile 400 arasında artırıyor ama Kızıltepe’nin buğdayına yüzde 10 zam yapıyorlar.
'AÇ VE SEFİL BIRAKMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Değerli arkadaşlar bunlar çiftçi düşmanı üretenlerin düşmanı, bunlar istiyorlar ki çiftçi çekinmesin toprağını terk etsin metropollerde ucuz iş gücü olsun mevsimlik işçi olsun yollarda kazalarda yaşamını yitirsin. Böyle bir zulüm olabilir mi? Enflasyonu yüzde 75 olduğu bir ülkede buğdayın, alım fiyatı sadece yüzde 10 arttırılıyor. Peki, ne yapılıyor, gübreye yüzde 100 zam, yeme yüzde 100 zam insaf. İnsafları yok. Kimse söyleyeceğiz. Vicdanları yok ki kimse söyleyeceğiz. Bunlar insafsız ve vicdansızdırlar. Bunlar üreticiyi emekçiyi yoksulu düşünmeyen onlar düşmanlık yapan bir iktidardır Ey Kızıltepe halkı bu adaletsizliğe sessiz kalacak mıyız? Siz daha iyi biliyorsunuz. Buğdayın bir kilosunun maliyeti ne kadardır? Bir kilo buğdayın maliyeti neredeyse 10 liradır. Buğdayı kaç liradan alıyorlar 9 liradan. Allah aşkına hangi vicdan bunu kabul edebilir. İşte AKP, MHP’nin vicdanı Türkiye’de tarımı ekonomiyi bu anlayışla idare ediyor. Bir de Tarım Mahsulleri Ofisi var. Buğday üreticisinin bin bir zorlukla yüksek maliyetle ürünü elde edersin TMO’dan randevu alırsın, bu-dayı çok ucuza satarsın, paranı alamazsın. 60 gün sonra öderler. 60 gün içinde çiftçiler borçlarını ödemek için tefecilere düşüyor faizlere düşüyor. Bırak kazanmayı ektiğinden zarar ediyorlar. İşte tam da biz bu anlayış karşısında ekmek ve adalet diyoruz. Biz ekmeğimize sahip çıkmadığımız müddetçe, bizler bu adaletsizlikler karşısında bir arada birlikte omuz omuz direnmediğimiz müddetçe bunlar buğdayın taban fiyatını sütün mısırın taban fiyatını daha da düşük belirleyerek bizi köleleştirmek aç ve sefil bırakmaya çalışacaklardır. Biz buna itiraz ediyoruz Türkiye’de açlık kuyruğu vardı, hasta kuyruğu vardı, şimdi de TMO kuyruğu var. Önüne gidiyorsun ürününü satmak için kuyruğa giriyorsun. Her şeye kuyruk var ama sermayeye rant konusunda kuyruk yok.
'MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'
Türkiye’de çiftçilerin toplam borcu ne kadar? 850 milyar. Peki, 850 milyar borcu olan çiftçileri devlet nasıl destekliyor? Bunun onda biri kadar bile destek sunulmuyor. Çiftçilik yapmayın diyorlar. Üretmeyin diyorlar. Toprağınız boş kalsın diyorlar. Açlığa sefalete mahkum olun diyorlar. Maliyetler yüksek, alım fiyatı düşük, destek yetersiz. İşte buna itiraz ediyoruz. onun için sizleri ekmek ve adalet kampanyasına daha güçlü sahip çıkmaya hakkını aramaya, hakkımızı aramaya davet ediyoruz. Bugün geldiniz sağ olun, var olun. Ama ekmek ve adalet kampanyası burada bitmeyecek. Sadece Kürt illerinde bu kampanyayı yürüteceğiz. Edirne'den İzmir’e kadar Antalya’dan Samsun’a kadar. Üreticisiyle, emekçisiyle, hayvancılıkla, tarımcılıkla uğraşan emekçilerle buluşmaya devam edeceğiz. Onların taleplerini sadece bu meydanlarda değil, sokaklarda değil mecliste dile getirerek çözülmesi için DEM Parti olarak elimizden gelen gayreti, mücadeleyi ortaya koymaya çalışacağız. Siz biliyorsunuz. Şimdiye kadar ne kadar tarım sigortalı vardı. 1 milyon 200 bin. Peki şimdi ne kadar? 460 bine düştü. Niye tarım sigortasında ödediğimiz primi yükselttikleri için artık insanlar geçmişte ucuz olduğu için tarım sigortası yaptırıyorlardı. Artık sigorta yapamayacak hale geldiler. İşte bu AKP’nin umurunda değil. Bu ırkçılık, Türkçülük, tekçilik yapan, Kürdü yok etmeye çalışan MHP zihniyetinin umurunda değil. Bu DEM Parti’nin umurunda. Biz sizin yoldaşlarınızın arkadaşlarınızın mücadeledaşlarınızın umurundadır. Umurumuzda olduğu için sizinleyiz. Siz bizim umurumuzda olduğunuz, bizim için değerli olduğunuz için bu gece buradayız. Sokaklardayız, adaletsizliğe karşı yürümeye devam edeceğiz. Çiftçimiz emekçimiz ürettiğinin hakkını alması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Ant içtik, yemin ettik, halkımız demokrasiye özgürlükler adalete ekmeğe kavuşuncaya kadar 40 yıldır sürdürmüş olduğumuz mücadeleyi daha da büyüterek devam ettirmeye çalışacağız.
'İFLAS EDEN İKTİDAR BU TOPRAKLARDAN GİDECEK'
Türkiye, üretimde yeterliliğini kaybetti. Eskiden ne diyorlardı? Türkiye bir tarım ülkesidir. Şimdi Türkiye bir tahılı ithal eden sütü ithal eden hatta samanı ithal eden bir ülke haline geldi. Tarımı bitirdiler. Çiftçileri bitirdiler, küçük esnafı bitirdiler. Küçük esnaf hergün dükkanını kapatmak zorunda kalıyor. Ne yapıyor? Bakın 2022’de 8 nokta 12 milyon ton buğday ithal etmişler. 2023’te 12 milyon ton buğday ithal etmişler. Ne yapmışlar? 2023 yılında 3 buçuk milyar dolar ithal ettikleri buğdayı ithal etmişler. Be vicdansızlar 3 buçuk milyar doları Kızıltepe’de Mazıdağ’da çiftçilerimize tarımla uğraşanlara destek olarak verseydiniz bu ülkede tarımı kalkındırırdınız. Ama onların derdi sizin üretim yapmanız değil. Onların derdi AKP’li yandaşların ithal ettikleri bu ürünlerden sonra AKP’li sermayedarlara para kazandırmaktır. 3 buçuk milyar dolar buğday ithal eden bir ülke artık tarım ülkesi değil. 3 buçuk milyar doları sadece una veren bir tarım politikası iflas etmiştir. İnşallah bu iflas eden iktidar bu topraklardan gidecek sizin hak ettiğiniz hakkınızı arayan alın terinin karşılığını veren bir iktidarla en kısa sürede karşılaşacaksınız.
KÜRT MESELESİ ÇÖZÜLMEDİKÇE...
Dünyanın her yerinde gıda fiyatları düşüyor Türkiye’de gıda fiyatları artıyor. Bir terslik yok mu Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de her gün her dakika gıda fiyatlarının yükselmesinde bir gariplik yok mu. Bu iktidar bunu bilerek yapıyor, bunu isteyerek yapıyor. Bu iktidar istiyor ki kimse üretmesin ekmesin biçmesin kimse tarım ve çiftçilikle geçimini sağlamasın. AKP iktidarına karşı tarım ve çiftçilikle uğraşanlar artık netleşmelidir Bu iktidar çiftçi dostu bir iktidar çıkmaz, köylü dostu emekçi dostu bir iktidar çıkmaz. Kürt dostu alevi dostu bir iktidar hiç çıkmaz. Türkiye tarımda olduğu gibi yaşadığı çoklu krizlerin tek bir sebebi var. 40 yıldır bu ülkede Kürde karşı yaratılan asimilasyon baskı ve çatışma politikaları bu ülkenin ekonomisini bitirdi batırdı. 40 yıldır Kürt’ün yaylasında köyünde ikamet etmesini engelleyen coğrafyasını yaylasını yasaklayan toprağının ekilmesini engelleyen bu savaşçı zihniyet tarımı batırdı. Çiftçiyi bitirdi. Çağrı yapıyoruz ithal ikameci bir anlayıştan kurtulmak için size çağrı yapıyoruz. Yasakladığınız yaylaları tekrar tarıma açın. Yasakladığınız yok ettiğiniz köylere insanlarımızın yerleşip tarım ve hayvancılıkla uğraşması bir tarım destek politikası sosyal politikalar hayata geçirsin. En öncelikli olarak Kürt meselesini çökün. Kürt meselesi çözülmediği müddetçe tarımın çiftçimizin ayağa kalkması ürettiğini hakkını alması güçtür. Onun için hakkımızı almak istiyorsak ekmeğimize sahip çıkacağız bir taraftan da savaş ve çatışmalara da hayır diyeceğiz. Bir taraftan Kürt’ü yok sayan hapseden ölüme terk den bu anlayışa hayır diyeceğiz, mücadele edeceğiz.
'DEDAŞ'A KARŞI KAWA OLUNMALI'
Bir GAP projesinden bahsedip duruyorlar. Kaç yıldır bu projeyi bitireceklerini söylüyorlar? Yıllardır, niye bitmiyor, çünkü Mardin de Kürtler Araplar emekçiler kardeşçe ve bir arada yaşayan halklarımız yaşıyor. Niye GAP projesi bitmiyor Mardin’li toprağını ekmesin diye, Kürt toprağında yetiştirdiği ile yaşamını sürdürmesin diye. Kürt göçsün Kürdistan insansızlaşsın, tarihinden Kültüründen kopsun, metropollerde sermaye için ucuz iş gücü haline gelsin diye maalesef böyle davranıyorlar. Hakkımızı ararken barışı savunacağız, ürettiğimizin karşılığını ararken Kürt sorunun demokratik yollarla çözümü için aynı zamanda mücadele etmeliyiz. Bir an önce GAP projesinin Mardin bölümünün bitirilmesini Mardin halkının DEDAŞ teröründen kurtulması için mücadele etmemiz gerekiyor. DEDAŞ DEHAQ olmuş. Dehaq bir zamanlar Kürtlerin canına düşmüştü. Kürtlerin kanını canını alıyordu. Şimdi elektriği keserek diyaliz makinasına bağlı insanların canını alıyor. DEDAŞ elektriği keserek siz değerli halkımızın buğday mısır tütün ekmesini engelliyor. Dehaq bizim canımızı alıyordu bunlarda bizim ekmeğimizi alarak bizi yok etmeye çalışıyorlar. Bu DEDAŞ terörünü bitirmek için her Kürt’ün Kawa gibi mücadele etmesi partisine kampanyasına sahip çıkması gerekiyor.
'DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK'
Bir ülkede savaş büyüyorsa tarım küçülüyor, savaş büyüyorsa soframızdaki ekmek ve zeytin küçülüyor. Türkiye’yi hem içeride hem dışarıda Kürt’ü düşman gören onu yok etmeye çalışan onun statüsünü tanımayan statüsünü yok etmek için kimi devletlerle işbirliğine giden bu yaklaşımları reddetmemiz gerekiyor. Bizim için gerekli olan Rojava'daki ve Güney Kürdistan’daki Kürdü yok saymak için Irak’la, Şam’la, Suriye rejimi ile İran rejimi ile anlaşarak Kürdü yok edecek politikalar değil, savaşı bitiren demokrasiyi getiren yaylaları köyleri tekrar yaşama açan destek sunan insanların üretmesi için sosyal politikalar geliştiren yaklaşımlara ihtiyacımız var. Bunu AKP yapar mı vallahi yapamaz. Onun için mücadele edeceğiz., bunları göndereceğiz demokratik hakkımızı hukukumuzu insanca yaşımızı sağlayacak bir yönetimin iktidarın yönetime gelmesi için tarlamızda alın teri döktüğümüz gibi mücadele sahasında sokakta da mücadele edecek ve direneceğiz, başka şansımız yok. Sizlere çözüm önerilerimizi sunacağım. Devrim başkan ve diğer belediye eşbaşkanlarımız da burada. Öncelikle üzerimize düşeni söyleyeyim. Başta büyükşehir Belediye yönetimlerimiz olmak üzere il ve ilçe belediyelerimiz köylere dönüş olması için alt yapısı olmayan yolu olmayan köylerin tekrar yerleşime açılması için elinden gelen altyapı hizmetlerini sunmalıdır. Belediyelerimiz çiftçiye girdileri temin edebiliyorsa temin etmelidir ya da ucuza sağlamalıdır. Bu iktidarın bizi yok sayan yaşamımızı gelirimizi yok eden anlayışına karşı yerel yönetimler önümüzdeki dönem daha aktif bir şekilde tarımla ve çiftçilikle uğraşan halkımızın yanında olacaktır.
'KÜRT SORUNU DEMOKRATİK YOLLARLA ÇÖZÜLMELİDİR'
Hükümete çağrı yapmak istiyorum tabii eğer duyuyorlarsa; Uzun vadeli destekleme projeleri hayata geçirilmelidir. Öyle Erdoğan’ın keyfine kalan politikalar olmaz. Asgari ücrete zam yok emekliye zam yok, sonra da sanki büyük bir şey yapıyorlarmış gibi 2 bin lira artırarak bu sorunlar çözülmez. Uzun vadeli destek politikaları açıklanmalıdır. Düşük faizli hatta faizsiz kredileri çiftçilere küçük esnafa sağlamalıdır Destek ödemeleri arttırılmalıdır. Destek ödemeleri zamanında çiftçilikle tarımla uğraşanlar vermelidir. Çiftçi ve üreticiyi merkeze alan bir tarım politikası hayata geçirilmelidir. Şimdi merkeze neyi almışlar. Sermayenin kazancını. Savaşa ayrılan bütçeyi sarayın rahatını gündemine alan hükümet çiftçiyi ve tarımı gündemine alması ve bu konuda bir çalışma yürütmeye davet ediyoruz. Tarımsal girdi maliyetleri düşmelidir. Mazot çiftçiye fiyatına verilmelidir. Bırak mazotu ucuza satmayı mazottan hem buğday ithal ediyor hem gıda ithal ediyor hem de bırakmıyor çiftçi üretsin. Üretmesini isteseydi ne yapardı mazottaki KDV ve ÖTV’yi kaldırdı. Ama ne yapıyor. KDV ve ÖTV’yi kaldırmak yerine önümüzdeki dönem Mehmet Şimşek’in neo liberal ekonomi politikasında göre daha büyük zam koymaya çalışıyorlar. Ne yapmalı hükümet? tarımda bu tarım sorununu çözmek için boş olan yüz binlerce hektar arazinin tekrar üretime açılması için Kürt sorunu demokratik yollarla çözmek yasaklanan yayaları üretime açılmalı köyüne dönmek isteyen çiftçi ve emekçinin köyüne dönmesi için gerekli olan altyapı destekleme sağlanmalıdır. Yine değerli halkımız. Bütün bölgelerde eşitlikçi bir politika üretmelidir. Bu hükümet Karadeniz’de ayrı egede ayrı Kürt illerinde başka bir tarım politikası üretiyor Buradaki DEDAŞ gibi bir, DEDAŞ Ege’de yok. Ege’de elektrik dağıtım şirketi çiftinin bankadaki parasına el koyuyor. Diyaliz makinesine bağlı hastanın elektriğini kesmiyor. Tarımı engellemek için elektriğin voltajını düşürmüyor. Bölgeler arası ayrımcı eşit olmayan politikaların bir an önce eşitlenmesi gerekiyor. Tarım işçilerinin emeğinin güvenceye alınması gerekiyor. Tarım işçileri güvencesiz çalışıyor Sigortasız çalışıyor. Tarım işçilerinin sigortalarını devlet karşılamalı bunu üreticinin sırtına bindirilmelidir.
'GÜN EKMEĞİNİN HAKKINI ARAMA GÜNÜDÜR'
İşçilerin çalışma sürelerinde de bir gariplik var. Güneş doğarken başlıyorlar batarken bitiriyorlar. Bu çalışma sürelerinin de düzenlenmesi gerekiyor. Son olarak Hilvan Belediyemizin çok örnek bir çalışması var. Buradaki başta bölgedeki belediyeler olmak üzere Türkiye’deki belediyelere de çağrı yapıyorum. Hilvan Belediyemiz tarım işçilerinin tarım emekçilerinin çalıştığı yerlerde temiz suya ulaşması için su götürüyor. Mutfak inşa ediyor. Tuvalet götürüyor. Banyo götürüyor. Çalışanın temiz suya gölgeye banyoya ekmeğini yemeğini yiyebileceği alanları oluşturuyor. Mardin’deki belediyelerimizden de Hilvan Belediyesinin hayat geçirmeye çalıştığı bu projeyi hayat geçmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Merak etmeyin. Çok onurlu mücadele ettiniz direndiniz. Kayyımcı anlayışı, yok sayan anlayışa 50 defa yüz defa gereken mesajları verdiniz. Gün birlikte olma ortak mücadele etme dayanışma değerlerine partisine mücadelesine sahip çıkma günüdür. Gün ekmeğinin hakkını arama günüdür. Gün adalet arama günüdür. Gün adaletsizliklere karşı ekmek ve adalet kampanyasını aktif güçlü bir şekilde sahiplenme günüdür. Ben inanıyorum ki Kızıltepeli halkımız Mardinli Urfalı halkımız. Bölgede yaşayan halkımız ekmek ve adalet kampanyasına daha güçlü sahip çıkarak katılarak kendilerini tanımayan yok sayan bu sisteminin politikalarını boşa çıkartarak ekmeğinin alın terinin karşılığını alacak günler uzak değil."