Şengal ve Rojava'ya saldırılar Teqteq'te protesto edildi

Türk devletinin Şengal ve Rojava'ya yönelik saldırıları Hewlêr’in Teqteq kasabasından yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Türk devletinin Şengal ve Rojava'nın Dêrik kentine düzenlediği hava saldırıları Hewlêr'in Koyê ilçesine bağlı Teqteq kasabasında protesto edildi. Tevgera Azadî öncülüğünde düzenlenen ve Goran (Değişim) Hareketi ile Yekgirtû İslami gibi partilerin desteklediği eyleme onlarca kişi katıldı.

Teqteq parkında yapılan basın açıklamasında ilk olarak söz alan Tevgera Azadî Kerkük Eşbaşkanı Rihan Hemadî, Türk devletinin Şengal ve Rojava'ya yönelik saldırılarının Kürt halkının tamamını hedef aldığını kaydederek, "DAİŞ çeteleri, Şengal'i işgal ettiğinde Türk uçakları niye o zaman bombalamadı. KDP neden o zaman ortada yoktu da bugün çıkıp Êzidî halkına saldırıyor. PKK orada diyorlar. PKK, Êzidî halkının soykırımdan kurtarmak için oraya geldi" diye konuştu.

'NE ZAMANA KADAR İŞGALCİLER DAVET EDİLECEK'

Şengal'e yapılan saldırıdan daha ağır olanın da Güney Kürdistan'daki siyasi partilerin sessizliği olduğunu söyleyen Hemadî, KDP'yi eleştirerek, "Kürt partileri, DAİŞ'in elindeki kadınları kurtaracağına Şengal'e saldıran güçlerle işbirliği yapıyor. Bu utanılacak bir durumdur" dedi. Hemadî'nin ardından söz alan Goran Hareketi Teqteq sorumlusu Aso Ubeyd ise Güney Kürdistan'daki partilerin Kürdistan'ın işgalcileriyle işbirliği yapmasını eleştirerek, "Güney Kürdistan Bölgesi partileri bir gün Türk devletini, bir gün İran devletini başka bir gün de Baas partisini Kürdistan'a getirip işgalciliklerini sürdürüyorlar. Türk devletinin Güney Kürdistan’a ilk saldırısı değil. Daha ne zamana kadar bunlar Kürtleri katletmek için Kürdistan'a davet edilecekler. Ne zaman kadar Güney Kürdistan'daki hırsız, mafya ve çeteleri bu işgalcileri toprağımıza davet edecekler?" diye sordu.

'ONLARIN İFLASI DA KÜRTLERİN ELİNDEN OLACAK'

Yekgirtû İslami Partisi'nin Teqteq sorumlusu Qûbat Omer de Kürtlerin Güney ve Rojava Kürdistan'da statü kazanma yolunda ilerlerken Kürt güçlerinin düşmanları arasında tercih yapmaması gerektiğini söyledi. Türk devletinin saldırılarını kınayan Omer, "DAİŞ'in iflası Kürtlerin elinden oldu. Eğer Türk devleti de Kürt düşmanlığına devam ederse onların iflası da Kürtlerin elinden olacak" ifadelerinde bulundu.

Eyleme katılan sivil aktivist Mamoste Ferhat ise Türk devletinin Şengal ve Rojava'ya yönelik saldırılarından önce KDP Genel Başkanı Mesut Barzani'yi bilgilendirdiğini hatırlattı. "Erdoğan, bombardıman öncesi Mesud Barzani'yi bilgilendirdiğini söylüyor. Bu büyük bir ayıptır. Ulusal bir tutum değil. Bundan sonra kalkıp Şengal'de yaralanan pêşmergeleri tedavi için Türkiye'ye göndermeleri ise ayrı bir ayıptır" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından eylem son buldu.