Şengal yönetimleri: PKK Şengal'den çıkmamalı

Şengal Geçici Yönetimi, "Şengal üzerindeki endişeler bitip eksiksiz bir biçimde savunulması sağlanmadığı sürece PKK Şengal’den çıkmayacak" dedi.

Yönetim, iç ve dış kamuoyuna dönük taleplerini de bir deklarasyonla duyurdu.

Şengal Geçici Yönetimi, Xanesor’da bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına YJŞ komutanlarından Melîs Emer Salih, YBŞ komutanlarından Seîd Hisên Seîd, PADÊ Başkanı Qehtan Elî Osman, Şengal Kurucu Meclis Başkanı Xidir Salih, Êzidxane Asayişi Yönetiminden Faris Herbo Xidir, TAJÊ yönetiminden Kurdê Elî Ezîz, Şengal Gençlik Meclisi Yönetiminden Brahîm Emer Îdo katıldı.

Açıklama metni şöyle:

“2014’teki fermanda binlerce Êzidî yaşamını yitirdi. Binlercesi esir düştü. Bu yüzden Êzidî halkı kendi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Kutsal yerler yıkıldı, Êzidî toprağı talan edildi. 21. yüzyılda yapılan bu fermana, dünya sessiz kaldı. Ferman üzerinden 2 sene geçmesine rağmen, hâlâ fermanın acılarını yaşamaktayız. Şimdiye kadar ne içeriden ve ne de uluslararası güçlerden yardım alamadık.

Şengal Dağı Direniş Temsilcileri olarak, Şengal Yönetimi Geçici Komisyon adına iç kamuoyu ve dünya kamuoyuna taleplerimizi bir deklarasyonla sunuyoruz. Taleplerimiz aşağıdaki maddelerden oluşmaktadır.

TALEPLER

1. DAİŞ’in özelde Musul vilayeti ve Irak’a girmesini komplo olarak değerlendirmekteyiz. Bunun amacının Sünni bir bölgenin oluşturması olduğuna inanıyoruz.

2. Özellikle Êzidî bölgelerinde KDP bu komplonun ortağı oldu. Çünkü KDP güçleri DAIŞ gelince savaşmadan bölgeden ayrıldı. AB Haziran 2016 raporlarında bu durum belgelendi.

3. Bu çekilme yüzünden Êzidî halkı DAİŞ çeteleriyle yüzyüze kaldı.

4. 5 Ağustos 2014’te Halk Savunma Güçleri Genel Komutanı Murat Karayılan, güçlerinin Êzidî’lere yardım edeceğini ve koruyacağını belirtti.

5. Bu süreçte hiçbir gücün Şengal’de PKK’yi kabul etmeyeceğiz veya red ediyoruz türündeki açıklamalarına rastlanmazken, Êzidîlere sırtını dönen KDP ve Şengal Dağını bombalayan Türk Ordusu şimdi de PKK Şengal’den çıksın diyor. Bu bombalamaların amacı sivil halkı korkutup, onları Şengal’den kaçırtmaktır.

6. Barzani güçlerinin 3 Mart 2017’de Xanesor’daki saldırısı, 3 Ağustos fermanını tamamlayıp, Şengal Dağı'nın kuzeyini ele geçirme anlamına gelmektedir.

7. Biz DAİŞ çetelerine karşı savaşan Êzidî temsilcileri olarak, en zor şartlar altında, açlık susuzluk demeden 3 senedir DAİŞ'e karşı mücadele ediyoruz. Bu yolda yüzlerce şehid verdik ve binlerce DAiŞ çetesini etkisiz hale getirdik. Bu güçlerimiz Şengal’in büyük bir bölümünü özgürleştirdi. Barzani’ye bağlı olup kendi kişisel çıkarlarını halkın çıkarlarının üstünde tutan hiçbir gücün Êzidîler adına konuşmasına ve kendini Êzidî’lerin temsilcisi olarak göstermesine izin vermeyeceğiz.

8. Tekrardan belirtiyoruz; eğer PKK gerillaları zamanında Êzidî halkının yardımına koşmasaydı, binlerce değil, yüz binlerce insanımız hayatını kaybedecekti. Êzidî halkının savunmasında sadece PKK insanlık rolünü yerine getirdi, çünkü gerekli olan zamanlarda kimse yardımımıza koşmadı ve mevcut güçler de sırtını bize döndü.

9. Amerika, Rusya, AB, BM Uluslararası Güvenlik Meclisine Barzani-Erdoğan’ın ‘PKK Şengal’den çıksın’ söylemlerini ciddiye almamalarını söylüyoruz. Eğer PKK’nin Şengal’den çıkmasını istiyorsanız öncelikle Êzidî halkını koruyacak uluslarararası bir gücü Şengal’de görevlendirmelisiniz. Çünkü artık peşmerge güçlerine güvenmiyoruz. Bu güçler Şengal’de olduğunda DAİŞ çeteleri bize saldırdı ve bu güçler ne direndiler ve ne de bizi savundular. Aynı zamanda Êzidî halkının haklarının güvence altına alınması ve Şengal Özerk Yönetiminin Irak Federal Hükümetine bağlanarak bir vilayet olmasını talep ediyoruz.

10. Şengal Dağı Direniş Temsilcileri olarak yukarıda belirttiğimiz maddeler çerçevesinde bizlerle ilişki kurmanızı ve bu konular hakkında fikir alışverişinde bulunmayı istiyoruz. Diğer kesimlerle yapılan görüşmeler bizi bağlamamakla beraber, alınan kararlar da yerine getirilmiyor. Karar, direnen halkındır.

11. Tekrardan bir katliamla karşılaşmamak için, eğer uluslararası bir güç devreye girerse PKK çekilebilir. O zaman biz de Direniş Temsilcileri olarak PKK’ye ‘siz büyük bedeller ödeyerek insanlık görevinizi yerine getirdiniz, size teşekkür edip çekilmenizi’ istiyoruz diyebiliriz.

12. Êzidîleri ilgilendiren konular hakkında Irak Hükümetine Kürdistan Bölge Hükümetiyle görüşmemeleri için çağrıda bulunuyoruz. Aynı zamanda Irak Hükümetine Barzani’nin peşmergelerini Şengal’den çekmesi için talepte bulunuyoruz. Çünkü artık bu güçlere inanmıyoruz. 3 Ağustos 2014’te bize sırtlarını çevirdiler, 3 Mart 2017’de de çocuklarımızı katlettiler. Öte yandan peşmerge güçleri Kürdistan bölgesinin savunmasında sorumludur. Êzidî bölgesi bu bölgeye bağlı değildir. Savunma güçlerimiz olan YBŞ-YJŞ güçlerinin, desteklenmesi halinde halkımızın kendi topraklarını savunabileceği inancındayız.

13- Irak Hükümetinden talebimiz, Lahey Sözleşmesini imzalaması ve Êzidî halkının katliamında suçu olanların yargılanmasıdır. Ayrıca 73. fermanın jenosit olarak kabul edilmesini ve bu temelde Êzidî halkıyla ilişkiler geliştirilmesini talep ediyoruz."

Deklarasyonun okunmasının ardından Şengal Geçici Yönetimi temsilcileri basın mensuplarının sorularını yanıtladı.