Adı gibi ‘Agit’ti

Sıradan bir yaşamı kabul etmeyen ve genç yaşında PKK saflarına katılan Agit Amed kod adlı Faruk Dolu, gerilla saflarındaki kısa süreli mücadelesinin her anını dolu yaşadı...

Sıradan bir yaşamı kabul etmeyen ve genç yaşında PKK saflarına katılan Agit Amed kod adlı Faruk Dolu, gerilla saflarındaki kısa süreli mücadelesinin her anını dolu yaşadı. Yaşamının son anına kadar davasını büyük bir kararlılıkla sürdürerek, büyük bir yaşamın sahibi oldu.

Agit Amed, 1993’te Amed’in Lice ilçesinde dünyaya geldi. Ailesinin tek evladı olduğu için anne ve babası Agit’in üzerine titrer, gözlerinden sakınırlar. Oğlunun çok farklı bir çocuk olduğunu söyleyen, ona ‘lider’ olarak hitap eden babası, Agit’in okuması için her türlü imkânı sağlar. Agit okulda, derslerinde başarılı bir öğrencidir. Katıldığı yetenek yarışmalarında şampiyonlukları da vardır. Ailesi ve çevresi tarafından sevilen, saygı duyulan bir çocuk olan Agit, her ne kadar böyle bir aile ve yaşama sahip olsa da aslında diğer Kürt gençlerinden hiçbir farkının olmadığının çok iyi bilincindedir. Her Kürt genci gibi ülkesinin sömürü olmasından dolayı kendisi de büyük acılardan geçmiştir. Genç yaşında derin sorgulamalar içerisinde olan Agit Kürdistan’ın sömürülmesine, Kürt halkına reva görülen imha-inkâr yaklaşımlarına ‘dur’ diyerek 7 Haziran 2011’de PKK saflarına katıldı.

‘DAĞLARA AYAK ATTIĞIM AN GERİLLAYIM’

İlk gerillacılık tecrübelerini kendi memleketi olan Amed eyaletinde edindikten sonra Agit, dağlara ayak attığı an artık gerilla olduğunu ve gerilla koşullarına adapte olmak zorunda olduğunu söyler. Dağlara ilk geldiği andan itibaren uyum sağlayan Agit’in yaklaşımları gerilla arkadaşlarını da şaşırtır. Sistem içerisinde Kürt gençlerini yozlaştırma, asimile etme politikaları Agit’e işlememiş gibidir. Genç olmasına rağmen olgun tavırlarıyla, olayları analiz etme gücüyle, arkadaşlarında hayranlık bırakır. Kısa sürelik gerilla yaşamında gerillacılığın her anını dolu yaşamak için mücadele eder. Gördüğü askeri eğitimlerde başarılı bir savaşçı olur. Ölçü ve ilkelerinden asla ödün vermez. 

‘KÜRDİSTAN’IN KALBİNDE EYLEMLER YAPILMALI’

“Kürdistan’ın kalbinde, yani Amed’in merkezinde düşmanı yenilgiye uğratmalı. Bunun için Diyarbakır’da eylemler geliştirmek kaçınılmazdır” diyen Agit, söz ve eylemlerini duruşuna yansıtır. Arkadaşlarına moral kaynağı olurken, günlük yaşamdaki sohbetler de de içini dolduran sözler sarf eder. Yaptığı konuşmalar, değerlendirmelerden dolayı bir süre sonra arkadaşları da onu babası gibi, “lider” diye çağırmaya başladı.

MÜCADELESİNİ TARİHE MAL ETTİ

Agit gerillacılık pratiğinin hepsini Amed sahasında geçirir. Sıradan bir yaşamı kendisine ve halkına hiçbir zaman kabul etmez. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okur. PKK çizgisinde gelişerek mücadelesini tarihe mal etmek ister. Her dakika arayış içerisinde olan Agit arkadaşları ile tartışma yürütmeyi sever. “Gerillanın yaşamda yürüttüğü tartışmalar mücadelesini güçlendirmeli, düşmanını yenilgiye uğratmalı” der. Gerilla tarz ve taktiğin de her zaman kendini güçlendirerek, bu taktiklerle eylemler yapmak ister. 

KARARLI DURUŞUNDAN BİR AN VAZ GEÇMEZ

Mücadeleci ruhuyla çok kısa bir sürede gelişen Agit’i, Amed Eyalet komutanı olan Numan Amed yanına alır. Kendisi de Agit’te bağlılığı ve fedai ruhu görmüştür. Herkes gibi Numan Amed de Agit’i çok sever ve değer verir. Agit de mücadele arkadaşları ile beraber büyük direniş gösterir. Agit ömrünün son anına kadar da bu kararlı duruşundan vazgeçmez. Yaşamının her anını parti ideolojisi ve felsefesiyle geçirmek ve yaşamak ister. 2012’de Kürt Özgürlük Hareketi’nin başlattığı devrimci halk savaşında çetin bir mücadele verir. Devrimci ruhunun ve kararlılığın verdiği enerjiyle düşmanın üzerine yürür. Ve 31 Aralık 2012’de Genç Hene kırsalında Çemalik köyü yakınlarında çıkan operasyonda Numan Amed’in de içerisinde bulunduğu dokuz arkadaşıyla birlikte yaşamını yitirir.

Agit, yaşatmak için yaşadı. Yaşatmak için de yaşamını feda etmekten bir an olsun tereddüt yaşamadı.

...