Akçakale’de DAİŞ’e hücre evleri tahsis edildi

Urfa'nın Akçakale ilçesinin Rojava sınırında olan mahallelerinde çete mensuplarına Akçakale Kaymakamı ile AKP'li Akçakale Belediyesi tarafından hücre evleri tahsis edildiği öğrenildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre çeteler, Akçakale'de AFAD Çadır Kenti, Belediye Garajı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve civar mahalleler ile Akçakale Kaymakamı'nın öncülüğünde AKP'li Akçakale Belediyesi tarafından kentin sınırda olan mahallelerine yerleştirilmiş durumda.

Akçakale’de DAİŞ çeteleri başka örgütlerin sempatizanı görüntüsüyle kol gezerken özellikle sınır boyundaki mahallelerde ciddi oluşturulan hücre evlerin bahçelerindeki hareketliliği aleni bir şekilde göze çarpıyor. Ayrıca kamu kuruluşlarındaki amir ve yönetim yapısı tarafından örgütlendirilen çete üyelerini kent merkezinde rahat bir şekilde gezinti halinde olduklarını da görmek mümkün.

İlçedeki çete örgütlenmesi de kamu kurum amirleri tarafından Ahrar El-Şam ve El Nusra çetelerinin sempatizanları olarak gösterilen kesimler üzerinden yapılıyor. İlçede aynı zamanda gizli oluşturulan hücre evlerde de bizzat faal olarak çete faaliyeti yürütülüyor.

BAĞIMSIZ HEYETLER ÇADIR KENTLERE SOKULMUYOR

Akçakale ilçesinde çete mensupları ile güvenlik güçleri adı altında bulunan polis ve askerlerce korunup kollanması ise yapılan işbirliğini gözler önüne seriyor. MİT'ten doğru görevli olan kimi sivil plakalı araçların da zaman zaman çete mensupları ile alış veriş yaptığı belirtilen ilçede nelerin döndüğüne ilişkin başta AFAD Çadır Kenti olmak üzere sivil toplum örgütlerinden oluşan bağımsız heyetlerce yapılmak istenen incelemeler ise bu doğrultuda direkt olarak ret ediliyor ve incelemelere izin verilmiyor. 

AFAD Çadır Kenti başta olmak üzere, Akçakale Belediyesi, Akçakale Kaymakamlığı ve Akçakale Emniyet Müdürlüğü'nde ilçedeki çete yapılanlarına açıktan destek veriliyor.

27 Şubat'ta Rojava'nın Grê Spî (Til Ebyad) kentine YPG ve YPJ mevzilerine dönük bir kolu Akçakale üzerinden olmak üzere DAİŞ çeteleri tarafından yapılan ve Türkiye sınırından doğru ağır silahlar ile 50-60 kişilik bir çete grubu üzerinden yapılan saldırı da Akçakale Kaymakamı başta olmak üzere ilçedeki kamu kurum amirlerinin bilgisi dahilinde yapıldı.

GRÊ SPÎ'YE SALDIRAN ÇETELER KİMİN HİMAYESİNDE?

Akçakale'nin sınırında bulunan Grê Spî'ye yönelik çeteler üzerinden yapılan saldırının YPG ve YPJ savaşçıları tarafından anında verilen karşılık ile hüsrana uğratılması ve boşa çıkmasıyla beraber, geri kaçabilen 6-7 kişilik DAİŞ üyesinin yine kurum amirleri tarafından kollandığı da bildiriliyor. Çeteler saldırı öncesi verilen sözler karşılığı himaye altına alındı.

2015 yılının Haziran ayından bu yana bir yılı aşkın süredir kapalı tutulan ilçedeki sınır kapısının Grê Spî'nin YPG ve YPJ tarafından özgürleştirilmesinin hemen akabinde kapatılması da çeteler ile Akçakale'deki devletin resmi kurumları ile olan ilişkilerinin düzeyini de gözler önüne seren bir diğer etken. Grê Spî'nin DAİŞ çetelerinin olduğu dönemde açık tutulan bu sınır kapısından çetelerin merkezi konumunda olan Rakka'ya 2015 Haziran ayına kadar her türlü lojistik desteğin geçirilmesine olanak tanınarak, izin veriliyordu.

...