AKP, Ahıska Türklerini 'yatırım' olarak kullanıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri için hükümetin kesenin ağzını açtığı ortaya çıktı. İlçedeki yoksullar için inşa edilen konutlara yerleştirilen Ahıska Türklerinin ev eşyaları için 3 milyon TL ihale yapıldı.

Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri için hükümetin kesenin ağzını açtığı ortaya çıktı. İlçedeki yoksullar için inşa edilen konutlara yerleştirilen Ahıska Türklerinin ev eşyaları için 3 milyon TL ihale yapıldı. DBP Bitlis İl Genel Meclis Üyesi Vedat Oruç, İş- Kur’da çalışan Ahlat yerlilerinin de işten çıkartılarak Ahıska Türklerinin çalıştırılacağını ifade etti.

Bursa’dan Bitlis’in Ahlat ilçesine iki ay önce yerleştirilen Ahıska Türkleri ile bölgenin demografik yapısının bozulmasının hedeflendiğini dile getiren DBP İl Genel Meclis Üyesi Vedat Oruç, vatandaşlık verilerek Ahlat’ın ileride ‘Türk kenti’ gösterme çabası olduğunu söyledi. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde 100 oy farkla kazanmalarına rağmen belediyenin ellerinden alındığını ifade eden Oruç, 300 oyu olan Ahıska Türkleri ile gelecekte belediyeyi ellerinde bulundurma amacının olduğunu belirtti.

'AHISKA TÜRKLERİ OY YATIRIMI YAPILIYOR'

Oruç, şöyle konuştu: "Ahlat’ın nüfusu Türk ve Kürtlerden oluşuyor. Bitlis’in diğer ilçeleri tümü Kürt, fakat Ahlat’a bir dönem yerleştirilen Türkler de bulunuyor. Yüzde 60’ı Kürtlerden, yüzde 40 ise Türklerden oluşuyor. Bu Ahlat kent merkezi için geçerlidir. Şimdi geçen yerel seçimlerde DBP belediyeyi 100 oy farkla aldı. Ancak İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin seçim sonucu açıklanmasına rağmen Ahlat Belediyesi seçimi 2 gün gizli tutuldu. Daha sonra 200 oy şimdiki AKP’li belediye başkanına aktararak belediyeyi resmen gasp ettiler. Şu an Ahlat’a yerleştirilen Ahıska Türklerinin 300 oyu bulunuyor. Bunun bilinçli, geleceğe yatırım olarak getirildiğini biz ve Ahlat halkı çok iyi biliyor. Bunun bir devlet politikası olduğunu artık düşünüyoruz.

'TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLİYOR'

Şimdi İş- Kur’da ekonomik durumu iyi olmayan tüm yurttaşların işlerine son vermişler ve buraya yerleştirilen Ahıska Türklerine bu iş olanağını verecekler. İşten çıkartılan işçilere yetkililer açık bir şekilde şunu söylemiş; biz Ahıska Türklerine bundan sonra iş vereceğiz. Artık onlar çalışacaktır. Artık tüm iş fırsatı verilecektir. Zaten buraya yerleştirilen Ahıska Türklerine de belli bir maaş veriliyor.”

Ahlat'ın demografik yapısını değiştirmek için kente yerleştirilen Ahıska Türkleri için 3 milyon TL ihale yapıldığını da belirten Oruç, ikinci aşamada Ahlat’ın köylerine Ahıska Türklerinin yerleştirileceği ve köylülerin işlettiği hazine arazilerinin de Ahıska Türkleri için tahsis edileceğini kaydetti.

'KÜRT KÖYLERİ DE AHISKALILARA VERİLECEK'

DBP Bitlis İl Genel Meclis Üyesi Vedat Oruç, şu değerlendirmelerde de bulundu:

“Zaten Ahıska Türkleri gelmeden önce İl Özel İdare, kendilerine tahsis edilen konutların döşenmesinde mobilyadan halı terliğine kadar yapılan 3 milyon bedel ile ihalesi yapıldı. Bu evlerinde Ahlat’ta evsiz olan insanlar için yapılan bir projeydi. Kaymakamlık denetiminde olan bu konutlar şimdi Ahıska Türkmenlerine verilmiş oldu. Buradaki insanlar ise, kiralık ev bile bulamazken öncelik maalesef Ahıska Türkmenlerine tahsis edildi. Şimdi net olmamakla birlikte böyle bir söylenti de var; bunlara çevre köylerin hazine arazisi verilecek, bir de çiftçilik yapabilmeleri için her aileye bir traktör de verilecek. Şimdi köylere de Ahıska’dan Türkmenleri daha da getirip yerleştirme projeleri bulunuyor. Buradaki halkın hiçbir görüşü alınmadan farklı yerden getirilmesi ve köylülerin yüzlerce yıldır işlettiği arazileri ellerinden alınırsa burada çok ciddi sıkıntıları beraberinde getirecektir. Her ne kadar hazine arazisi olarak geçse de burada yaşayan yerli halkın köyündeki arazileridir. Ahlat haklı bu konuda hem temkinli, hem de tepkilidir. Bu coğrafyanın demografik yapısını bozmaya dönüktür. Şimdi Suriyelileri de Şırnak, Nusaybin, Cizre gibi yıktıkları kentlere yerleştirmeyi düşündüğünü biliyoruz. Böylesi durumları da alıyoruz. Ancak bu durum bölgenin nüfus dengesini bozmak amaçlı yapılıyor. Ama Ahlat ilçesi üzerinde oynanan politika ise, yerel nüfusun Türkmenlerin daha fazla olmasına dönüktür."