AKP'nin Silopi'deki soykırımcı saldırılarına dair rapor

İHD, TİHV, MHD ve Amed Barosu, Silopi'deki soykırımcı saldırılara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, devlet güçlerinin çok sayıda kişiyi bilinçli olarak katlettiğine işaret edilirken, uluslararası kurumlara çağrı yapıldı.

İHD, TİHV, MHD ve Amed Barosu, Silopi'deki soykırımcı saldırılara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, devlet güçlerinin çok sayıda kişiyi bilinçli olarak katlettiğine işaret edilirken, uluslararası kurumlara çağrı yapıldı. Raporu hazırlayan heyet, müzakere masasına dönülmesini de istedi. Rapor için katledilenlerin aileleriyle de görüşüldü.

29 KİŞİ KATLEDİLDİ

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, AKP çetelerinin 14 Aralık 2015-19 Ocak 2016 tarihleri arasında ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' sırasındaki soykırımcı saldırılarına ilişkin rapor hazırlandı.

İHD, TİHV, MHD ve Amed Barosu tarafından hazırlanan raporun giriş bölümünde, Silopi Kaymakamlığı ve Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’nın randevu talebini reddettiği bilgisi verildi.

Meydana gelen yaşam hakkı ihlallerine ilişkin verilerin de paylaşıldığı raporda,  en az 29 kişinin katledildiğine işaret edildi.

İşkence ve kötü muamele dolayısıyla İHD Şırnak Şubesi’ne başvuruda bulunan ve/veya şubenin tespit etmiş olduğu verilere de yer verildi. Silopi'de işkenceye uğradığı gerekçesiyle İHD'ye 43 kişinin başvurduğu belirtildi.

HALKA 'TÜRKİYEM' ŞARKISI DİNLETİLDİ

Heyet, raporda ilçeye ziyareti sırasında birçok kez devlet güçleri tarafından durdurulup engelle karşılaştığını ifade ederken, "Aynı prosedurler ve yol çevirmeleri, dönüş yolunda da yaşanmıştır. Dönüş yolunda Silopi yönünden Cizre girişinde uzun araç kuyruklarına rastlanılmış ve yolun kenarında park halindeki TOMA’dan 'Ölürüm Türkiyem' şarkısının yurttaşlara dinletildiği görülmüştür" dedi.

AİLELERLE GÖRÜŞÜLDÜ

Heyet, rapor hazırlanırken yaşamını yitirenlerin aileleriyle de görüştü. Aileler, yakınlarının devlet tarafından hedef gözetilerek katledildiğini; cenazelere işkence yapıldığını; evlerin kullanılamaz hale getirildiğini; cenazelerin az sayıda kişi tarafından defnedilmesinin dayatıldığını anlattı.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Raporun son bölümünde ise şu sonuç ve önerilere yer verildi:

"1. Heyetimiz, Ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı bir şekilde ilan edilen, Meclis ve hukuk denetiminden uzak, büyük bir yurttaş kitlesini doğrudan etkileyen sokağa çıkma yasağı uygulamalarından derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunmaktadır.

2. Sokağa çıkma yasağı uygulanan Silopi’de yaşanan çatışmaların Cenevre Sözleşmeleri bağlamında 'Uluslararası Nitelikte Olmayan bir Çatışma' olduğu kanaatinde olan heyetimiz, çatışan tarafları, özellikle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Cenevre sözleşmelerine ve ortak üçüncü maddeye uygun hareket etmeye davet etmektedir.

3. Heyetimiz sivilleri hedef alan ve yaşam hakkı ihlali ve işkence yasağı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlaline neden olan saldırıları kınamaktadır. Sivilleri hedef alan her türlü saldırının savaş suçu olduğunu kabul etmektedir ve olayların bütün boyutları ile açığa çıkartılması amacıyla etkin bir soruşturma yürütülmesini talep etmektedir.

4. Özellikle yargısız infaz iddialarına ilişkin olarak derhal olay yeri incelemesinin yapılarak olay yerindeki deliller toplanmalı, Silopi’de bulunan MOBESE kayıtları, resmi kurumların güvenlik kameraları ve zırhlı araçlarla yapılan operasyonun kamera kayıtları, GPRS kayıtları, telsiz kayıtları ve görgü tanıklarının beyanları ivedilikle celp edilerek, soruşturmalar bir an önce sonuçlandırılmalıdır.

5. Ayrıca, Cumhuriyet savcılarının Yasadışı Yargısız İnfazlarla İlgili BM Otopsi Protokolüne (Minnesota Protokolü) uygun olarak otopsi işlemini yapmasının uluslararası hukuktan kaynaklanan bir yükümlülük olduğunu hatırlatmaktayız.

6. İşkence ve kötü muamele yasağı ihlali iddialarına yönelik olarak; mağdurların ayrıntılı beyanları alınmalı, gözaltı birimlerindeki kamera kayıtları ve mağdurların hastane raporları ivedilikle celp edilip; mağdurların Adli Tıp Kurumuna sevki sağlanmalı ve sorumlu kişiler hakkında etkili ve tarafsız bir soruşturma yürütülmelidir.

7. Heyetimiz, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Silopi’de inceleme yapmak üzere ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara, heyetler oluşturup gözlem yapmaları ve rapor hazırlamaları çağrısında bulunmaktadır. Ayrıca, hükümet, BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine uygun olarak, bağımsız ve hükümet dışı heyetlerin hak ihlallerinin yaşandığı yerlerde gerekli çalışmaları yapması için gerekli ortamı yaratmalıdır.

8. Heyetimiz, sokağa çıkma yasakları sırasında Silopi’de yaşanan hak ihlallerinin tespiti amacıyla TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nu yerinde inceleme yapmak üzere Silopi’ye davet etmektedir.

9. Çatışma alanları ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına açılmalı, basın üzerindeki sansür, iletişim ve haber alma özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır.

10. Yurttaşların yaşamış olduğu maddi ve manevi zararların bir an evvel giderilmesi gerekmektedir.

11. Heyetimiz hükümeti, Silopi ilçesinde Barbaros, Başak, Cudi, Karşıyaka, Şehit Harun Boy, Nuh, Yenişehir ve Yeşiltepe mahlallelerinde ilan ettiği afet riskli bölge ilan kararından vazgeçmeye davet etmekte ve ilgili kurum ve kurumlar ile hak savunucularını bu kararın iptali için gerekli girişimlerde bulunmaya çağırmaktadır.

12. Yaşanan hak ihlallerinin ve insanlığa karşı işlenen suçların sorumlularının ortaya çıkarılması konusunda savcıların tutumunun kaygı verici olduğu, yaşananların tespit edilmesi ve faillerinin ortaya çıkarılması için BM bünyesinde bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulması çağrısında bulunmaktayız.

13. Ağır hak ihlallerinin yaşandığı Silopi’de rehabilitasyon ve travma destek merkezleri kurulmalı özellikle çocuklara psikolojik destek sağlanmalıdır.

14. Heyetimiz genel olarak çatışmalı süreç ile birlikte yaşam hakkı ve işkence yasağı başta olmak üzere artan hak ihlallerine dikkat çeker; çatışmaların yurttaşlarda derin acıların yaşanmasına neden olduğu kanaatiyle, hükümeti güvenlik politikalarından bir an önce vazgeçmeye ve tarafları yeniden çatışmasızlığı sağlayıp diyalog ve müzakere masasına dönmeye davet etmektedir."