Amed'de 1 Mayıs: 'HAYIR' bitmedi, mücadeleye devam

Amed'de DİSK, KESK, TMMOB ve Tabip Odası öncülüğünde 1 Mayıs İşçi Bayramı, 5 Haziran Meydanı’nda (İstasyon Meydanı) kutlandı.

Amed'de OHAL şartları altında binlerin katıldığı miting polis ablukası altında başlarken, KESK, DİSK, TMMOB ve Tabip Odası üye ve yöneticileri de miting alanında güvenlik önlemi aldı. Miting alanında Kürtçe, Türkçe ve Zazaca yazılı “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ile birlikte, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye hayır”, “KHK’lara hayır”, “Özgür emek, özgür toplum”, “657 sizin olsun, alanlar bizimdir”, “Hayır daha bitmedi, mücadeleye devam”, “OHAL’de direneceğiz, her halde direneceğiz” ve “Kadın yaşam özgürlük” pankart ve dövizleri açıldı. Miting alanına akan işçi ve emekçiler, “Bijî Serok Apo”, “AKP halka hesap verecek”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Zafer direnen emekçilerin olacak”, “Bijî berxwedan, bijî 1 Gûlan” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganları attı.

‘Hayır’ın damga vurduğu Amed'deki 1 Mayıs mitingine, DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, DBP ve HDP Amed İl örgütü ve ESP Amed İl örgütü katıldı. Kürdistan Sosyalist Partisi, CHP Diyarbakır İl Örgütü ve Gençlik Kolları, üniversiteli gençler de işçi ve emekçilerle birlikte miting alanına aktı. Miting, 1 Mayıs 1977 ve 10 Ekim 2015 Ankara Tren Garı katliamında yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu esnasında Çerxa Şoreşê Marşı'nın okunduğu alandan zılgıt ve alkışlar yükseldi. İstanbul’da 1 Mayıs dolayısıyla kapatılan Taksim Meydanı’na yürüyen eğitim emekçilerine yönelik saldırı, zılgıtlar ile protesto edilerek, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Miting alanında dikkat çeken bir diğer pankart ise, Sur ilçesinde yaşanan yasak ve yıkıma karşı, “Lalebey ve Alipaşa yıkılamaz” yazılı siyah pankart oldu.

‘FAŞİZME KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

BES Diyarbakır Şubesi Eş başkanı Bedirhan Çetinkaya, tertip komitesi adına açılış konuşmasını yaptı. Emekçilerin 1 Mayıs Günü’nü kutlayarak, “Yaşadığımız coğrafyada, siyasi iktidarın baskıları altında kutlanmaktadır. Sesimizi özgürce ifade ettiğimiz bu alanda, bir gün dahi saygı gösterilmemektedir. AKP’nin 15 yıllık iktidarının, emekçilere yönelik işkenceyi ortadan kaldırmamakla birlikte, 1 Mayıs’ın kutlanmasını engellemek için herşeyi yapmaktadır. Bizler her zaman faşizme karşı omuz omuza, alanlarda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

‘BABAYASA’YA KARŞI DİRENECEĞİZ!'

İşçi ve emekçilerin OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile ihraç edilmesine, “İşçi ve emekçiler hesap soracaktır” diye karşılık veren Çetinkaya, hileli referanduma dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bu seçimde kazanan emekçiler, sol-sosyalistler, Kürtler, Nusaybin, Şırnak ve Gever oldu. Bizleri yok etmek isteyenlere karşı, tek vücut olup, meydanlardan sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Tüm emekçiler 16 Nisan’da toplumsal uzlaşmanın gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.” Darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL kapsamında emekçilerin ihraç edilmesine değinen Çetinkaya, “KHK’lere bir kez daha ‘Hayır’ diyoruz. Antidemokratik uygulamalara teslim olmayacağız. ‘Babayasa’ya karşı direneceğiz. Demokratik cumhuriyetin inşası için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. KHK ile emekçilerin ihraç edilmesine, milletvekillerinin tutuklanmasına, belediyelere kayyum atanmalarına, adaletin yok edilmesine, düşünce ve ifade hakkının ayaklar altına alınmasına karşı ‘Hayır’ diyoruz."

ŞİMŞEK: AZİZ YURAL’I VE YOLDAŞLARINI ANIYORUZ

DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı kutlayarak, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda 34 emekçi ve Ankara Tren Garı Katliamı'nda yaşamını yitirenleri ile birlikte, Cizre’de 79 süren "sokağa çıkma yasağı" sırasında katledilen sağlık emekçisi Aziz Yural’ı ve 'yasak' sırasında yaşamını yitirenleri andı. Kürdistan ve ülkede yaşananların 12 Eylül 1980 darbesinden farkı olmadığını ifade eden Şimşek, “Bu ülkede, halkların ve emekçilerin haklarını tanımayan politikalar yürütülüyor. Kürdistan’da OHAL ile yönetilmek isteniyor. Halkların emekçilerin buna karşı büyük bir mücadelesi var. Bu mücadele referandumda kendini ortaya çıkardı. Referandumda, emekçiler, kadınlar ve ‘Hayır’ kazandı. OHAL’de halkları yok sayan bir AKP iktidarı var. KHK’ler ile on binlerce emekçinin hakkını gasp eden AKP hükümeti, yeni bir rejim kurmaya çalışıyor. Buna karşı mücadele edeceğiz ve direneceğiz” dedi.

‘KARŞINIZDA EMEKÇİ VAR, MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Halkların emekçiler ile birlikte ‘Hayır’la alanlara çıktığını kaydeden Şimşek, “AKP ve MHP halkların mücadelesini ortadan kaldıramaz. KHK’ler ile binlerce barışsever, akademisyen görevden uzaklaştırıldı, zindanlara atıldı. Siyasetçiler, sendika çalışanları cezaevlerine atıldı. Size biat etmeyeceğiz, direneceğiz. Halkın kazanımları, iradesine müdahale ediyor. Belediyelerimize kayyum atayarak, işçi ve emekçiler ihraç edildi. Kürdistan ve Türkiye’de kazanan biz olacağız. Emek hırsızlarına karşı, haklarımızı çalamazsınız. Karşınızda emekçi var, emeğin sömürüsüne karşı, mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

UCA: İNKAR VE İMHA SİYASETİNE ‘HAYIR’

Ardından konuşan HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ise, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı kutlayarak, SOMA ve Şirvan başta olmak üzere, yaşamını yitiren bütün emekçileri andı. Ülkede işsizlik oranlarını sıralayan Uca, kadın ve çocukların çalışma şartlarına dikkat çekti. Amed'den 1 Mayıs alanlarını selamlayan Uca, “Kürt halkı için statü talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. Devletin evdeki hesabı çarşıya uymadı. İhraçlar ile halkın biat edeceğini düşündü. Kimse halkların iradesine el koyamaz. İhraçlara karşı mücadeleyi yükselteceğiz. İnkar ve imha siyasetine her zaman ‘Hayır’ sesini yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

‘SİLAHA KARŞI ÖZGÜR YAŞAM, ÖLÜME KARŞI DİRENİŞ’

Kürdistan'da devam eden Türk ordusunun operasyonlarına dikkat çeken Uca, “Şengal ve Rojava başta olmak üzere, savaş politikalarına artık yeter diyoruz. Şengal ve Rojava halkını bir kez daha selamlıyoruz. Amed, surları gibi Şengal ve Rojava halkının yanında. Savaşa harcanan paralar bu halkın paralarıdır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Silah yerine özgür yaşam, savaş yerine barış, ölüme karşı direniş” vurgusunda bulundu.

GÖKALP: İKTİDAR EŞİTLİĞİ SAĞLAYAMIYORSA, TOPLUM ÇÜRÜR

Tabip Odası Merkez Konseyi üyesi Doktor Şehmus Gökalp, hükümetin OHAL kapsamında çıkardığı KHK’ler ile emekçilerin ihraç edilmesine tepki göstererek, “İktidar ustalık diye yuttursa da, en karanlık sürecin içerisinden geçtiğimizi biliyoruz. Bir toplumun yarınlarını öngörememesi, toplum sağlıksızdır. İktidarın tekçi politikaları, baskı ve zulümleri almış başını gidiyor. Bir iktidar düşünün; toplumda eşitliği sağlamıyorsa, toplum çürümeye mahkumdur” diye konuştu.

‘DİCLE VE FIRAT GİBİ GÜRÜL GÜRÜL AKMALIYIZ’

Hükümetin politikalarını eleştirerek devam eden Gökalp, “AKP’nin yürüttüğü bu politikaların en büyük sebebi, emeği hor görmesindendir. Son KHK ile yine arkadaşlarımız ihraç edildi. 17 barış akademisyeni gözaltına alındı. Bu iktidarın eğitime gösterdiği değerin ispatıdır. Mesleği hırsızlık olanın emeği anlaması zor. Eğer biz emekçiler, işçiler, haklarımızın elimizden alınmasını ve emeğimizin savaş politikaları ile çarçur edilmesini istemiyorsak, birlik olmalıyız. Başka çözüm veya alternatif yok. Fırat ve Dicle nehri gibi, gürül gürül akmadan emeğin değersizliği bitmez” dedi.

KHK İLE İHRAÇ EDİLEN ALTAŞ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Çıkarılan son KHK ile ihraç edilen Diyarbakır Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Yakup Altaş, “Bugün 1 Mayıs, bugünü haksızlıkların tavan yapmasıyla karşılıyoruz. İktidar KHK’ler ile toplumu dizayn etmeye çalışmakta. Arkadaşlarımız barış mücadelesi verdikleri için ihraç edildiler. İktidara sesleniyorum; bizlere boyun eğdiremezsiniz. Ülkeye barış gelecek ve mutlaka biz kazanacağız” şeklinde konuştu.

Eğitim Sen Amed Şubesi Ses ve Müzik Grubu, Halimi Ömeri ve Azad Bedran’ın coşkulu ezgileri ile halaylar çemberleri oluşturuldu. Miting, halaylar ardından sona erdi.