Amed gün boyu Sur için eylemdeydi

Amed’in Sur ilçesinde üç aydır devam eden kuşatmayı kırmak amacıyla başlayan direniş sürüyor. Amedliler, öğlenden sonra başlattıkları direniş eylemi kısa sürede tüm kente yayıldı.

Amed’in Sur ilçesinde üç aydır devam eden kuşatmayı kırmak amacıyla başlayan direniş sürüyor. Amedliler, öğlenden sonra başlattıkları direniş eylemi kısa sürede tüm kente yayıldı. Polisin saldırılarına karşı barikatlar kuran halk, direniş marşlarıyla eylemlerini sürdürdü. 

Sur’da devam eden kuşatmayı kırmak amacıyla HDP, DBP, KJA, DTK ve HDK tarafından yapılan çağrı doğrultusunda halk dört bir taraftan sokaklara çıktı. Bağlar, Yenişehir, Kayapınar ilçeleri başta olmak üzere Bismil, Silvan, Çınar, Lice, Kulp, Çermik gibi birçok çevre ilçeden halk sokağa çıktı. Kent merkezinin 13 noktasında buluşan halk, Sur'a doğru yürüyüşe geçti. 

Yürüyüşe geçen kitleye polisin saldırması üzerine kitle tüm sokak ve caddeleri direniş alanına çevirdi. Yenişehir'in Ofis semti, Şehitlik, Şex Said Meydanı, Urfakapı, Tekkapı, Bağlar'ın Batıkent, Koşuyolu, Kaynartepe, Sento, Kantar civarında sokaklara barikatlar kurulurken, silah ve çatışmaları gelmeye devam ediyor. Ofis ve Yenişehir'den Sur'a çıkan tüm sokaklarında barikat kuran kitle, ateşler yakarak polisin saldırılarına cevap verdi. Polisin saldırıları karşısında kitle marşlar okurken, kadınların çektiği zılgıtlar yeri göğü inletti. 

Eylemdeki halk, Mehmet Tunç, Sêvê Demir, Fatma Uyar, Pakize Nayır, İsa Oran, Derya Koç gibi Sur, Cizre ve Silopi'de özyönetim direnişlerinde yaşamlarını yitirenlerin maskelerini takarak yürüyüşünü sürdürdü. Evlerinden yürüyüşe destek olan insanlar da tencere tava çalarak eyleme destek verdi. Gazdan etkilenen halka, çevredeki evlerden limon ve şekerler dağıtıldığı dikkat çekti. 

ARA SOKAKLARDA EYLEMLER SÜRÜYOR

Bağlar sokakları başta olmak üzere birçok mahalle ve sokak arasında eylemler sürerken bazı bölgelerde polisin geri çekildiği görüldü. 
Polisin boş sokaklara dahi gaz bombası attığı görülürken, bir çok yerde de halka hakaret ettikleri görüldü. Gün boyu çok sayıda kişinin da gözaltına alındığı bilgisi verildi. Rastgele gaz bombaları ve tazyikli su ile saldıran polis, bazı yerlere boyalı ses bombaları da attığı görüldü. Ayrıca Antep, Urfa, Elazığ, Batman, Bingöl gibi birçok kentten takviye polis ve zırhlı araç yapıldığı görüldü.