Amed'liler Newroz için saat sayıyor

"Direnerek Kazanacağız" şiarıyla yapılacak olan Amed Newroz'una halk saatleri sayarken, Amed'te her yerde ve 7’den 70’e herkes Newroz’u konuşuyor.

Amed, direniş ile geçen sürecin ruhuna denk bir mahşeri kalabalık ile 2016 Newroz’una hazırlanıyor. Caddelerde, duraklarda, hastane ve okullardan tutalım insan hareketliliğinin olduğu her yerde yarın yapılacak olan ve Kürdistan’daki mücadelenin sahiplenileceği Newroz konuşuluyor. Amed Newroz Tertip Komitesi tarafından güçlü katılım çağrısının yapıldığı Amed Newroz’u, önceki Newroz kutlamalarından daha farklı bir rol ve misyonla sürecin ruhuna denk düşecek direnişin haykırılacağı bir Newroz olacak. Coşkulu ve halkların taleplerinin haykırılacağı Amed Newroz kutlamasında, kıras ve fistan dikim evleri aldıkları siparişleri yetiştirmeye çalışırken, bir taraftan da Newroz alanındaki tüm hazırlıklar bitme aşamasına geldi. Dehakların halklar üzerinden sürdürdüğü ve Kawaların buna karşı bir mücadele ettiği süreçte, Amed Newroz’uyla bir kez daha Dehaklar susturulmaya ve tarihin çöplüğüne atılmaya hazırlanılıyor. Kürdistan’da zulme karşı direnenlerin anlamını verdiği bu yıl ki Newroz’da tüm ezilen halklar adına yeni bir dönüm noktasının startı verilecek.

AMED NEWROZ’U YENİ YAŞAMIN BAŞLANGICI OLACAK

21 Mart’ta her sokak ve evden yöresel kıyafetleri ve direniş mesajlarıyla Newroz Alanı’na akacak olan Amed halkı, Kürdistan’da AKP ve Saray tarafından devreye konulan inkâr ve imhaya dayalı konsepti boşa çıkarmayı amaçlıyor. Amed’te kazanmanın temeli olarak görülen Newroz, yeni yaşamın da başlangıcı olarak ele alınıyor. Amed halkı kirli sistemin her türlüsüne boğun eğmediğini göstereceği Newroz için kararlılığını göstermeye koşullanmışken, yüzlerce yerli ve yabancı basın mensubunun olacağı Newroz kutlamasında Amed halkı, çözüm ve özgürlüğe dair en güçlü mesajı verme yolunda. AKP ve Saray tarafından içte ve dışta yürütülen politikaların çöküşü, bununla beraber ülkede yaratılan kaos ortamı sonucu halk tedirginliği saklamazken, Newroz kutlamasına hangi koşullarda olursa olsun katılma kararlılığını da ortaya koyuyor. Serhildan ruhunun yansıtılacağı, biriken öfke ve kinin çığlık olarak dile getirileceği Amed Newroz’unda halk 7’den 70’e katılmaya hazırlanıyor.

AMED HALKI KENTİN DÖRT BİR YANINDAN NEWROZ’A AKACAK

Amed Newroz Tertip Komitesi tarafından Newroz’a katılacak olan halkın güvenliğini sağlamak adına hummalı bir çalışmanın sürdürüldüğü Amed’te, 4 bin 500 görevli ve Newroz Alanı’nda kutlama günü önlemler en üst safhada ele alınacak. Milyonların alana akarak, Kürdistan’daki direnişi sahipleneceği Amed Newroz’u, görkemi ve renkliliğiyle bir kez daha hiçbir güce ve korkuya boyun eğmediğini de haykıracak. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın Amed zindanında yaktığı Newroz ateşini harlayacak olan Amed halkı, unutmadığı 5 Nolu zindanı, Cizre ve Sur direnişiyle birleştirerek, direniş öyküsünü tarihe bir kez daha not düşmek için artık saatleri saymaya başladı. Kentin dört bir yanından Newroz Alanı’na akmaya hazırlanan Amed halkı, katliam saldırıları karşısında yüz günü aşkın bir süre emsalsiz bir direniş ortaya koyan Sur’u onurlandırmak istiyor. Özyönetim ve direnişinin bir kez daha sahiplenileceği Amed Newroz’unda Kürdistan’ın kalbi olan Amed’ten, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit protesto edilerek, Öcalan selamlanacak.

DÜNYANIN GÖZÜ AMED NEWROZ’UNDA OLACAK

Amed Newroz’unda dünyaya da Kürdistan’ın merkezinden seslenilerek mahşeri kalabalık ile güçlü bir mesaj verilmesi bekleniyor. Ortadoğu genelinde yaşanılan çatışma ve savaş sarmalında halkların, kendi kaderini belirleme ve bu noktada Kürt halkının ortaya koyduğu 3’üncü yola karşı dünya güçlerinden Suriye’de 2011’de başlayan halk isyanı ve dışarıdan selefi-cihatçı grupların taşınması ile savaşın derinleşmesini sağlayan Türkiye konusunda netleşmesi istenecek. “Direnerek Kazanacağız” şiarıyla gerçekleştirilecek ve dünyanın da gözünün üzerinde olduğu Amed Newroz’unda verilecek mesajlar onlarca yayın kuruluşu tarafından canlı olarak paylaşılacak. Dünyaya mesajların verileceği Amed Newroz’u yarın saat 10.00’da başlayacak ve saat 16.00’da son bulacak.