Amed mesajını verdi: Tek adam rejimine HAYIR

Amed’deki halk buluşmasında konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “16 Nisan’da AKP’ye ‘Güle güle’ diyeceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bileşenlerinin referandumda yürütülecek “Hayır” kampanyasının startını verdiği Amed, İzmir ve İstanbul’daki halk buluşmaları coşkuyla devam ediyor.

Amed’de HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, vekiller Nadir Yıldırım, Ziya Pir, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Nimettullah Erdoğmuş, Altan Tan, Mahmut Toğrul, Alican Önlü ve İmam Taşçıer’in salona gelmesi ile yükselen zılgıtlar ile salonda heyecan doruğa ulaştı. Amed buluşmasında İzmir ve İstanbul buluşmaları başta olmak üzere Rojava ve Avrupa halkları selamlandı.

Halk buluşmasında HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile birlikte tutuklu siyasetçiler alkışlar ve zılgıtlar ile selamlandı.

‘TEK ADAM REJİMİNE HAYIR’

Programın devamında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın 7 Haziran seçimlerinden bu yana bölge temaslarından ve meclis grup toplantılarından derlenen fotoğraf ve görüntüleriyle hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından salondan “Tek adam rejimine ‘Hayır’” sloganları yükselmeye başlarken, kadınlar yeşil-sarı-kırmızı bayrakları dalgalandırdı. İzmir buluşmasında konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in konuşması büyük dikkatle dinlendi. Önder’in konuşması sırasında salondan “Bijî Serok Apo” sloganları yükseldi.

Önder’in konuşmasının ardından söz hakkının devredildiği Amed’de kürsüye çıkan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, katılımcıları, İstanbul ve İzmir buluşmalarını selamlayarak konuşmasına başladı. Tarihi günlerden geçildiğini vurgulayan Güven, “Bugün bu salondan tutuklu siyasetçi arkadaşlarımız ile birlikte olmamız gerekiyordu. Faşist devlet tarafından alıkonuldular. Fizikli olarak aramızda olmasalar da, ruhen aramızda düşünleri ile bir aradayız” dedi. 

Güven tutuklu HDP eş genel başkanları ve tutuklu milletvekillerinin isimlerini sıralarken, salondan “Burada” şeklinde karşılık verildi.

Güven’in konuşmasından satır başları şöyle:

‘HALKLAR AÇISINDAN BAHAR ÖZGÜRLÜĞÜ GETİRECEKTİR’

“Mart ayı Kürt halkı açısından önemli bir aydır. 8 Mart ve 21 Mart’ı bir arada anarak, Sema Yüce yoldaşların mücadelesini selamlıyoruz. Nasıl ki Dehak’ın zulmüne karşı mücadele edildi, biz de bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu güne kadar Kawa gibi zulmü kabul etmedik, bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Ya özgür yaşam ya özgür yaşam. Zulme karşı başkaldırarak, çalışmalarımız güçlendirmeliyiz. Kürt halkı ve Türkiye halkları açısından bahar özgürlük baharı olacaktır. Nergis çiçekleri gibi bahar özgürlüğü beraberinde getirecektir.

Kürdistan’ın kalbi Amed’ten, İzmir ve İstanbul’u selamlıyoruz. Halklarımıza seslenmek istiyoruz. AKP’nin politikalarına mecbur değiliz. 15 yıldır halkların başına bela olan AKP’yi göndermek mümkün. 7 Haziran tecrübemiz var. Seçim barajı tartışmalarına maruz kaldık. Halklar el ele vererek, barajı onların başına geçirdi. Bunu hep birlikte başardık. Bu referandum seçimlerinde güçlü bir ‘Hayır’ koşulları mevcut.

‘KÜRT SORUNU NE BAŞBAKANLAR NE BAKANLAR GEÇİRDİ…’

AKP, içte ve dışta bütün politikaları ile ülkeyi büyütmek değil, küçük olsun benim olsun mantığı ile iktidarını korumaya çalıştı. Bu nedenle 16 Nisan son derece önemli. 16 Nisan ile kalabileceklerini düşünüyor. Dış politikada Türkiye hak ettiği yerde değil. Türkiye’nin bir çok sorunu var ama en önemli sorunu Kürt sorunudur. AKP toplumu oyalayarak, her şeyi manipüle ederek, çökertme planını devreye koydu. Bunun başına İçişleri Bakanı Soylu’yu getirdi. Kürt sorunu ne başbakanlar bakanlar geçirdi. Bu güne kadar Kürt sorununu çözüme kavuşturmadı. Kürt sorununun çözümü gençler ve kadınlar ile gerçekleşecektir.

Türkiye’nin ekonomisi çökme noktasına geldi. Rakamlar ile oynanarak kriz yok havası yaratmaya çalışıyorlar. Binlerce esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. AKP buna rağmen 16 Nisan’a giderken, farklı noktalarda halkların gözünü boyamaya çalışıp krizi göstermemeye çalışıyor. Krizin çok derin olduğunu görmek gerekiyor.

’16 NİSAN FIRSATI İLE AKP’NİN SONUNU GETİREBİLİRİZ’

Türkiye’nin bir diğer önemli sorunu kadın sorunudur. AKP döneminde yüzde bin 400 artış gösterdi. Kadınların ne giyeceğine kadar dil uzattı. Kadın sorunu bugün içinden çıkılamaz hale getirildi. Kadınlar olarak 16 Nisan’da fırsat var diyoruz ve tekçi zihniyetçi AKP’nin sonunu getirebiliriz diyoruz. Kadınlar yaşamın her alanında vardır ve bundan sonra da var olmaya devam edecektir. 16 Nisan’da AKP’ye güle güle diyeceğiz.

‘AKP SÖZÜNÜ TUTMADI’

İşsizlik sorununda ise artık mızrak çuvala sığmıyor. KHK’lar ile akademisyenler, sağlıkçılar ve emekçiler görevden uzaklaştırıldı ve ihraç edildi. AKP 15 yıl boyunca mağduriyet politikası ile iktidarda kalmayı başardı. 16 Nisan’da gerçek mağdurlar sahaya inerek AKP’den hesap soracak. Ülkemizdeki farklılıklara ilişkin AKP inançlara saygı sözünü verdi. Ancak hiçbir açılım sonuca ulaşmadı. Bu zihniyet ile çözüm sağlanamaz. Bugün Aleviler başta olmak üzere bütün inançlar 16 Nisan’da AKP’ye cevap verecektir.

‘KADINI YENİDEN VAR EDEN ÖCALAN İÇİN ‘HAYIR’ DİYECEĞİZ’

Kürt kadınlarının ‘Hayır’ için onlarca sebebi var. Bugüne kadar Kürt kadınını yedi kat yerin dibinden var edebilen Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kırabilmek için Hayır diyeceğiz. Cizre’de cansız bedeni buzdolabında saklanan Cemile için Taybet Ana için, Miray Bebek için Hacı Lokman Birlik İçin ‘Hayır’ diyeceğiz. 

‘KÜRDİSTAN’DA BOYKOT YOK, SANDIĞA GİDECEĞİZ’

Kürdistan’da boykot ve sandığa gitmeme söylemlerine itibar edilmemelidir. Asıl Kürdistan halkı sandığa gidecektir. Kimse Kürdün nasıl sandığa gideceğine yorum yapmasın. Kürdistan’da boykot yok, sandığa gideceğiz. Kürtler ‘Hayır’ diyecek.”

Güven’in konuşmasının ardından söz hakkı İstanbul’a verildi.