GÖRÜNTÜLÜ

Amed yine tarih yazıyor

Newroz'a akan yüzbinlerce insan, Kürt ulusal marşı "Ey Raqip" eşliğinde özyönetim direnişlerinde ve Kürdistan mücadelesinde hayatını kaybedenlere saygı duruşunda bulundu.

Amed’de Newroz programı başladı. Kurmancî, Soranî ve Kirmançkî, Kürdistan'ın dört bir tarafı selamlandı. Sahneden Kandil, Kürdistan'ın direnen kentleri, Rojava Özerk Bölgesi, Güney ve Batı Kürdistan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan selamlandı. 

Ardından Kürt ulusal marşı "Ey Raqip Marşı" okunarak program başladı. Marş çalındığında yüzbinlerce insan saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunda bulunanlar kilometrelerce alana yayıldı. Yine sahnede yapılan anonslarda Newroz'un özerklik ve özyönetim Newroz'u olduğu ifade edildi. 

Tertip Komitesi adına Hafize İpek açılış konuşmasını yaptı. Kürtlerin özgürlük istediğini belirten İpek, "Bugün Kürtler bedenlerinde kan dolaştığı müddetçe mücadele edecek" diye konuştu. İpek, Newroz'da emeği geçen herkese teşekkür ederek, gelenleri selamladı. 

Ardından sahneye "Bijî Serok Apo" sloganları eşliğinde Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak çıktı. Alandakileri Kürtçe selamlayan Anlı, katılımcıları gösterdikleri direnişten dolayı kutladı.

Gültan Kışanak da, direniş merkezlerine selam göndererek başladığı konuşmasında, "Selam olsun Amed zindanlarında 3 kibrit çöpüyle zulme karşı direnişe duran Mazlum Doğan, selam olsun 90'lı yıllarda bedenini Newroz ateşi yapan Zekiye Alkan'a" dedi. Newroz'un tarihine dikkat çeken ve "Zulüm ve karanlığın en katı olduğu dönemlerde zulme karşı yakılmış ateştir" diyen Kışanak, "Arkanızda bıraktığınız onlarca canınız var, yitirdikleriniz var. Onların her birini saygıyla selamlıyorum. Bu alana gelen bütün analarımızın ellerinden öpüyorum. Umudumuz büyüktür, umudumuz özgürlüktür. Bunu mutlaka gelecekte kuracağız. Bize zulme boyun eğmek yakışmaz. Biz umudu ve barışı temsil ediyoruz. Biz Amediz Amed" şeklinde konuştu. 

Kışanak, Öcalan'ın mesajlarının demokratik kurtuluş manifestosu olduğunun görüldüğünü belirterek, "Geleceği birlikte inşa etmek istiyoruz" dedi ve sözlerini özgürlük talebiyle sonlandırdı. 

...