Arte’de Kürdistan konulu belgesel

Alman-Fransız ortak kanalı Arte’de geçtiğimiz gece yayınlanan ‘Bağımsız Kürdistan, hayal mi realite mi?’ başlıklı belgeselde, Kuzey Kürdistan, Rojava ve Güney Kürdistan’daki son durum ele alındı.

Alman-Fransız ortak kanalı Arte’de geçtiğimiz gece yayınlanan ‘Bağımsız Kürdistan, hayal mi realite mi?’ başlıklı belgeselde, Kuzey Kürdistan, Rojava ve Güney Kürdistan’daki son durum ele alındı. Geniş kapsamlı belgeselde, Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı mcüadelesi, uluslararası toplum nezdinde artan itibarı ve ulus olarak tanınma yolundaki çabaları analiz edildi.

AKP hükümetinin Kuzey Kürdistan’da yaz aylarından itibaren başlattığı katliamlara yer verilen belgeselde, halkın Erdoğan ve devletin katliamcı politikalarına karşı duruşuna dikkat çekildi. AKP’nin, Kürt Halk Önderi’nin esaret altında olmasına rağmen daha da güçlenen PKK’yi durdurabilmek için müzakerelere başladığı belirtilen belgeselde, sürecin 2015 yılında Erdoğan tarafından tek yanlı olarak bitirildiğinin altı çizildi.

HDP Amed Milletvekili Ziya Pir ve beraberindeki HDP’lilerin görüntülerinin paylaşıldığı belgeselde, Silvan ve çevresinde yapılan insan ve doğa katliamlarının görüntüleri paylaşıldı.

Türk ordusunun son tekniklerle gerillaya karşı savaştığı belirtilen belgeselde, HPG gerillalarının orduya yönelik mücadele görüntüleri verildi.

Kandil’de KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’la yapılan röportajın da yer aldığı belgeselde, Bayık’ın Kürt sorununun askeri yöntemler yerine demokratik kurallar çerçevesinde çözüleceği yönündeki görüşleri paylaşıldı.

ARTE’deki belgeselde Güney Kürdistan’ın Hewler kentinden görüntülere yer verilirken, Kürdistan’ın en önemli gelir kaynağı olan petrol üretimi ile inşaat sektörüne dair bilgiler sunuldu. Belgeselde, KDP yönetiminin, ‘Kürdistan sadece petrol gelirlerine dayanmamalıdır’ görüşünü savunan Yatırım Bakanı Rebwar Xelil Hidayat’ı görevinden aldığı da kaydedildi.

KÜRTLERİN ULUSLARARASI ALANDAKİ SAYGINLIĞI ARTIYOR

Belgeselde, Kobane ve Şengal kentleri başta olmak üzere Rojava ve Güney Kürdistan’da DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadeleye dikkat çekilirken, Kürtlerin uluslararası arenada artan saygınlığının altı çizildi. Kürtlerin Kobane’deki amansız direnişindeki kararlılığının uluslararası güçlerin askeri desteğini beraberinde getirdiği de vurgulandı.

Rojava’da son yıllarda geliştirilen sistem ve çetelere karşı verilen amansız mücadeleye dair kronolojinin verildiği belgeselde, Rojava’da kurulan demokratik sisteme dair bilgiler paylaşıldı. Ayrıca, Kürtlerin Kürdistan’ın bu parçasındaki mücadeledeki ortaklığının ‘ulusal birlik’ yolundaki önemine değinildi.

“KÜRTLERİN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ ‘SADECE ONLARA BAĞLI DEĞİL’”

ARTE belgeselinde PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Alman siyaset bilimci Stefan Seufert, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Jean-François Pérouse ile gazeteci Celal Başlangıç’ın da görüş ve tespitler de yer aldı.

Belgeselin sonunda Ortadoğu’da dengelerin giderek değiştiği ve Birinci Dünya Savaşı sırasında çizilen sınırların artık zayıfladığı kaydedildi. Ortadoğu’da ‘bazı devletlerin çözülerek, yerine yenilerinin ortaya çıkabileceği belirtilen belgeselde, Kürtlerin ‘halk ve ulus olarak tanınma noktasında hiç bu kadar çok şansa sahip olmadıkları’ vurgulandı.

Ancak Kürtlerin ‘hayallerini gerçekleştirmesinin’ sadece Kürtlere bağlı olmadığı kaydedilen belgeselde, uluslararası toplumun rolüne atıfta bulunuldu.

Belgesel, 31 Mart tarihine kadar internet üzerinden Almanca ve Fransızca olarak izlenebilecek. ARTE belgeselini şu linklerden izlemek mümkün:

http://www.arte.tv/guide/fr/059543-000-A/kurdistan-independant-reve-ou-realite#details-crew

http://www.arte.tv/guide/de/059543-000-A/kurdistan-traum-oder-wirklichkeit