Askerler Cizre'de katledilenlerin kimliklerini DNA testinden önce biliyordu

Cizre'de katledilen Berjin Demirkaya'nın ailesini gözaltına alan askerler, Demirkaya'nın hayattayken yakılarak katledildiğini doğrulayan itirafta bulundu.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 'vahşet bodrumu'nda yakılarak katledilen Berjin Demirkaya’nın babası Mevlüt Demirkaya  ve kız kardeşi Mehtap Demirkaya dün evlerine yapılan bir baskın sonucu gözaltına alındı. Tekman ilçe Jandarma karakoluna götürülen baba ve kızı burada alınan ifadelerinin ardından ‘terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla ilçe Cumhuriyet savcılığına sevk edildi. Baba ve kız daha sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.  Burada alınan ifadelerinin ardından haklarında adli kontrol kararı konulup tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Karara göre, baba ve kız her hafta ilçeye 30 kilometre uzaklıktaki bir Geçit köyünden karakola giderek imza verecek. 

Gözaltına alınan Mehtap Demirkaya ve Mevlüt Demirkaya’ya neden Berjin Demirkaya’nın tabutunu taşıdıklarını soran askerler ayrıca, Mehtap Demirkaya’ya “Sen cenaze aracında ağlamıyordun. Hatta gururlu duruyordun. Sonra mezarlıkta da hep sen varsın. Yine Berjinler ölmez, diyorsun.  Sen bu tavırlarınla örgütün propagandası yapıyorsun” dedi. 

ASKERLER: BİZ ÖNCESİNDE BİLİYORDUK

Sorgu esnasında Demirkaya ile askerler arasında ilginç diyalog yaşandığı da öğrenildi. "Ablanın öldüğünü ne zaman öğrendin” diye soran askerlere “25 Şubat günü DNA testi sonucu geldiğinde öğrendim” diye cevap veren Mehtap Demirkaya’ya askerler, "Biz öncesinde biliyorduk” diye cevap verdi. Tamamen parçalanıp yakıldığı için teşhisi mümkün olmayan ve bu nedenle DNA testi yapıldıktan sonra tespiti yapılan cenazenin kime ait olduğunun bilinmesi buradaki sivillerin önce sağ olarak ele geçirildiği ve yakılarak katledildiği şeklindeki bilgileri doğruluyor.

Konuyla ilgili ön rapor hazırlayan TİHV aynı cenazeye ait kemiklerin iki farklı bölgeden çıkabilmesinin de olayın geliş biçimi konusunda farklı şüphelerin ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkati çekmişti.  Bütün bunlar bodrumlardan sağ olarak çıkan bazı tanıkların anlatımlarını da doğrulamış oluyor.