Aslan: Şırnaklılar toprağından vazgeçmiyor; dayanışalım

HDP Milletvekili Aslan, Şırnak’ta yaptıkları gözlemlerini paylaştı. Kentin yüzde 80’inin yaşadığı 7 mahallenin tamamen yıkıldığını ifade eden Aslan, herkesi Şırnak’la dayanışmaya çağırdı.

Şırnak’taki "sokağa çıkma yasağı"nın kaldırılmasıyla kentte bir heyetle incelemelerde bulunan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, gözlemlerini ANF’ye aktardı. 

Aslan, Türkiye’de en son 81 ilin bulunduğunu ama Şırnak’taki son tabloyla  artık bu sayının 80’e düştüğünü ifade ederek, “Önceden Şırnak’a gittiğimi bilmesem, önceden Şırnak’ta olduğumu bilmesem; kendimi ya Halep’te ya da Batı Şeria’da bir kentte zannederdim. Aklıma ilk bu yerler geliyor. Şırnak’ta yerleşim yeri bile bırakılmamış. İktidarın yayın organı haline gelmiş medya da bu konuda gerçekçi bir haber yapmış değil. Başka bir ülkede bir kent bu şekilde yıkılsaydı medya bunu yayımlardı ancak Türkiye’de bir dezenformasyona uğramış halde yayımlanıyor görüntü ve haberler. Medya 'sokağa çıkma yasağı kaldırıldı' diyor ama sokak bırakılmamış. Defalarca Şırnak’a gittim, hiçbir yeri hatırlamıyorum. Tarihi mirası bile yok etmişler” şeklinde konuştu.   

Şırnak’ta tarihe, kültüre ve inanca saldırıldığını söyleyen Aslan, kente girişte milletvekili olmalarına rağmen yollarda kendilerine çok sıkıntı çıkarıldığına dikkati çekerek, “Aracımızı aramak isteyen oldu. Kimliğimizi alıp GBT’sini sorgulayan bir anlayışla karşı karşıya kaldık. Şırnak’ın dışarıyla bütün ilişkisini kesip izole etme amaçlı bir politika uygulanıyor” dedi.

'50 BİN İNSAN EVSİZ'

Aslan, Şırnak için sivil toplum örgütleri ve yardım kuruluşlarında bir duyarsızlık olduğunu vurguladı. 

Aslan, şöyle devam etti: “Mevzu bahis Kürtler olunca herkes; körü, sağırı ve dilsizi oynamaktadır. Bu da insaniyet adına bizi üzüyor. Şu an, Şırnak diye bir yerleşim yeri bırakmadılar. 7 mahalle komple yıkıldı. Şu an 50 bin insan evsiz kaldı. Acilen bu ailelerin her türlü ihtiyaçları karşılanmalı. Yardım ve destek derneklerini de kapatarak; insansızlaştırma ve Şırnak’ı boşaltma politikasının ayağını ördüler. Şırnak’ta sağlam kalan evlerde de birden çok aile yaşamak zorunda kalıyor. İnsanımız evleri yıkılmasına rağmen toprağından vazgeçmek istemiyor. Kendi kendilerine dayanışma içindeler.”

‘SAĞLAM EVLER YAĞMALANMIŞ’ 

Şırnak’ta sağlam kalan evlerdeki eşyaların talan edildiğini kaydeden Aslan, “Eşyalar kurşunlanmıştı, eşyalar çalınmıştı. Bunları birebir orada konuştuğumuz insanlar da anlattı, biz de gördük. Tam bir talan mantığı, tam bir düşmandan ganimet koparma, gasp etme mantığıyla yaklaşılmış. Şırnak’ın 2 milletvekilinin tutuklanması, kentin kolunu kanadını kırmak amaçlıydı. Sonra zaten bu yasağı kaldırdılar. Sırf bu yıkım ve talan dünyaya yayılmasın diye bu politikaları izlediler. Bir zamana kadar saklanabilir ama tatlı rüyanın da sonu gelecek" diye belirtti. 

‘VALİLİK EVLERİ YİNE PARAYLA SATACAK’ 

Şırnak Valiliği’nin "2 bin 44 bina yıkıldı" açıklamasının gerçeği yansıtmadığına işaret eden Aslan, şehrin farklı noktalarına da  “Yeni yapılacak lüks Şırnak’ın” fotoğraflarının asıldığını belirtti. Aslan, şunları ifade etti: “Şırnak halkı, en eski  evine razıydı. Şırnak halkı, kendi çocuğuyla, akrabasıyla yıllarca çalışıp yaptığı evleri bunların yapacağı saraylara tercih etmiyor. Kimse böyle bir talepte bulunmadı. Bu evler Şırnaklılara parayla satılacak. Yine kâr mantığıyla yaklaşıyorlar onlara. Bizim yaptığımız gözlemlerde yıkılan ev sayısı bunun çok üstünde. En büyük 7 mahalle yıkıldı. Nüfusun yüzde 80’i bu mahallelerde barınıyordu.”

‘ŞIRNAK’I ZİYARET EDİN’ 

Şırnak halkıyla dayanışma çağrısı yapan HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, yurtdışı ve yurt içinde, herkesi maddi manevi desteğe çağırdı, sivil toplum kuruluşlarının Şırnak’ı ziyaret edip bu yıkım ve talanı görmelerini istedi.