Ataş: Kaymakam İdil’de dayanışmayı boşa çıkarmaya çalışıyor

İdil’de soykırım saldırılarının ardından İdil halkı ile dayanışma çalışmaları yürüten Rojava Yardımlaşma Derneği ve İdil Belediyesi'nin çalışmalarını engelleyen devlet güçleri, çalışmalarda kullanılan 3 aracı alıkoydu.

İdil’de soykırım saldırılarının ardından İdil halkı ile dayanışma çalışmaları yürüten Rojava Yardımlaşma Derneği ve İdil Belediyesi'nin çalışmalarını engelleyen devlet güçleri, çalışmalarda kullanılan 3 aracı alıkoydu. HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, duruma tepki göstererek, kaymakamlığın halk için yapılan çalışmaları boşa çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde 44 gün süren soykırım saldırılarının ardından halkla dayanışmak ve halkın yaralarını sarmak için ilçede faaliyetlerde bulunan kurumlara dönük devlet güçlerinin engellemeleri sürüyor. İdil Belediyesi, Rojava Yardımlaşma Derneği ve GABB bünyesinde çalışan hasar tespit komisyonlarının çalışmalarının engellenmesinin ardından Belediye ve Rojava Yardımlaşma Derneği bünyesinde mahallelerde halka yardım dağıtan 3 araç devlet güçlerince alıkonuldu. Alıkonulan araçlar bağlanarak, Emniyet otoparkına çekildi. Araçların alıkonulması ile ilgili "izin belgeleri olmadığı" iddiası öne sürülürken, HDP İstanbul Milletvekilli Erdal Ataş ile belediye ve dernek yetkilileri belgelerin eksiksiz olduğunu belirterek, duruma tepki gösterdi.

İdil Belediye Eşbaşkanı Mehmet Mehdi Aslan, sokağa çıkma yasağının kalkmış olmasına rağmen sıkıyönetim uygulamalarının devam ettiğini vurguladı. Aslan, emniyet ve kaymakamlık yetkilileri ile zor da olsa görüştüklerini belirterek, gerekli izin belgelerini aldıklarını ancak Saray çetelerinin çalışmaları engellediğini dile getirdi. İlçe Emniyet Müdürü ile görüştüklerini ve yardımların engellenmemesi noktasında polis ekiplerine anons geçildiği belirten Aslan, Saray çetelerinin ise kendilerine anons geçilmediğini iddia ederek, çalışmaları engellemeye devam ettiklerini kaydetti. Engellemelerin organize olduğuna dikkat çeken Aslan, “Bize 'Buradayız, her şey bizden geçer' mesajı vermeye çalışıyorlar. Yardımları engelleyerek, HDP ve DBP’nin yanı sıra belediyeyi de halk ile karşı karşıya getirmek istiyorlar. Ancak halkımız bunlara prim vermeyecektir” dedi.

Yaşanan duruma tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da, İdil’de halkla birlikte halkın yaralarını sarmak için mücadele ettiklerini kaydederek, İdil Kaymakamı'nın belediyenin çalışmalarını boşa çıkarmaya çalıştığına dikkat çekti. Ataş, devlet yetkililerinin engelleme politikalarına son vermesi gerektiğini vurgulayarak, halkı daha fazla mağdur etmeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Ataş, engelleme ve baskılar karşısında tüm halklara çağrıda bulunarak, İdil halkı ile dayanışma çağrısında bulundu.