GÖRÜNTÜLÜ

Bab ve Şehba kilittir

Bab Meclisi’nden Qedur Elo, Bab kentinin Demokratik Federal sistem tam anlamıyla pratiğe geçirilmesi için kilit konumda olduğunu belirterek, Türk devletinin Şehba bölgesindeki saldırılarının buna yönelik olduğunu söyledi.

Qedur Elo, Türk devleti ve Suriye Ulusla Koalisyonu (SUK) çetelerinin son haftalarda Şehba bölgesine yönelik saldırılarını değerlendirdi. Bab - Efrîn - Ezaz çevresinin Türk devleti tarafından bombalanmasının Rojava ve Suriye’nin gelceğine yönelik olduğunu kaydetti:

* Bab, Demokratik Suriye ve Rojava bileşenlerinin kurmaya başladıkları ve tüm Suriye halkları için çözüm olarak sundukları Demokratik Federal sistemin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için kilit konumunda. Türk devleti de bunun bilincinde.

* Bölge halklar mozaiğidir. Bab kentinin de Türkmen, Ermeni, Arap ve Kürtler bir arada yaşadı; farklı inanç ve kültürleri barındırıyor.

* Kürt halkının elde ettiği tarihsel kazanımlarla diğer halklara ve inançlara öncülük etmesini hazmedemiyor.

* Bölgenin demografisiyle oynayıp Kürtler aleyhine değiştirmek istiyor.

* Bab kenti, Halep, Minbic, Reqa, Deyr Zor, Musul ve Bağdat’a kadar uzanan önemli ticaret hattı üzerindedir.

* Ezaz ve Cerablus üzerinden de Türkiye ve dünyaya açılan bir kapıdır.

* Bab kenti, Suriye'de en büyük petrol geliri sağlanan alanlardan biridir.

Son derece stratejik bir nokta olan bu kentin Türk devletinin iştahını kabarttığını belirten Elo, Cerablus ve Rai işgalleri ardından Bab’a diş bilediğine işaret etti.

‘DAİŞ BU HAT ÜZERİNDEKİ PETROL SATIYOR’

"Bab kenti DAİŞ çetesi için varlık ve yokluk meselesidir" diyen Bab Meclisi Yönetim Üyesi Qedur Elo, DAİŞ’in ekonomik gelirlerinin büyük kısmını bu hat üzerinden gerçekleştirdiği petrol satışından sağladığının altını çizdi. Bab üzerinden geçirilen petrolün Irak, Türkiye, Güney Kürdistan güzergahlarından dışarıya sattığını belirtti.

‘ERDOĞAN’IN OSMANLI HAYALLERİ, HAYAL OLMANIN ÖTESİNE GİDEMEYECEK’

Qedur Elo, Şehba Devrimci Güçleri’nin Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına etkili bir şekilde cevap verdiğini anımsatarak, "Saldırılarından sonuç alamadılar. AKP/Erdoğan’ın Şehba merkezli düşündüğü yeni Osmanlı devleti hayalleri, hayal olmanın ötesine gidemeyecek."

TÜRKMENLERE DE ZARAR

Türk istihbaratı tarafından kurulan ve yönetilen Sultan Murad çetesinin işgali altında bulundurduğu alanlarda tecavüz, talan, hırsızlık yaptığını söyleyen Elo, bunu özellikle de Türkmenlerin yoğun yaşadığı köylerde yaptığına dikkat çekti. Qedur Elo, Türkmenlerin de Şehba Devrimci Güçleri içinde yer alarak Türk devletine en net cevabı verdiğini söyledi. Elo, Türkmenlerin Demokratik Federal sisteme güçlü bir şekilde destek verdiğini; askeri ve siyasi mecralarda temsiliyetleri olduğunu ekledi.