Baba Çukur: Cenazelerimizi alamazsak ölüm orucuna başlayacağız

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 1. Olağanüstü Kongresi, Amed Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda devam ediyor. Kongrede, son konuşmayı Sur'da katledilen Rozerin Çukur'un babası Mustafa Çukur yaptı.

Sur'da katledilen Rozerin Çukur'un babası Mustafa Çukur, DTK Olağanüstü Kongresinde konuştu. Çukur, Kürdistan'da halkın büyük direniş sergilediğine dikkati çekerek, devletin sonunun Saddam gibi olacağını belirtti. Baba Çukur, cenazeleri verilmediği takdirde ölüm orucuna başlayacaklarını da duyurdu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 1. Olağanüstü Kongresi, Amed Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda devam ediyor. Kongrede, son konuşmayı Sur'da katledilen Rozerin Çukur'un babası Mustafa Çukur yaptı.

'BÜYÜK DİRENİŞ SERGİLENİYOR'

Başta Sur direnişçileri olmak üzere tüm direnişçilerin anıları önünde saygıyla eğildiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Baba Çukur, Kürdistan'ın birçok kentinde yoğun bombardıman altında çok büyük bir direniş gösterildiğini, direnişin sürdüğünü belirtti.

Çukur, savaşa en büyük desteği AKP milletvekillerinin verdiğini ifade ederken, "Burada onlara oy verenlerin insanların çocuklarını Sur'da katledildiler. Yedikleri ekmekte, içtikleri suda, döktükleri kanın payı vardır. Türkiye'nin de altında imzası bulunan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'ne göre 0-18 yaşındaki çocuklar devletin güvenliği altındadır, ancak bu Kürdistan'da öyle olmuyor" dedi.

DEVLETE SESLENDİ: DÜŞMANIN BİRDEN BİNLERE DÖNÜŞECEK

Devlete seslenen Çukur, "Ey devlet, sen kendi çocuklarını katlettin. 17 cenaze halen yerdedir. Operasyon bitmiş deniliyor, ama halen cenazeler orada. Eğer çatışmalar bitmişse, o zaman bırakın cenazelerimizi alalım. Her şeyimizi bırakmış o cenazelerimizi almakla ilgileniyoruz. Küçük çocuklarım soruyor, ablam nerede, neden gelmiyor, diye... Bunlar büyük olduklarında benden bunu sormayacaklar mı" diye konuştu.

Devletin kendi düşmanını kendisinin yarattığını söyleyen Çukur, "Bugün düşmanın birse yarın bu binlere dönüşecek. Köyümüzü de yaktığınızda öyle oldu" şeklinde konuştu. 

'SONUNUZ SADDAM GİBİ OLACAK'

Çukur, Saddam'ın Halepçe Katliamı ile kendi sonunu hazırladığına dikkati çekerken, bugün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı tecrit altına alanların ise Öcalan'ın ayaklarına kapanacağını söyledi. Çukur, "Bu sistemin sonu da Saddam gibi olacaktır. Böyle bir sonla karşılaşmak istemiyorlarsa, bizim insanlarımızla beraber hareket etsinler. Sizden bir adım gelsin, bizden bin adım gelir. Yeter ki insanlar ölmesin, insan ölümleri üstünde siyaset yapılmasın" dedi.

Sur'da 4 aydır kirli bir savaşın yürütüldüğünü ve halkların birbirinden ayrıştırılmaya çalışıldığını da dile getiren Çukur, "Kürtler olarak Türklerle bir sorunumuz yoktur. Bizim sorunumuz sistemledir, bu savaşı yürütenlerledir" diye ekledi.

'ÖLÜM ORUCU' UYARISI

Çukur, yaklaşık 90 gündür yaptıkları tüm başvurulara rağmen çocuklarının cenazelerini alamadıklarını, daha önce cenazelerini açmak amacıyla başlattıkları açlık grevini, devletin bu konuda adım atacağının söylenmesi üzerine sonlandırdıklarını söyledi. Çukur, ancak bu konuda bir gelişme yaşanmaması nedeniyle aileler olarak ölüm orucuna başlayacaklarını duyurdu.

Baba Mustafa Çukur'un yaptığı konuşması sonrası Kongre basına kapalı olarak devam etti.