Barolardan Hurşit Külter çağrısı

Bingöl’de toplanan 15 baro, gözaltına alınan ve 45 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Yöneticisi Hurşit Külter için çağrıda bulundu.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Amed, Dersim, Hakkari, Kars-Ardahan, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Urfa ve Van baroları, 9 Temmuz'da Bingöl’de düzenledikleri mesleki ve toplumsal sorunların tartışıldığı toplantının sonuç bildirgesini yayınladı. Toplumsal barışın tesisinin temel şartlarından birinin hukuk güvencesi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Özellikle siyasal ve toplumsal krizlerin yaşandığı dönemlerde hukuk güvencesi, bireylerin ve toplulukların güven ve barış içinde yaşamanın asgari koşuludur. Bu yönüyle toplumun geleceğe dair ümidini ayakta tutan yargı, maalesef bu işlevinden ve hatta kendi mensuplarının bile güvenliğini sağlamaktan çok uzak bir görüntü vermektedir" denildi.

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi'nin soruşturma dosyasında yaklaşık 8 aydır hiçbir mesafe kat edilmediğine, aksine kasıtlı haberlerle sulandırılarak gündemden düşürülme çabalarına dikkat çekilen açıklamada, "Sadece Tahir Elçi dosyasında ortaya konan idari ve adli pratik bile yargısal güvence anlamında gelinen noktayı açıkça ortaya koymaktadır" vurgusu yapıldı.

'HURŞİT KÜLTER İÇİN ÇAĞRI’

Şırnak’ta gözaltına alınan ve kendisinden 45 gündür haber alınamayan DBP Yöneticisi Hurşit Külter'in durumundan duyulan kaygıya da yer verilen bildirgede, konuya ilişkin şu değerlendirme yapıldı: "Türkiye'nin yakın siyasal tarihinin karakterini yansıtan faili meçhul cinayet ve gözaltında kayıplarla yüzleşme konusunda barış süreci ile birlikte çabalar ortaya konmuşken, yeniden başlayan çatışmalı süreçle birlikte gözaltında kayıpların başlamış olması toplumda derin endişeye sebebiyet vermiştir. Bütün girişim ve kampanyalara rağmen gözaltına alındıktan sonra tam 44 gündür kendisinden haber alınamadığı belirtilen Hurşit Külter ile ilgili toplumu tatmin edici bir cevap verilmemiştir. Bu konuda devlete ve siyasi iktidara objektif sorumluluğunu hatırlatıyor ve Hurşit Külter'in akıbeti hakkında kamuoyunu tatmin edici bir şekilde bilgilendirmeye çağırıyoruz."