’Barzaniler Asuri-Süryanilerin topraklarına el koyuyor

Barzani’nin akrabalarının Asuri-Süryani ve Êzidîlerin topraklarına el koyduğu iddia edildi.

Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah, parlomentoya verdiği yazılı soru önergesinde Güney Kürdistan’da Asuri-Süryani ve Ezidilere yönelik baskıların arttığını ve Barzani’nin akrabalarının Asurilerin topraklarına el koyduğunu söyledi. 

Hannah, Dünya Kiliseler Konseyi’nin raporunda Irak’ta yaşayan azınlık halkların modern çağın en büyük kaybedenleri olduğu tesbitine yer verildiğini hatırlattı.  Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra azınlıkların durumlarını iyileşeceklerini sandıklarını ancak tersine  DAİŞ tarafından sokırımına uğradıklarını belirtildi.

Irak Hükümeti ve Bölgesel Kürt Yönetiminin Asuri ve diğer azınlık halklara yönelik farklı türde bir baskı yaptığını söyleyen Hannah, bu baskıların İsveç Devlet Televizyonu’nda yayımlanan bir belgeselde gündeme getirildiğine dikkat çekti.  

Barzani’nin akrabalarının Nahla’da Asuri ve diğer azınlık halklara ait topraklara el koyduklarını söyleyen Hannah “Uluslararası Af Örgütü’nün raporları da azınlıklara ait büyük arazilere yerel yöneticilerin el koyduklarını gösteriyor. Azınlık halklarda  haklı olarak  topraklarının Irak ve KBY tarafından kendilerine geri verilmeyeceği kaygısı var” dedi.

Hannah, Wallström’e Asurilere ait toprakların sahiplerine geri verilmesi ve İsveç’in peşmerge ve merkezi hükümete verdiği yardımların azınlıklara karşı kullanılmaması için ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.

Wallström’ün Hannah’ın sorularını 9 Mayıs günü yanıtlaması bekleniyor.