Batman M Tipi Cezaevi’nde işkence uygulamaları

İHD Êlih Şubesi, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkencelere başvurulduğunu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Êlih Şubesi, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Şube binası önünde gerçekleştirilen toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin, İHD Amed ve Êlih şubeleri yönetici ve üyeleri Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Êlih Barosu, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu katıldı. “Cezaevlerinde ölümü değil yaşamı savunuyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın, ölüyorlar sessiz kalma” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini İHD Êlih Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya okudu.

Rumeysa Deniz Kaya, işkencenin 2024 yılında da Türkiye’nin insan hakları sorunu olarak ilk sırada yerini aldığını kaydetti.
 
ÇIPLAK ARAMA

Rumeysa Deniz Kaya, "Çıplak arama ve kötü muamele kişinin mahremiyetini ihlal eden, moral değerlerini, sosyal kimliğini hedef alan, ruhsal bütünlüğüne zarar veren ve cinsel şiddet boyutlarına ulaşan işkence fiilleri olarak icra edilmektedir. Derneğimize yapılan başvurular içeriklerine göre gruplandırıldığında, başvuruların çoğunlukla sağlık hakkı, çıplak aramaya zorlanma, tahliyelerin engellenmesi, sosyal hakların engellenmesi, işkence ve kötü muamele ve ayrımcılık, adil yargılanma hakkı, ekonomik ve sosyal haklar, iletişim ve haber alma haklarının ihlalleri alanında yoğunlaştığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

 Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde uygulanan çıplak arama, iletişim hakkının gasbı gibi birçok farklı konuda derneklerine ciddi oranda başvuruların olduğunu dile getiren Rumeysa Deniz Kaya, tutsaklar ile yaptıkları görüşmeleri aktardı.
Rumeysa Deniz Kaya, “Mahpuslar; cezaevine giriş çıkışlarda, yapılan sevkler esnasında çıplak aramaya maruz kaldıklarını, ayakta sayım, ayakta tekmil uygulamasının dayatıldığını, Kürtçe yazılan mektupların gönderilmediğini, mahpuslara gelen Kürtçe mektupların da karalanarak, mahpuslara verildiğini, bazen de hiç verilmediğini, cezaevi içi ve cezaevi dışı mektuplaşmalarda mektuplarına el konulduğunu, haftalık telefon hakkı ve kapalı görüşlerde tekmil dayatmalarına maruz kaldıklarını, tekmil verilmemesi halinde bu haklarından mahrum bırakıldıklarını, temiz su ve temizlik malzemelerine erişim konusunda sorunlarla karşılaştıklarını, koğuşlara verilen su miktarının az olduğunu ve koğuş temizliği için de ayrıca hiçbir şekilde temizlik malzemesi verilmediğini verilen temizlik malzemelerinin yetersiz olduğunu dile getirmişlerdir” dedi.  

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de tutsaklar ve aileleriyle görüştü.